Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) - Astrid Harrewijn

‘Ik heb een boodschap die niemand wil horen. In onze musea hangt van een aantal meesterwerken gewoon een kopie. Een kleine groep mensen is hiervan op de hoogte, maar het is het best bewaarde geheim in de museale wereld.’

Korte inhoud
“Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.”

‘Zoek je iets anders?’
‘Als dat zou kunnen.’
‘Zorg dat je morgen om half zes op de Herengracht bent, nummer 86.’

Auteur
“Astrid Harrewijn studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Ze heeft inmiddels zeven romans gepubliceerd. Ze heeft een onmiskenbaar eigen stijl en schrijft met humor over de valkuilen van ons dagelijks bestaan. Astrid Harrewijn woont in Den Haag met haar man en hond Saartje, en heeft twee studerende dochters.”

De Pauls van deze wereld steken het ene moment een veer in je reet, het andere een oversized buttplug.

Mijn mening
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik nog nooit eerder iets van Astrid Harrewijn heb gelezen, behalve een kort verhaal (of twee?). Maar ik volg haar al geruime tijd via social media en weet dus dat ze met veel humor schrijft. Ook heb ik al wel geruime tijd een aantal boeken van haar op de te lezen stapel liggen (oeps).
Dit boek sprak me aan doordat het zich afspeelt in de kunstwereld en ook door de knalrode, overduidelijk Amsterdamse cover. Gaaf!

Al vanaf de eerste pagina was duidelijk dat dit een fijn boek zou zijn. Het leest heerlijk weg en ik vloog er doorheen, het is dat ik ook moest slapen…
Je leert hoofdpersoon Noor goed kennen, een vrouw die haar veilige leventje in Limburg, met haar verloofde die niet kan wachten om vader te worden (en een moeder die idolaat is van haar bijna-schoonzoon), heeft opgegeven om bij het Van Gogh Museum in Amsterdam te gaan werken en daar te gaan wonen. Moedig! Haar verloofde kan het maar moeilijk verkroppen en ligt behoorlijk dwars. Wat een sukkel! En ook die baas van haar bij het museum, bah wat een vreselijke kerel!

Je leest het al: Astrid wist me mee te voeren in het verhaal en wist behoorlijk wat gevoelens op te roepen. Ik leefde zo mee met de tweestrijd waar Noor in verkeerde; enerzijds de kans op een rustig leventje in Limburg, anderzijds de uitdaging van het werk in Amsterdam en de passie die ze ervoor heeft.  En dan ook nog; gaat ze blind voor het succes op het werk, of luistert ze naar haar gevoel en gaat ze er proberen achter te komen waarom haar collega Tim heeft gedaan wat hij heeft gedaan, ook al brengt dat haar baan in gevaar…
Alles wat ze wil is gelukkig worden in Amsterdam! En de tram gaat haar daarbij helpen.

Wat een heerlijk boek! De kunstwereld waarin Noor, haar zus en hun huisgenoot Joost, zich in bevinden vind ik onwijs boeiend, ik heb zelf ook wat met Van Gogh en kunstgeschiedenis in het algemeen, en daarnaast is het verhaal ook nog spannend, een tikje romantisch en onwijs humoristisch. Astrid weet de personages én Amsterdam echt tot leven te laten komen.
Ik heb onwijs genoten en kijk enorm uit naar het volgende deel in de serie, waarin Joost de hoofdrol speelt. Ik wil wel meer Noor, Kiki en Joost!

‘Gewoon, een gok. Mijn moeder is er ook zo eentje. Je hoort ze niet aankomen op die fluisterfietsen, maar ze rijden je zo omver.’

Drie vrienden 2
Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)

ISBN 9789022576175 – Uitgever: Boekerij – 304 pagina’s – Verschenen: februari 2016
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn

  1. Harrewijn heeft idd een heerlijke schrijfstijl. Ik heb alleen nog maar Miss Communicatie gelezen van dr, maar deze staat ook al een tijdje op mijn TBR-lijst. Lijkt me erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.