84 Charing Cross Road – Helene Hanff

Als je toevallig langs Charing Cross Road 84 komt, kus het van me! Ik ben het zoveel verschuldigd.’  Helene Hanff

Korte inhoud
Een vriendschap in brieven tussen Helene Hanff uit New York en de medewerkers van Marks & Co, een antiquarische boekhandel op Charing Cross Road 84 in Londen.
In de late jaren ’40 van de twintigste eeuw leest Helene een advertentie waar in staat dat de Londense boekhandel Marks & Co gespecialiseerd is in boeken die niet meer in druk zijn. Alles wat zij zou willen hebben is in New York absoluut niet te krijgen. Ze schrijft een brief, niet vermoedend dat deze eerste paar regels het begin zijn van een jarenlange correspondentie.

Mijne Heren:
In uw advertentie, in de Saturday Review of Literature, staat dat u gespecialiseerd bent in boeken die niet meer in druk zijn.

Auteur
Helene Hanff (1916-1997) was een Amerikaanse schrijfster van tv-series, artikelen en verscheidene boeken. Charing Cross Road 84 is haar bekendste werk. Het werd verfilmd en bewerkt tot toneelstukken en een hoorspel.

Ik vind tweedehandse boeken juist zo heerlijk wanneer ze openvallen op de bladzij die de vorige eigenaar het meest heeft gelezen.

Mijn mening
Volgens de dames van de uitgeverij was dit een boek wat je als boekenliefhebber gelezen móét hebben en aangezien ik dat nog niet gedaan had, moest ik dat maar eens gaan doen!

Helene Hanff, een Amerikaanse scriptschrijfster, houdt van tweedehands boeken, maar wat ze wil hebben is in Amerika niet te vinden (of te duur of te lelijk). Op een dag leest ze een advertentie van een Londense boekhandel, gespecialiseerd in boeken die niet meer in druk zijn. Ze besluit ze op 5 oktober 1949 een brief te sturen en stuurt een lijst mee met haar wensen. Algauw krijgt ze een beleefd antwoord van FPD en de eerste boeken komen haar kant op.
Wat volgt is een 20 jaar lange briefwisseling (en vele bestellingen) met voornamelijk Frank Doel (FPD) van Marks & Co, maar ook met wat van zijn collega’s en zelfs zijn vrouw. De brieven van Helene zijn meteen al openhartig, brutaal en humoristisch, de brieven van Frank in het begin erg formeel, maar langzaam ook steeds vriendschappelijker. Er ontstaat in al die jaren, zonder dat ze elkaar ooit ontmoeten, een warme band tussen Helene en Marks & Co.

Wat een geweldig boek is dit! Bijzonder ook, door de briefvorm. Zo grappig om het verschil tussen de Amerikaanse Helene met het hart op de tong en de “stijve” beleefde Britse Frank te lezen en de band steeds warmer te zien worden. Je krijgt behalve de enorme liefde voor boeken die ze hebben ook wat mee van het naoorlogse Engeland, waar voedsel op de bon ging en er een tekort aan vlees en eieren was. Helene heeft meerdere voedselpakketten met voornamelijk die ingrediënten verzonden naar Marks & Co. Duidelijk een vrouw met een groot hart! Bijzonder om te weten dat ze tijdens de briefwisseling nooit in Londen geweest is, ze wilde wel, maar ze bleef het uitstellen o.a. door geldtekort.

Dit boek is inderdaad een must read voor boekenliefhebbers! Het verhaal is zo warm, vriendschappelijk en vol humor, wat een heerlijkheid dat dit gewoon écht gebeurd is! Heb je het nog niet gelezen? Zeker doen!

Met ons gaat alles goed, en we hopen nog steeds je één dezer dagen in Engeland te zien.

84 Charing Cross Road
ISBN 9789041711793 – Uitgever: Rainbow – 134 pagina’s – Verschenen: 1982, deze uitgave: 2015 – Vertaald door: Barbara van Kooten

[bol_product_links block_id=”bol_5943c0ea58f51_selected-products” products=”9200000047597266,1001004001269470″ name=”84″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “84 Charing Cross Road – Helene Hanff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.