Zusjesland – Salla Simukka

Zonder waarschuwing week de sneeuw onder Alisa’s voeten uiteen. […] Ze suisde recht door de zachte, witte kou omlaag.

Korte inhoud
Het blijft maar sneeuwen. Het vriest steeds harder en de hele wereld dreigt te worden opgeslokt door de kou. De elfjarige Alisa valt dwars door de sneeuw en belandt in een andere wereld: in Zusjesland, waar een groot avontuur begint. In Zusjesland ligt een wonderlijke tuin, bewoond door windelfjes, vraagbloemen en dromenwevers. In een boom zit een meisje, Mare. Alisa heeft altijd al een beste vriendin willen hebben, en nu komt haar wens uit. Alisa en Mare moeten een einde maken aan de eeuwige winter in hun eigen wereld. Maar wat als ze terug zijn in hun eigen wereld, zal Mare zich dan nog iets herinneren van hun vriendschap? Of komt Alisa in haar eentje voor een nog veel moeilijkere taak te staan?

Het was alsof alle sprookjeswezens uit kinderboeken hier een gezamenlijk thuis hadden gevonden.

Auteur
“Geboren in 1981, maar nu al de meest bekroonde Finse schrijver ooit. Salla Simukka is vertaler en auteur, met meer dan tien jeugdboeken op haar naam en een kast vol literaire prijzen. Eerder van haar verschenen: Spoorloos en Een andere wereld en de Snow White Trilogie (Rood als bloed, Wit als sneeuw en Zwart als ebbenhout.”

Er is geen winter zonder zomer en geen licht zonder schaduw.

Mijn mening
Aangezien ik genoten heb van de Snow White trilogie van Salla Simukka, een sprookjesachtige YA-reeks, had ik enorm veel zin in dit nieuwe sprookjesachtige boek van haar! Een kinderboek dit keer. En het boek had nog voordat het verhaal begon al een enorme aantrekkingskracht op me: voorin staan namelijk drie mooie quotes uit sprookjes/verhalen; Alice in Wonderland (!), De geheime tuin en De sneeuwkoningin. Een goede start!

Het sneeuwt al tijdenlang en de wereld wordt steeds witter, kouder en onaangenamer. Waar de sneeuw eerst vreugde bracht, brengt het nu vooral ongemak.
De 11-jarige Alisa is eenzaam, ze heeft geen echte vriendinnen, alleen twee denkbeeldige. Op een dag zakt Alisa door de sneeuw en blijft ze vallen, tot ze in een andere wereld terechtkomt. Daar is het heerlijk warm! In Zusjesland wonen allerlei sprookjesachtige wezens in harmonie. Alisa ontmoet er een ander meisje: Mare. Ze sluiten vriendschap en vermaken zich prima op die bijzondere plek. De herinneringen aan hun eigen wereld vervagen langzaam.
Toch blijft thuis wel aan ze trekken en komen ze erachter dat ze een einde kunnen maken aan de eeuwige winter daar. Maar als ze straks weer thuis zijn, raken ze dan de herinneringen aan Zusjesland en hun vriendschap niet kwijt?

Ik heb echt van begin tot eind zitten genieten van het avontuur van de twee meisjes in dat wonderlijke Zusjesland. De zwart-wit illustraties geven het boek een extra sprookjesachtige sfeer en het taalgebruik vond ik ook zo prachtig. Wat moet dit een heerlijk boek zijn geweest om te schrijven! Zo vol fantasie! Alsof Salla Simukka alle sprookjesfiguren en verhalen die haar ooit hebben geraakt heeft samengevoegd in dit kinderboek… Ze wist me echt mee te nemen en te raken met dit verhaal.

Zusjesland is een verhaal over vriendschap en moed, een magisch avontuur, echt heerlijk sprookjesachtig! Een sprookje voor jong en oud!

Zusjesland
ISBN 9789044829334 – Uitgeverij: Clavis – 205 pagina’s – Verschenen: februari 2017 – Vertaald uit het Fins door: Sophie Kuiper

[bol_product_links block_id=”bol_5910493ddb2e8_selected-products” products=”9200000071910238″ name=”zusjesland” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.