De vrouw die door het vuur ging – Manda Scott

De vrouw die door het vuur ging

Encore un feu…
Weer een brand, deze zo groot dat hij als een oplaaiend vuurbaken zijn verzengende gloed over de daken van sluimerend Orléans werpt.

Korte inhoud
Een fascinerende pageturner met uiterst spannende plotwendingen van een van de grootste verhalenvertellers van onze tijd

Sommige legenden sterven nooit…
Iedereen kent het verhaal van de Maagd van Orléans – het ongeletterde, gelovige boerenmeisje dat de troepen van Frankrijk aanvoerde tegen de Engelsen, maar uiteindelijk op de brandstapel eindigde. Nu is ze een patroonheilige van Frankrijk. Net als de Franse gelovigen hebben ook Franse nationalisten zich haar toegeëigend. Maar wie was ze echt?

In het hedendaagse Orléans woedt een vuile verkiezingsstrijd. De kandidate van het Front National wordt neergezet als de nieuwe ‘Maagd van Orléans’, die net als Jeanne vecht tegen vreemde indringers. Het Front profiteert van een serie branden die worden geclaimd door een volstrekt onbekende islamitische groep. Als na de vierde aanslag een verkoold lichaam wordt gevonden, moet hoofd­inspecteur Inès Picault ook nog een moord oplossen. Hun enige aanwijzing? De naam van een vrouw die al meer dan 500 jaar dood is: Jeanne d’Arc…”

Het is niet genoeg dat je haar doodt, je moet aantonen dat ze een leugenares is en die leugen vervolgens zo gebruiken dat haar nagedachtenis met wortel en tak wordt uitgeroeid. Je moet de mythe verbrijzelen, in de kiem smoren voor ze de kans krijgt uit te groeien tot iets groots.

Auteur
“In de traditie van Kate Mosse brengt Manda Scott in haar boeken historische figuren tot leven. Ze schreef al vele bestsellers voor ze internationaal lof oogstte met De vrouw die door het vuur ging.”

Mijn mening
Een boek over mijn heldin Jeanne d’Arc en nog een thriller ook, die moest natuurlijk gelezen worden! Jeanne d’Arc is voor mij geen mythe, maar een mens, dus ik was heel benieuwd hoe ik haar in dit boek zou vinden…

Dit boek vertelt een verhaal in het heden over branden in de stad Orléans in de tijd van de burgemeestersverkiezingen. Hoofdinspecteur Inès Picaut, bijna-ex van één van de twee burgemeesterskandidaten, staat voor een raadsel. En als er dan bij de vierde brand een dodelijk slachtoffer is gevallen en zijn dood geen ongeluk lijkt, zit ze met een moordzaak. Een moordzaak die met de verkiezingen te maken lijkt te hebben en ook een verband heeft met Jeanne d’Arc. Aangezien zij nog samen met haar ex in beeld moet zijn, komt de zaak wel erg dichtbij…

Ook vertelt het een verhaal uit het verleden, het verhaal van de Maagd van Orléans, Jeanne d’Arc, het boerenmeisje dat geleid door stemmen vanuit de hemel Frankrijk wil bevrijden van de Engelsen en de rechtmatige koning op de troon weet te krijgen. Wie was zij? En hoe kon het dat zij zo’n goede soldaat was?
Het verhaal in het verleden krijg je mee door de ogen van een Engelsman die geïnfiltreerd is in het leger van Jeanne, met als doel haar ten val te brengen. Maar langzaam komt hij in de ban van de bijzondere vrouw…

Heel bijzonder om het verhaal van de Franse Jeanne en haar strijd voor een Frankrijk zonder Engelsen mee te krijgen vanuit een Engelsman die in eerste instantie alleen maar haat voelt voor haar. Hij weet er stukje bij beetje achter te komen wie zij écht is. Nou moet ik zeggen dat Jeanne voor mij heilig is, ik al onwijs veel over haar gelezen en geleerd heb, en dat voor mij het verhaal wat hier geschetst wordt niet de waarheid is. Wat niet wegneemt dat het een spannend verhaal is, een mooi verhaal ook, en dat het misschien deels kan verklaren hoe een simpel boerenmeisje zo goed kon strijden. Je bevindt je in de delen over het verleden echt middenin het strijdgewoel en beleeft alle gruwelijkheden en overwinningen mee. Knap dat de auteur het zo realistisch heeft weten neer te zetten!

Het verhaal in het heden is ook erg spannend, want wie zit er achter de branden en waarom moest het slachtoffer bij de vierde brand dood? Je beleeft hier de race tegen de klok, want de verkiezingen zijn bijna, mee en de speurtocht van Picaut naar antwoorden. Daarnaast moet ze ook nog de schijn ophouden en haar man, bijna ex, steunen in de strijd om het burgermeesterschap waarbij vele politieke spelletjes gespeeld worden.
Haar zoektocht naar de daders en het verband van de zaak met Jeanne d’Arc komt op een bloedstollende en verrassende wijze tot zijn eind.

Al voelde ik me af en toe bijna persoonlijk aangevallen als Jeanne compleet anders neergezet werd dan ze was, voor mijn gevoel, toch vond ik De vrouw die door het vuur ging een heerlijk spannende historische thriller die me boeide van begin tot eind!

De vrouw die door het vuur ging
ISBN 9789022573747 – Uitgever: Boekerij – 512 pagina’s – Verschenen: juni 2016 – Originele titel: Into the fire – Vertaald door: Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap

0 thoughts on “De vrouw die door het vuur ging – Manda Scott

  1. Dit moet ik lezen! Om dezelfde reden als jij, groot fan van Jeanne d’Arc. Én van historische romans in de stijl van Kate Mosse, een driedubbele aanbeveling dus, dank voor je tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.