Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

daar-heb-je-vrienden-voor

Stoer en onweerstaanbaar; ik zou het graag willen zijn, maar vergeet het maar.

Korte inhoud
Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?
Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

‘Ik wil een kind,’ zeg ik opeens.

Auteur
Astrid Harrewijn studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Ze heeft inmiddels acht romans gepubliceerd. Ze heeft een onmiskenbaar eigen stijl en schrijft met humor over de valkuilen van ons dagelijks bestaan. Astrid Harrewijn woont in Den Haag met haar man en hond Saartje, en heeft twee studerende dochters.”

Mijn mening
Wat heb ik genoten van het eerste deel van deze serie, Drie vrienden, een huis (en een klusjesman), ik was dus enorm benieuwd naar dit tweede deel, dit keer niet met Noor in de hoofdrol, maar met huisgenoot Joost. Door mijn enorme leesdip heeft het boek alleen iets langer gelegen dan de bedoeling was.

Joost gaat twee maanden naar Rome om daar in alle rust te kunnen schrijven aan zijn boek over keizer Augustus, het eerste in een reeks boeken over Romeinse keizers. Van die rust komt niet veel als hij zich opwerpt als oppas voor de zesjarige Noemi, het dochtertje van zijn sexy huisbaas. Noemi zet hem aan het denken en hij komt tot de conclusie dat hij niet tevreden is met hoe zijn leven nu is. Na een make-over keert hij terug naar Amsterdam en besluit daar op zoek te gaan naar een moeder voor zijn kind, want dat is wat hij wil: een kind.
Daarnaast wordt hij twee keer ontslagen en vindt hij een mysterieus symbool in een houten paal gekerfd in de kelder van het Rijksmuseum. Hij heeft nu alle tijd om te werken aan zijn boek en om aan zijn zoektocht te beginnen naar een geschikte moeder én naar wat dat symbool betekent…

Wat kan Astrid Harrewijn toch heerlijke verhalen schrijven! Je beleeft echt alles mee met Joost en je sluit hem meteen in je hart, want wat een heerlijke man is het. En dan die humor! Je kunt niet anders dan hardop lachen bij sommige stukken! (ik vooral bij de stukjes over zijn kleine “vriend” Kees, hahaha) Ik was echt daar bij Joost in Rome en in Amsterdam en ik beleefde alles met hem mee. Ook erg leuk om Noor, Kiki en Gijs weer te ontmoeten en mee te krijgen waar zij nu staan in het leven.

Daar heb je vrienden voor is onwijs humoristisch, meeslepend, een tikje spannend en laat je echt achter met een “feelgood” vibe. I <3 Joost!
Ik heb weer genoten en kan niet wachten tot deel 3 verschijnt! (toch niet met een gele omslag hè?)

Daar heb je vrienden voor
ISBN 9789022574430 – Uitgeverij: Boekerij – 320 pagina’s – Verschenen: augustus 2016 – Deel 2 in de “Museumplein” reeks

[bol_product_links block_id=”bol_5815f61b32e25_selected-products” products=”9200000057332605,9200000057347457″ name=”Joost” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Daar heb je vrienden voor – Astrid Harrewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.