Kleine wonderen – Stephanie Knipper

Het land zong voor wie lang genoeg stil bleef staan om het te horen.
Ook mensen hadden liederen, maar Antoinette moest hen aanraken om hun muziek te kunnen horen.

Korte inhoud
Als opgroeiende zusjes waren Rose en Lily onafscheidelijk, maar in hun volwassen leven verwaterde het contact, omdat Lily niet kon omgaan met de veeleisende opvoeding van Rose’ autistische dochter. Wanneer Rose ernstig ziek wordt, moet Lily terugkeren naar de bloemkwekerij van de familie en moet ze de angst die haar wegdreef onder ogen gaan zien.

Ze kon de stem van Rose nog steeds horen: ‘Je moet naar huis komen.’

Auteur
“Stephanie Knipper groeide op in Kentucky, waar haar liefde voor lezen en natuur al jong begon. Ze studeerde Engelse literatuur en haalde haar Master Gardener. Kleine wonderen is Knippers debuutroman en is geïnspireerd door haar eerste dochter, Grace. Stephanie en haar man adopteerden Grace uit China, waarna zij een ernstige vorm van autisme bleek te hebben. Inmiddels telt het gezin zes kinderen, waarvan vijf geadopteerde kinderen met een beperking.”

‘… als je op zoek bent naar een wonder, zoek je op de verkeerde plek. Ze is gewoon maar een klein meisje.’

Mijn mening
Ik kreeg dit boek als verrassing in de brievenbus en ik was meteen verliefd op de cover. Ook de korte inhoud sprak me erg aan, het moest wel een liefdevol verhaal zijn over een bijzonder meisje.

Rose had vroeger grootse dromen, ze zou kunstenares worden en vertrekken van de bloemkwekerij van haar ouders. Maar toen werd ze zwanger én ziek en kreeg ze een dochtertje met gebruiksaanwijzing.
Haar zusje Lily was altijd helemaal thuis op de kwekerij en zag zichzelf daar blijven, maar door de confrontatie met Antoinette, het dochtertje van Rose, en het feit dat haar vriendje het uitmaakte, was zij juist degene die vertrok en niet terugkeerde.
Nu vraagt Rose, wiens hart het binnenkort zal begeven, Lily om toch terug te komen en om Antoinette op te vangen. Kan Lily haar veilige leventje, waarin haar eigenaardigheden op de achtergrond zijn geraakt, achterlaten en de zorg op zich nemen van dat meisje dat haar zo aan zichzelf doet denken?

De 10-jarige Antoinette is een heel bijzonder meisje. Ze heeft een vorm van autisme, maar ze is niet goed in een hokje te plaatsen. Ze hoort muziek in mens en natuur en hoort het ook als die muziek valse noten heeft en diegene/datgene dus niet in orde is. Antoinette heeft de gave om de muziek weer zuiver te maken, waarmee ze dus kleine wonderen verricht, maar dat gaat wel ten koste van haar eigen gezondheid. Nu haar eigen moeder doodziek is, frustreert het haar dat ze haar niet beter kan maken. Zij en Lily moeten heel erg aan elkaar wennen én ze zullen allebei moeten leren leven met het feit dat Rose er binnenkort niet meer zal zijn…

Je krijgt het verhaal mee vanuit Antoinette, wat het heel bijzonder maakt, je krijgt een kijkje in het hoofd van een bijzonder mens, vanuit Lily, waardoor je meeleeft met alle gevoelens die haar heen en weer slingeren, en vanuit Rose in dagboekvorm, waardoor je een kijkje krijgt in het verleden en hoe alles gelopen is. En dan die setting: een wereld vol bloemen, vol kleur en geur! Een wereld vol betekenis ook…

Dit verhaal over familie, liefde en opoffering is gewoonweg betoverend. Ik zat er helemaal in en werd echt onderdeel van het mooie, maar trieste verhaal van Rose, Lily en Antoinette. Een bijzonder mooi boek over een bijzonder meisje!

Kleine wonderen
ISBN 978-90-229-6067-7 – Uitgever: A.W. Bruna – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2017 – Originele titel: The peculiar miracles of Antoinette Martin – Vertaald door: GrootenBrink

[bol_product_links block_id=”bol_591038f61fcae_selected-products” products=”9200000071380371,9200000073880095,9200000055084139,9200000053436288,9200000056794889″ name=”kleine wonderen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Kleine wonderen – Stephanie Knipper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.