Remco leest: Opperbevel – Tom Clancy

John Clark was een marineman, dat was waar, maar hij vond niet dat hij verplicht was om samen met zijn boot ten onder te gaan.

Korte inhoud
In Rusland is de macht van president Valeri Volodin tanende en in een poging het verloren gegane terrein terug te veroveren, verlegt hij zijn ambities naar het buitenland. Omdat de Verenigde Staten in het verleden dergelijke expansieplannen altijd hebben gedwarsboomd, besluit Volodin tot een andere aanpak. Een drijvende gasinstallatie in Litouwen wordt opgeblazen. In Venezuela wordt een aanklager vermoord. Bij een aanval op een trein met Russische troepen vallen tientallen doden. Wereldwijde chaos is het gevolg. De terreuraanslagen lijken niets met elkaar te maken te hebben, tot president Jack Ryan een beangstigend patroon ontdekt. Maar hij heeft geen bewijs…

‘Niemand gebruikt nog social media, nergens voor. Denk erom: verdwaalde tweets kunnen vloten tot zinken brengen.’

Auteur
Mark Greaney is de coauteur van Tom Clancy’s thrillers Op commando, Dubbele dreiging en In het vizier, en de auteur van Tom Clancy Verdenking van verraad. Daarnaast is hij de bestsellerauteur van de Gray Man-serie. Greaney studeerde Internationale betrekkingen en Politieke wetenschappen. Voor het onderzoek dat hij deed voor zijn thrillers reisde hij heel de wereld over, bezocht het Pentagon en volgde hij trainingen bij de politie en verschillende legereenheden in onder andere het gebruik van vuurwapens. Greaney woont in Memphis, Tennessee.

Tom Clancy is de zeer succesvolle auteur van bestsellers als De jacht op de Red October, Kardinaal van het Kremlin en Op leven en dood. Zijn laatstverschenen boek is Op commando. Clancy wordt algemeen gezien als de bedenker van de technothriller. Naast zijn thrillers met Jack Ryan in de hoofdrol, schreef hij ook nog de reeksen Op-Center, Power Plays en Net Force, en enkele non-fictie boeken over de Amerikaanse strijdkrachten.
Na een kort ziekbed is Tom Clancy op 1 oktober 2013 overleden in een ziekenhuis in Baltimore. Hij is 66 jaar geworden.”

Remco leest
Na de vorige Clancy, van Grant Blackwood (recensie), die een beetje tegenviel was ik benieuwd wat ik van deze nieuwste, van Mark Greaney, zou gaan vinden… Wel zoals altijd, enorm veel zin om erin te beginnen!

Na veel over het Midden-Oosten en terrorisme gelezen te hebben, eindelijk weer eens een ouderwetse Amerika vs. Rusland thriller. Hoewel ouderwets? We hebben te maken met Rusland 2.0 wat ook terroristische aanslagen niet schuwt. Wat ook verfrissend was, was dat Jack Ryan jr. en zijn team niet onfeilbaar blijken. Dat levert toch een fijne extra spanning en geloofwaardigheid op.

Dit soort verhalen zetten me toch ook altijd wel aan het denken, want hoe wil je dat er gereageerd wordt op provocerende acties van andere landen? Het doet je beseffen hoe ontzettend complex onze mondiale samenleving in elkaar steekt.

Dit boek las weer ouderwets vlot en aangenaam! Wat waarschijnlijk toch met de auteur te maken heeft, die al meerdere Jack Ryan-boeken geschreven heeft, die me dus wél goed bevielen en beter in lijn liggen met de schrijfstijl van Clancy zelf. Ik kijk weer uit naar de volgende en ben benieuwd of het team van Ryan eindelijk uitgebreid gaat worden, want dat kunnen ze wel gebruiken.

Tom Clancy Opperbevel
ISBN 9789400508231 – Uitgever: A.W. Bruna – 528 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Originele titel: Tom Clancy Commander in Chief – Vertaald door: Jolanda te Lindert – Een Jack Ryan-thriller

[bol_product_links block_id=”bol_593a7587260fe_selected-products” products=”9200000076333295,9200000071380408,9200000046471462,9200000045602544″ name=”opperbevel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.