Blogtour: Bijna echt gebeurd – Liane Moriarty

‘Dit verhaal begint met een barbecue,’ zei Clementine. […] ‘Een gewone barbecue bij buren in een gewone achtertuin.’

Korte inhoud
Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding.

Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

[…] – maar deze mensen stelden haar voor een raadsel. Waren het vrienden van elkaar of vijanden?

Auteur
“Liane Moriarty groeide op in Sydney als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn Moriarty. Ze woont nog steeds in Sydney, met haar gezin. Na vier redelijk succesvolle romans verscheen Moriarty’s vijfde roman eind 2013 in de VS. Binnen twee weken stond Het geheim van mijn man op #1 en bleef langer dan een jaar in de bestsellerlijst staan. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 2 miljoen exemplaren verkocht en de vertaling verschijnt in meer dan 36 landen.”

Mijn mening
Aangezien ik de vorige twee boeken van Liane Moriarty erg goed vond twijfelde ik geen moment toen ik werd uitgenodigd voor deze blogtour! De boeken zien er ook altijd zo mooi uit, ook deze is weer een plaatje om te zien.

De dag van de barbecue:
Clementine en Sam zouden met hun dochtertjes op bezoek gaan bij hun vrienden Erika en Oliver, maar eindigen onverwacht met zijn allen bij de buren van Erika en Oliver, Tiffany en Vid, aan de barbecue. Die avond gebeurt er iets ergs…

Nu:
De drie echtparen zien elkaar bijna niet meer, beste vriendinnen Clementine en Erika zijn verder uit elkaar gedreven dan ooit en Clementine en Sam hebben huwelijksproblemen. Waren ze maar nooit naar die barbecue gegaan!
Hun levens bestaan nu uit een vóór en na…

We krijgen alle kanten van het verhaal en hét gebeuren mee, doordat het verhaal verteld wordt vanuit ieders perspectief. Liane Moriarty weet op briljante wijze de spanning op te bouwen en hoog te houden, want je weet tot halverwege het boek niet precies wat er gaande is. Wel wordt er al langzaam duidelijk wat er wringt aan de vriendschap tussen Clementine en Erika, die niet zo hecht is als men denkt. En er wordt duidelijk dat alle personages last hebben van een schuldgevoel en dat de verhoudingen daardoor op scherp staan.

Tijdens het lezen bekroop me een heel ongemakkelijk gevoel door wat er speelde, ook al was het precieze nog niet duidelijk. Ik werd echt meegesleept en het verhaal raakte me ook heel erg op sommige momenten. Knap hoe Moriarty het wéér voor elkaar krijgt een verhaal te schrijven over relaties die niet zijn wat ze lijken te zijn en dingen die eerst zo en dan weer zo lijken en blijken te zijn. Bijna echt gebeurd is weer een sterke en zeer boeiende Moriarty; meerdere personages laten hun kant van het verhaal zien en daardoor kom jij er stukje bij beetje achter wat er precies gebeurd is. Je weet ook pas het échte verhaal als je ieders verhaal kent. Heel knap gedaan!

Blogtour
Mijn recensie is onderdeel van de blogtour rond Bijna echt gebeurd. Op de site van A.W. Bruna vind je de overige deelnemende blogs én een leuke winactie!

Bijna echt gebeurd
ISBN 9789400508378 – Uitgever: A.W. Bruna – 528 pagina’s – Verschenen: april 2017 – Originele titel: Truly, madly, guilty – Vertaald door: Monique Eggermont

[bol_product_links block_id=”bol_58f7ac7edb36a_selected-products” products=”9200000071380271″ name=”bijna echt gebeurd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Blogtour: Bijna echt gebeurd – Liane Moriarty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.