Lunch met Clare Mackintosh


Afgelopen maandag mocht ik samen met een aantal andere bloggers lunchen met thrillerauteur Clare Mackintosh bij Uitgeverij De Fontein in Utrecht. Ik las vorig jaar haar debuut, Mea Culpa, en vond het een briljante en verrassende thriller. Op 7 juni komt haar tweede boek uit, Ik zie jou, en die mocht ik alvast lezen! De avond voor de lunch las ik hem uit en ik kan je alvast zeggen: zet hem maar op je verlanglijstje! Wow! (Meer mag ik er nog niet over kwijt, pas rond verschijnen zal mijn recensie online komen…)


Aangekomen bij de uitgeverij werd ik ontvangen door de lieve dames van De Fontein; Ester, Tina en Laura, én warm gegroet door Clare Mackintosh die gewoon al wist wie ik was. (ook later, bij het signeren van de boeken, wist ze van iedereen de naam, zo persoonlijk!) We mochten lekker een broodje en wat te drinken pakken en als iedereen gearriveerd was zouden we met het tafelgesprek beginnen.


Clare vertelde ons om te beginnen hoe ze op het idee van Ik zie jou (korte inhoud) kwam: ze was op bezoek bij een vriendin in Londen, die iedere dag gebruik maakte van de metro naar het werk. Ze had een hele routine ontwikkeld; wist precies op welke plek ze moest staan om goed uit te komen voor de deuren van de metro, wist precies waar je het beste kon zitten, wist al lopende door de stations precies wanneer er een poortje kwam, etc. Deze routine zette Clare aan het denken over de gevaren van voorspelbaarheid en dat in combinatie met wat we allemaal delen over onszelf op social media. Dat maakt het makkelijk voor iemand om je gangen na te gaan…

Ook vertelde ze dat politieagente Kelly Swift, die nu één van de twee hoofdrollen speelt in het boek, eerst alleen maar een piepklein rolletje had in het verhaal. Maar de mannelijke agent die ze als hoofdpersoon had geschreven was gewoon niet de juiste hoofdpersoon. Hij had niet genoeg gevoel bij de zaak en bij de slachtoffers. Clare’s redacteur bracht haar op het idee om Kelly, die in dat piepkleine stukje wél veel gaf om de zaak, een grotere rol te geven. Clare “schopte hem eruit” en schreef Kelly erin. En dat voelde goed! Zo goed dat er misschien wel meer Kelly Swift komt in een volgend verhaal! (En dat kan ik niet vervelend vinden!)


Om te voelen hoe de vrouwen in dit boek zich voelen, alleen op pad, het gevoel achtervolgd te worden, is Clare ’s avonds laat alleen met de metro gegaan en heeft op verlaten metrostations gelopen, zo kreeg ze het creepy gevoel wel te pakken! Daarnaast heeft ze een vragenlijst rondgestuurd om mensen die in Londen werken te vragen naar hun dagelijkse werkroutes en routines, daar heeft ze in het boek dankbaar gebruik van kunnen maken. Sowieso vind ze het leuk om kleine échte dingetjes in haar verhalen te verwerken en er af en toe een bestaand persoon een plekje in te geven. Zo vertelde ze bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon in Mea Culpa haar geboortedatum heeft en dat agente Kelly in dit boek haar badge-nummer (ze werkte bij de politie vroeger) heeft.

Over het schrijfproces vertelde Clare dat het steeds moeilijker wordt voor auteurs om thrillers te schrijven, omdat de lezers steeds slimmer worden en dus steeds sneller doorhebben wie de dader is.
Na het succes van haar debuut was het erg spannend om een tweede boek te schrijven, dat moest natuurlijk wel voldoen aan de hoge verwachtingen. Ze had dan ook eerst een ander tweede boek, maar dat was hem gewoon net niet. Toen schreef ze deze en dat voelde zoveel beter, voor haar en voor haar redacteur. En gelukkig bleek het meteen na uitkomen in de UK weer een groot succes! (Hopelijk straks in Nederland ook!)
Clare is nu bezig aan haar derde thriller, weer een psychologische thriller, die waarschijnlijk volgend jaar zomer uitkomt en Let me lie gaat heten. Leuke klus voor De Fontein om daar een Nederlandse titel bij te bedenken, want in het Engels slaat “lie” natuurlijk op twee dingen… Ik ben benieuwd!

Helaas kwam er ook een einde aan de leuke, enthousiaste verhalen van Clare (ik had nog wel uren kunnen luisteren) en was het tijd om af te ronden. Clare heeft onze boeken nog gesigneerd en ze heeft een leuke “bookblogger selfie” gemaakt van de hele groep.

Ik heb een hele gezellige en bijzondere lunch gehad! Wat is het leuk om de auteur te ontmoeten achter de boeken die je zo geweldig vindt! Bedankt dat ik erbij mocht zijn De Fontein!
Thank you so much Clare! I had a lovely time. I could have listened to your stories for hours and hours!

Noteren jullie 7 juni in de agenda? Dan is het #ikziejouoveral tijd! Hij is echt weer meer dan de moeite waard…
-X- Judith

3 thoughts on “Lunch met Clare Mackintosh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.