Wetboek voor bloggers – Charlotte Meindersma

Je moet begrijpen hoe het werkt, om te weten wat wel en wat niet mag. Die kennis probeer ik zo kort, bondig en luchtig mogelijk over te brengen in dit boek.

Korte inhoud
Dit boek is geen traditioneel studieboek. Het is een zeer praktisch boek. De structuur gaat uit van de problemen die content creators in het dagelijks leven tegenkomen. Veel juridische onderwerpen worden besproken per probleem in plaats van per rechtsgebied. Het sluit daardoor beter aan bij de realiteit waarmee journalisten, content creators en studenten te maken hebben en is daarmee ook geschikt als naslagwerk voor de praktijk.

Dit boek is gebaseerd op het populaire Wetboek voor Bloggers, maar verder aangevuld en uitgediept om het beter geschikt te maken voor het hoger onderwijs. Het is met name uitgebreid op de juridische onderdelen, waarbij ondermeer jurisprudentie en aansprekende voorbeelden zijn toegevoegd. Door de structuur en de onderwerpen van dit boek, is het een uitkomst voor alle opleidingen die te maken hebben met media- en communicatie en creativiteit, die hun studenten ook basiskennis over het recht voor de creatieve sector mee willen geven. Door de verwijzingen naar wetten en jurisprudentie is het boek ook zeer geschikt voor een vak of minor intellectuele eigendom binnen de HBO-Rechten studies.

Omdat veel bloggers niet op de hoogte zijn van de regels, maken ze, soms zonder dat ze het weten, fouten. Dat kan je duur komen te staan. Voorkom dat jij die fouten ook maakt.

Auteur
“Charlotte Meindersma (1987) is jurist, gespecialiseerd in het informatierecht. Een verzamelterm voor onder meer auteursrecht, merkenrecht, reclamerecht en privacy.”

Mijn mening
Dit boek leek me onmisbaar voor bloggers, dus hij stond al een tijdje op mijn te-lezen-lijst. Heel erg blij was ik dus dat ik hem van Charlotte op mijn blog mocht bespreken!

Het boek is heel duidelijk ingedeeld, in de inhoud zie je in één oogopslag welke info je waar kunt vinden. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in veel sub-hoofdstukjes, dus je krijgt de informatie in behapbare stukken voorgeschoteld en je kunt meteen zien wat er wel of niet voor jou van toepassing is. Tussen de hoofdstukken door staan er korte interviews met professionals die wat uitleg geven en wat tips op verschillende gebieden, erg informatief en inspirerend.

Het boek zelf leest, ondanks het misschien in eerste instantie wat droge onderwerp, heel erg prettig en is in heldere, toegankelijke taal geschreven. Charlotte weet je de wetten en regels op een hele fijne en boeiende manier uit te leggen en met duidelijke voorbeelden te onderstrepen. Ik heb echt heel veel geleerd van het lezen van dit wetboek!

Het Wetboek voor bloggers is meer dan een wetboek, door de aandacht die er ook besteed wordt aan het bloggen zelf en de vele tips die er gegeven worden, is het eigenlijk meer een zeer compleet handboek voor bloggers!
Ik vond het enorm leerzaam en inspirerend om dit boek te lezen. Ik heb veel stukken waar ik wat mee wil gemarkeerd zodat ik ze makkelijk terug kan vinden. Want ik denk zeker dat dit een boek is wat ik er tijdens mijn “blog-carrière” vaak bij zal pakken! Echt onmisbaar dus…

Wetboek voor bloggers (studie editie)
ISBN 9789082329612 – Uitgever: Charlotte’s Law & Fine Prints – 352 pagina’s – Verschenen: augustus 2016

[bol_product_links block_id=”bol_585693ed783f3_selected-products” products=”9200000061676378″ name=”wetboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

5 thoughts on “Wetboek voor bloggers – Charlotte Meindersma

    1. Ik heb meer geleerd over embedden, dat dat vaak wel legaal is, maar zonder toestemming een afbeelding oid overnemen niet (ook niet van Pinterest). En sowieso meer over auteursrecht, wat er wel en niet mag qua overnemen (gedeeltes) teksten. En ik moet eens gaan kijken of ik een disclaimer moet maken voor mijn site, ivm cookies enzo, of dat dat al in wordpress verwerkt zit, nooit bij stilgestaan. Dat soort dingen 🙂

  1. Lijkt me een super handig boek om als beginnende blogger te hebben. Ik vraag me enkel af of de wetten die vermeld worden Belgische of Nederlandse wetten zijn? Weet je dat?
    Ik vermoed dat het Nederlandse wetten zijn, heeft het dan wel nut voor een Belgische om dit boek aan te schaffen/te lezen?

    1. Ik heb wel ergens iets gelezen over EU wetgeving, maar weet eigenlijk niet of dat voor het hele boek geldt! Zal eens kijken of ik het erin terug kan vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.