Kinderboekenweektip: Heidi – Johanna Spyri

heidi

Op een warme ochtend in juni neemt een jonge vrouw het pad naar boven. Ze heeft een klein meisje bij zich, dat Heidi heet. Heidi is een weeskind, haar ouders zijn gestorven. Ze woont bij haar tante Dete.

Korte inhoud
“Met dit prentenboek komt het beroemde verhaal over het weeskindje Heidi ook voor jonge kinderen tot leven. Het laat hen op een subtiele manier kennismaken met de thema’s heimwee en vriendschap. De tekst is niet te lang en het boek heeft een mooi groot formaat, waardoor de afbeeldingen nog beter tot hun recht komen.

Maja Dusíková, bekend van Sint-Maarten en het beertje, weet met haar illustraties in zachte tinten aquarelverf van Heidi een sfeervol prentenboek te maken.”

Maar haar tante heeft een baan gevonden in de grote stad. Ze kan dus niet meer voor Heidi zorgen. Daarom brengt ze haar naar Heidi’s grootvader. Die vindt het goed dat Heidi nu bij hem komt wonen.

Auteur & illustrator
Johanna Spyri, geboren als Johanna Louise Heusser (12 juni 1827 – 7 juli 1901), was een Zwisters schrijfster. Ze schreef onder andere het beroemde boek Heidi. Het boek wordt ook nu nog veel gelezen, en is meerdere malen verfilmd.
Alle boeken en teksten van Johanna Spyri werpen een kritische, nietsverhullende blik op Zwitserland en op het leven van mensen tijdens de vroege industrialisatie. Vooral het lot van kinderen ging Spyri aan het hart.
Van 1871 tot haar dood in 1901 bracht Spyri 31 boeken, 27 verhalenbundels en 4 brochures uit.” (Wikipedia)

Maja Dusíková werd in 1946 in Piestany (Slowakije) geboren. Zij studeerde kunst in Bratislava en studeerde af als graficus en boekillustrator in 1973. Ze heeft inmiddels al meer dan veertig boeken voor zowel kinderen als volwassenen geïllustreerd. Sinds 1982 woont ze in Florence en werkt ze voornamelijk voor Italiaanse uitgevers.
Van Maja Dusíková verschenen De Vier Windstreken verschillende boeken, waaronder Stille nacht, heilige nacht, De prinses op de erwt en Heidi. 

Heidi slaapt op de hooizolder. Haar bed is warm en zacht en het ruikt heerlijk. In het dak zit een rond gat. Als Heidi door dat gat kijkt, kan ze het hele dal zien.

heidi-2
Mijn mening
Het eerste wat peuterlief riep toen hij dit prentenboek zag: ‘Heidi!’
Hij is gek op de filmpjes op televisie en herkende haar dus meteen, wat betekent dat de illustratrice Heidi herkenbaar heeft neergezet.

In dit prentenboek wordt het wereldberoemde verhaal van weeskindje Heidi die bij haar grootvader in de bergen gaat wonen, en al gauw een band weet op te bouwen met de norse man, in verkorte versie verteld. Daardoor is het verhaal niet alleen toegankelijk voor oudere kinderen en volwassenen, maar ook voor de kleintjes.

Je merkt wel dat het verhaal verkort is, het is wat abrupt hier en daar, maar nergens doet het het originele verhaal tekort vind ik. En dan die prachtige dromerige illustraties erbij… Zo mooi! Ze zijn lief en zacht en passen perfect bij het verhaal. Alle personages komen tot leven en zijn herkenbaar. Fijn dat het boek zo groot is, daardoor komen de afbeeldingen nog beter tot hun recht! Je zou ze zo willen inlijsten en ophangen.

Wat een lieve en mooie versie van het klassieke Heidi-verhaal! Een aanwinst in de boekenkast van je kind(eren).

Heidi
ISBN 9789051161083 – Uitgever: De Vier Windstreken – 32 pagina’s – Verschenen: september 2009 – Vertaald door: Ineke Ris – Illustraties: Maja Dusíková

[bol_product_links block_id=”bol_57ea256e5a90d_selected-products” products=”1001004006738789″ name=”Heidi” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.