Stil – Susan Cain

stil - susan cain

Waarom zou stil eigenlijk niet sterk kunnen zijn?

Korte inhoud
De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen.
Minstens een derde van de mensen die we kennen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren, maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Susan Cain laat zien hoe introverten stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.

Als je slechts één inzicht van dit boek meeneemt, is het hopelijk een hervonden besef dat je het recht hebt om jezelf te zijn.

Auteur
“Susan Cain (1968) studeerde aan Princeton en Harvard en was als jurist werkzaam op Wall Street. Haar TED Talk over omgaan met introversie werd wereldberoemd. Stil stond ruim vier jaar in de New York Times bestsellerlijst en werd in meer dan 40 talen vertaald.”

Dus blijf trouw aan je eigen natuur. Als je het prettig vindt om dingen langzaam maar zeker te doen, laat je dan niet door anderen opjutten. Als je plezier schept in diepgang, dwing jezelf dan niet om de breedte in te gaan.

Mijn mening
Ik had al veel positiefs over dit boek gehoord, kreeg hem een aantal keer aangeraden en zie er veel mooie quotes uit voorbijkomen op Pinterest. Nu was het dan tijd om hem eens echt te gaan lezen!

In de inleiding van het boek staat een test waarmee je kunt bepalen hoe introvert je bent. Er zijn 20 vragen en hoeveel je er met ‘juist’ beantwoordt zegt iets over je mate van introversie, hoe meer hoe introverter. Ik antwoordde op 19 van de 20 met juist 😉

Dit boek gaat aan de hand van veel (wetenschappelijke) onderzoeken, voorbeeldverhalen en ervaringen in op introversie door de eeuwen heen, de cultuurverschuiving die er heeft plaatsgevonden – van innerlijke deugdzaamheid naar uiterlijke charme – aan het begin van de 20e eeuw, introvert zijn in opleiding en werk en in liefde en ouderschap. Zo ontstaat er een heel duidelijk beeld van hoe de wereld steeds meer en meer een extravert ideaal aanhangt, waardoor er te weinig oog is voor de stille kracht van introverte mensen.

Men ziet sprekers als leiders, maar dat iemand een grote mond heeft en het allemaal mooi weet te vertellen, betekent helemaal niet automatisch dat hij/zij de beste leider is. Niet voor niets zijn er vele mooie dingen voortgebracht door stille mensen.
Er wordt in het dagelijks leven zo’n nadruk gelegd op groepsdenken, teamwork, samenwerkend leren, etc., terwijl bewezen is dat men beter leert en denkt in (betrekkelijke) stilte. Waarom dan?
Het ideale team, waar dan ook, zou bestaan uit een mix van extraverte en introverte mensen, die ieder in hun kracht mogen staan. De ideale (werk)omgeving uit een plek waar beiden zich aangenaam kunnen voelen.
Luister niet alleen naar de duidelijk aanwezige mens, maar luister ook zeker naar degene die minder luid spreekt…

Stil is een boek waar veel uit te halen valt; veel informatie, wat minder inspiratie, wat ik wel had gehoopt en verwacht. Naar mijn mening werden er iets teveel (niet altijd even boeiende) onderzoeken beschreven. Maar: ik heb er ook veel mooie inzichten uit gehaald en zeker weer wat bijgeleerd over de kracht van stilte.

Zelfvertrouwen is zelfvertrouwen, […] ongeacht het aantal decibellen waarmee het wordt geuit.

Stil
ISBN 9789041712158 – Uitgever: Rainbow – 391 pagina’s – Verschenen: september 2016 (in deze pocketuitgave) – Originele titel: Quiet – Vertaald door: Jan Willem Reitsma

[bol_product_links block_id=”bol_58359fbc1541f_selected-products” products=”9200000063591899″ name=”stil” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Stil – Susan Cain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.