Suzy en de kwallen – Ali Benjamin

Suzy en de kwallen

Als je heel lang naar een kwal kijkt, begint hij vanzelf op een kloppend hart te lijken. […]
… sommige harten kloppen maar ongeveer 412 miljoen keer.
Klinkt alsof het best veel is, hè? Maar dan ben je nog maar twaalf jaar.

Korte inhoud
“Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet.

Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.”

Het was precies een maand geleden dat het Allerergste was gebeurd en bijna net zo lang geleden dat ik was begonnen met niet-praten.

Auteur
“My debut novel, THE THING ABOUT JELLYFISH (Little, Brown Books for Young Readers, September 2015 ), is a New York Times bestseller, as well as a finalist for the National Book Award.
My next work? That’s a been a crafty shapeshifter. I’m working on it, and I may finally be hitting my stride. Stay tuned.” www.alibenjamin.com

Suzy en de kwallen 1

Sommige dingen gebeuren gewoon is geen verklaring. Het is in de verste verte niet wetenschappelijk. Maar het was de enige uitleg waar ik het wekenlang mee had moeten doen.
Totdat ik daar in de kelder van het museum stond en naar de kwallen aan de andere kant van het glas keek.

Mijn mening
Dit is weer zo’n boek waarbij ik niet alleen op de korte inhoud viel, maar waar ik ook op slag verliefd was op de omslag en de met kwalletjes bedrukte snede. De kleuren, de afbeelding, de illustraties binnenin… Dit boek is echt een plaatje om te zien. En vanbinnen…

Suzy (13) is een heel slim meisje en ze was altijd een echte kletskous die iedereen overstelpte met allerlei weetjes. Totdat haar beste vriendin Franny verdrinkt. Suzy en zij zijn niet prettig uit elkaar gegaan de laatste keer en Suzy voelt zich schuldig. Ze kan niet zomaar accepteren dat “dingen gewoon gebeuren”, er moet volgens haar een wetenschappelijke oorzaak zijn voor het verdrinken van Franny, die erg goed kon zwemmen.

Suzy besluit om de wereld niet meer met onnodige woorden vol te stoppen en besluit te stoppen met praten. Op een dag is ze met school naar een museum waar ze kwallen bekijkt. Haar oog valt op een bijzondere soort die onzichtbaar en erg giftig is. Zou zo’n kwal de dood van Franny veroorzaakt hebben? Dat zou wel een verklaring kunnen zijn… Suzy stort zich op haar onderzoek naar kwallen, om uiteindelijk iedereen te kunnen overtuigen van haar gelijk.

Suzy en de kwallen is een heel indringend en mooi verhaal over vriendschap, uit elkaar groeien en rouw. Het is geen zielig of zwaar verhaal want het zit ook vol humor en is hier en daar zelfs wat filosofisch. En: je leert ook nog flink wat over kwallen, hele bijzondere wezens!
Ik heb hoofdpersoon Suzy in mijn hart gesloten met haar niet-praten en haar overvolle slimme geest. Het boek staat vol met mooie woorden en gedachten van een heel bijzonder meisje.

Ik heb intens genoten van dit ontroerende prachtboek! Een pareltje om te zien én om te lezen!

Als mensen stil zouden zijn, zouden ze de geluiden van hun eigen leven beter kunnen horen. Als mensen stil zouden zijn, zou het veel meer indruk maken als ze toch een keer iets zeiden. Als mensen stil zouden zijn, zouden ze elkaars signalen kunnen horen, zoals dieren onder water lichtsignalen naar elkaar sturen, of hun vel een andere kleur geven.

Suzy en de kwallen
ISBN 9789000350438 – Uitgever: Van Goor – 240 pagina’s – Verschenen: juli 2016 – Originele titel: The thing about jellyfish – Vertaald door: Lidwien Biekmann

One thought on “Suzy en de kwallen – Ali Benjamin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.