Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers & Milja Praagman

Maar wat is dat?
Een lammetje in de modder?
‘Wat een gek lam!’ roepen de schapen.
‘Wat een raar lam!’ roepen de varkens.

Korte inhoud
In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?

‘Ik ben niet gek!’
roept het lammetje.
‘Ik ben een varkentje!’
En hij rolt nog eens door de modder.

Auteur & illustrator
Pim Lammers (1993) is opgegroeid op het Friese platteland en schrijft al van kinds af aan. Inmiddels schrijft Pim voor volwassenen en kinderen. In 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is, het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek met tekeningen van Milja Praagman.

Milja Praagman is geboren in 1971 en groeide op in Den Dungen. Ze studeerde Grafisch ontwerp aan de Kunstacademie. Milja maakte illustraties voor kranten en (kinder-)tijdschriften, animaties voor Sesamstraat en tekeningen voor educatieve boeken. De laatste jaren is ze fulltime bezig met het illustreren van boeken, zowel van haarzelf als van andere auteurs. Haar eerste zelfgeschreven prentenboek was Meneer Po. Inmiddels heeft ze meer dan 20 ‘eigen’ prentenboeken.”


Mijn mening
Het lammetje dat een varken is is wel een titel die nieuwsgierig maakt! En het maakt meteen duidelijk dat het een prentenboek is over jezelf kunnen/willen zijn en ik vind het heel belangrijk dat dat thema aangesneden wordt onder kinderen.

Het lammetje rolt net als de varkens door de modder en dat wordt raar gevonden, maar zelf vindt hij dat helemaal niet: hij is namelijk een varkentje! De boer ziet ook dat er iets aan de hand is en neemt het lammetje mee naar de dierenarts, die ontdekt algauw dat lammetje van buiten misschien wel een lammetje is, maar van binnen toch echt een varkentje. Hij komt dan met een goede oplossing…

Wat een lief verhaal is dit! Van onbegrip tot goed luisteren en kijken tot begrip en acceptatie. Lammetje ís gewoon echt een varkentje, al ziet hij er niet zo uit. Gelukkig kan hij op het eind helemaal zichzelf zijn. Zo zou het in het echte leven ook moeten gaan: luister, kijk, probeer te begrijpen, en vooral: accepteer mensen zoals ze zijn!

Het lammetje dat een varken is is een prentenboek met een lief en laagdrempelig verhaal, vol schattige illustraties, met een prachtige boodschap. Ik hoop dat het veel gelezen en besproken wordt met kinderen, thuis en op school.

Het lammetje dat een varken is
ISBN 9789462911994 – Uitgever: De Eenhoorn – 32 pagina’s – Verschenen: januari 2017

[bol_product_links block_id=”bol_58ece6c2a1839_selected-products” products=”9200000073712331″ name=”lammetje varken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers & Milja Praagman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.