Oxen 2: De schaduwmannen – Jens Henrik Jensen

Oxen de schaduwmannen.jpg

Het was een vervelende situatie, een verdomd lastige situatie voor een man die het liefst onzichtbaar wilde zijn.

Korte inhoud
“Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt onder een valse identiteit op een viskwekerij in Jutland. Hij is paranoïde en lijdt aan verschrikkelijke nachtmerries. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar dat hem ook zijn leven kan kosten.

Dan wordt de directeur van een kasteelmuseum dood gevonden in de zaal van het kasteel waar vroeger het zogeheten ‘Danehof’ samenkwam – een mythische kring van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat.
De moord vormt het startschot voor een reeks schokkende gebeurtenissen. Slechts enkelen vermoeden dat er een connectie is met Oxen. Een van hen is zijn voormalige partner van de Inlichtingendienst, Margrethe Franck. Zij is al meer dan een jaar op zoek naar Oxen.
Als ze hem eindelijk vindt, bezegelt ze daarmee zowel zijn lot als het hare…Opeens vormt Oxen het doel van een klopjacht. Oxen en Franck slaan opnieuw de handen ineen tegen de machtige mannen in de schaduw van de macht.”

Het onderzoek naar de opgehangen honden had zijn leven geruïneerd, net als een granaat die zijn omgeving verwoest.

Auteur
“Jens Henrik Jensen is journalist en thrillerschrijver. In 1997 debuteerde hij met Wiener Ringen. Zijn Niels Oxen-trilogie, waarvan het eerste deel, De hondenmoorden, in de zomer van 2015 in Nederland verscheen, betekende zijn grote doorbraak in Denemarken en daarbuiten.” De schaduwmannen is het tweede deel.

Mijn mening
Het was al een tijdje geleden dat ik het eerste Oxen-boek las, dus ik moest even inkomen, wist niet meer precies hoe/wat. Gelukkig blikt Oxen terug op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en wordt daarmee je geheugen opgefrist. Ook moest ik weer even wennen aan de vele perspectieven en dat er zelfs binnen een hoofdstuk geswitcht werd tussen perspectieven, soms was ik heel even kwijt over wie we het nu hadden (wat ook kan komen door mijn digitale versie, ik weet niet hoe het er op papier uitziet!).

Maar na het inkomen was me weer veel duidelijk, wende ik aan de personages en kwam de vaart erin voor me. Het verhaal werd steeds spannender en spannender terwijl de intriges zich ontwikkelden.
Niels Oxen is een boeiende hoofdpersoon met zijn oorlogsverleden en PTSS, waardoor hij én een geweldig sterke en moedige man is die ieder moment klaar is om te vluchten én een man is die lichtelijk paranoïde is en heel slecht slaapt. Kun je zijn beoordelingsvermogen wel helemaal vertrouwen? Helaas na een relatief rustige periode is hij zijn leven weer niet zeker en moet hij weer op de vlucht.

Leuk dat Margrethe Franck ook weer terugkwam in het geheel, de stoere agente van de inlichtingendienst met een zwak voor Oxen. Ze zet alles op alles om Oxen te vinden en ze besluit hem te vertrouwen en samen met hem de strijd aan te gaan tegen het geheime en zeer machtige Danehof. Ook al is Oxen vogelvrij verklaard en brengt ze ook haar eigen leven en haar baan in gevaar.
Net als in deel 1 vraag je je weer steeds af wie de waarheid spreekt en wie je kunt vertrouwen. Er zijn hoge machten die aan de touwtjes trekken, maar wie zijn die hoge machten precies?

Ik moest dus even wennen en op gang komen, maar daarna was ik niet meer te stoppen en moest ik weten hoe het af ging lopen! Duidelijk dat er nog een derde deel moet volgen, waar ik dan ook erg naar uitzie.
De schaduwmannen is weer een erg sterke en zeer spannende Scandinavische thriller vol verrassingen en actie!

De schaduwmannen
ISBN 9789400505797 – Uitgever: A.W. Bruna – 484 pagina’s – Verschenen: mei 2016 – Vertaald door: Corry van Bree – Deel 2 in de Oxen-trilogie
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik een kleine vergoeding.

0 thoughts on “Oxen 2: De schaduwmannen – Jens Henrik Jensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.