Blockbusters: De verborgen dromen van Dalí – Manon Berns

Een beetje zoals in een droom. Je weet dat het niet logisch is en toch is het er. Daar moeten ze bij deze Blockbuster-opdracht goed op letten.

Korte inhoud
De Blockbusters gaan op vakantie naar Spanje. Jimi, Juul en Lara
zijn met Storm en zijn ouders mee om de vergunning voor een
schilderij van Dalí te regelen. Storm zit vooral veel op zijn telefoon.
Hij is boos en verdrietig vanwege een foto waarop het lijkt
alsof hij met een meisje zoent. Maar dat is niet waar! Hij heeft
verkering met Juul en zij is de enige die hij wel zou willen zoenen
(maar hoe pakt hij dat aan?). De Blockbusters bedenken in Spanje
een plan om het cyberpesten te stoppen. Ze gaan zelf misleidende
foto’s maken, telkens gebaseerd op een werk van Dalí. Ondertussen
gebeuren er vreemde dingen in het Spaanse vissersdorp. Wat
hebben die met elkaar en met het schilderij van Dalí te maken?

‘Het surrealisme, dat ben ik.’ – Salvador Dalí

Auteur
“Of Manon Berns nu voor een museum, haar eigen galerie, een kunstverzamelaar of de krant werkt, in haar baan draait het altijd om kunst.

Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden, vraagt ze zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien besloot ze de Blockbusters-serie te schrijven, met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol.”

Mijn mening
Na een boek met een Picasso in de hoofdrol en een boek met een Monet in de hoofdrol, leren we nu het werk van Dalí kennen.

In het derde deel van de Blockbusters-serie gaat het clubje met de ouders van Storm mee op vakantie naar Spanje, naar het dorpje waar Salvador Dalí vroeger woonde. Het huis waar ze logeren is helemaal in Dalí stijl en er hangt ook een schilderij van hem. Algauw gebeuren er vreemde dingen, dingen die te maken lijken te hebben met dat schilderij. De Blockbusters zouden de Blockbusters niet zijn als ze niet op onderzoek uitgingen…
Ondertussen bedenken ze ook nog een plan om te zorgen dat Storm niet meer gepest wordt op Instagram met een foto waarop hij zoent met een meisje, een nepfoto. Alles in de surrealistische sfeer van Dalí!

Leuk om weer op kunstzinnig avontuur te gaan met dit groepje nieuwsgierige onderzoekers! Ze beleven iedere keer heel wat en ondertussen leren ze, en wij dus ook, ook een hoop over kunst en kunstenaars. In dit boek dus over de bijzondere Salvador Dalí en zijn surrealistische kunst.

Saai wordt het nergens, want het leerzame zit subtiel verborgen in een lekker spannend avontuur, waardoor je niet anders kunt dan doorlezen. En als je nog wat meer wilt weten, staat er achterin het boek nog wat extra informatie over Dalí en het surrealisme.
Welke kunstenaar en welk kunstwerk zullen we in het volgende deel leren kennen? Ik stap graag weer in de wereld van de Blockbusters!

De verborgen dromen van Dalí
ISBN 978 90 206 7495 8 – Uitgever: Kluitman – 230 pagina’s – Verschenen: februari 2017 – Deel 3 in de Blockbusters-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.