Sagen van het Dassenbos deel 1 & 2 – Marc de Bel

De vloek van Horkus
Deel 1: De Vloek van Horkus

Je wordt geen Ridder, Krijger, Strijder of hoe je het ook noemen wilt, omdat een of andere koning jou die titel geeft, maar om wat je doet voor anderen…

Korte inhoud
“Als de Dappere Krijgers van het Dassenbos de Vuurgnurkels verslaan, is koning Horkus de Grote razend. Gesterkt door de Eeuwig Gloeiende Wenssteen spreekt hij een vloek uit over het Dassenbos. De eerste kleinzoon van koning Bolderus zal kort na zijn geboorte sterven, samen met alle andere pasgeboren jongens in het Dassenbos. Er is maar één manier om te vloek te verbreken: naar de Gnurkelgrot op de Zwarte Vuurberg trekken en daar de Eeuwig Gloeiende Wenssteen verbrijzelen…
Als de eerste kleinzoon van koning Bolderus geboren wordt, rukt het leger van het Dassenbos uit om deze gevaarlijke missie te ondernemen. Fea Vos en haar twee boezemvrienden Brom Das en Pips Eekhoorn zijn te jong om mee te gaan. Maar ze hebben zelf pasgeboren broertjes die ze niet in de steek willen laten. Tegen de wil van de koning en de koningin in trekken zij ook op pad om de magische steen te vernietigen…”

De kracht schuilt vaak in het kleine Fea…

Het monster van het Mistmoeras
Deel 2: Het Monster van het Mistmoeras

Zie dieper als je kijkt, want niet alles is wat het lijkt…

Korte inhoud
“Nu de Wenssteen is vernietigd en de vloek van Horkus is verbroken is alles weer rustig en vreedzaam in het Dassenbos. Die rust wordt echter ruw verstoord als blijkt dat in het Everwoud achter de Eeuwige Sneeuwbergen waar koning Skrofus heerst al een tijdje alle mannen verdwijnen. En sinds kort ook alle kinderen. Tante Mara vreest terecht het ergste. Zeker nu het onverzadigbare Monster van het Mistmoeras op een nacht vlakbij hun hol is gezien.
Fea, Slink, Brom en Pips steken de Sneeuwbergen over, trekken door het land van de gevaarlijke Knorks en belanden in het Everwoud, waar ze hals over kop van het ene avontuur in het andere rollen. Tot ze uiteindelijk aan de voet van de Glinsterberg oog in oog komen te staan met het gevreesde, op malse hapjes verslingerde Monster van het Mistmoeras.
Of is toch niet alles wat het lijkt en is er meer aan de hand …?”

Missen jullie ook het avontuur?

Auteur
“Lang geleden, in het midden van vorige eeuw, landde ik naar verluidt luid rinkelend op aarde en werd meteen Marc de Bel gedoopt. Christelijk, met alles erop en eraan: water, zout en olijfolie (eerste persing). Van dat zout heb ik nog altijd dorst en die olie heeft wel een gladde jongen van mij gemaakt. De ufo, die mij achter de seringenstruik in de tuin van mijn ouders dropte, heb ik daarna nog één keer teruggezien. Ik schrok me rot, omdat ik dacht dat hij mij weer op kwam halen. Maar dat was gelukkig niet het geval. Ik wil hier immers best nog wat blijven, samen met mijn vrouw en onze twaalf kinderen. En uiteraard ook om die 37 boeken, die momenteel in mijn hoofd, zitten uit te schrijven.”

Sagen van het Dassenbos
Mijn mening

Zoals jullie laatst konden lezen in mijn blogpost over De ring van Koning Schavelingh heb ik één van mijn jeugdhelden Marc de Bel herontdekt. Ik kon niet wachten om ook deze reeks te gaan lezen, Sagen van het Dassenbos. Er zijn al twee delen verschenen, vorig jaar eentje en dit jaar eentje, en ik heb ze allebei mogen lezen van Van Halewyck (voorheen Abimo).

Allereerst viel ik voor de illustraties van Frieda Van Raevels; wat zijn die prachtig! Ik ben gewoon verliefd en vind het bijna jammer dat er niet nog meer illustraties in de boeken stonden! Ze passen perfect bij de sfeer van de verhalen en zorgden ervoor dat de personages echt tot leven kwamen voor me.

De boeken hebben veel hoofdstukken die opgedeeld zijn in meerdere delen. Elk deel staat voor een gebied wat de dappere hoofdpersonen doorkruisen op hun zoektochten. Voorin het boek staan afbeeldingen van de belangrijkste personages, erg fijn want er komen me een fantasierijke namen in voor, zo kon ik mooi even kijken hoe zo’n monster eruit moest zien. Ook staat er een kaart in van het gebied rondom het Dassenbos, zodat je de reis van de hoofdpersonen kunt volgen, erg leuk, ook erg veel naar teruggebladerd.

En dan de verhalen: wat heb ik onwijs zitten genieten! De verhalen zijn sprookjesachtig, super spannend, onwijs avontuurlijk en vol humor.
(“Als je je tweemaal na elkaar halfdood schrikt, ben je dan helemaal kassiewijle?”)
De hoofdpersonen: Fea Vos, Brom Das en Pips Eekhoorn en in deel twee ook Slink Vos, het vriendje van Fea, zijn dikke vrienden en staan samen reuzesterk want ze zijn ook nog eens heel moedig en stoer. Ze beleven twee gevaarlijke avonturen, waarbij ze vriendelijke maar ook heel gemene wezens ontmoeten, maar ze weten zich er samen doorheen te slaan, al is dat niet zonder kleerscheuren.

Deze twee verhalen, die overigens best los van elkaar te lezen zijn, over vriendschap, vertrouwen en moed doen me verlangen naar meer! Ik hoop dat er gauw nieuwe Sagen van het Dassenbos verschijnen!

Sagen van het Dassenbos deel 1 & 2
Deel 1: ISBN 9789462343405 – Deel 2: ISBN 9789462344976 – Uitgever: Van Halewyck – +/- 200 pagina’s – Verschenen: 2015 & 2016 – Illustraties: Frieda Van Raevels – Deel 1 & 2 van de Sagen van het Dassenbos
Hier bestel je De vloek van Horkus (Bruna)
(Het monster van het Mistmoeras is (nog) niet verkrijgbaar bij Bruna)

One thought on “Sagen van het Dassenbos deel 1 & 2 – Marc de Bel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.