Perfecte bevallingen bestaan niet – Diana Koster

Perfecte bevallingen bestaan niet - Diana Koster

Veel mensen noemen de dag dat hun kind geboren wordt, een van de mooiste dagen uit hun leven.
Helaas kan een bevalling ook een negatieve ervaring zijn, ook al heb je er ‘iets moois voor terug gekregen’, namelijk een gezonde baby. Dat maakt het vaak juist extra lastig om te zeggen dat je een naar gevoel hebt overgehouden aan je bevalling.

Korte inhoud
Taboedoorbrekend boek over hoe je een zware bevalling kunt verwerken

Een kwart van de vrouwen kijkt na drie jaar met een negatief gevoel terug op hun bevalling. Na een ingrijpende bevalling kun je het gevoel hebben dat je ‘anders’ functioneert, alsof de ‘bliksem’ is ingeslagen in je systeem. De herkenbare verhalen van andere ouders, gecombineerd met inzichtgevende oefeningen en praktische tips in dit boek kunnen je helpen deze bliksem weer uit je systeem te verwijderen. In jouw belang, in het belang van je baby, je partner en de relatie tussen jullie drie.”

Misschien heb je nu nog het gevoel dat je op de een of andere manier gefaald hebt tijdens de bevalling, aan het eind van dit boek zul je ‘falen’ zelf veranderd hebben in ‘balen’. Dat scheelt slechts één letter en die ene letter maakt een wereld van verschil…

Auteur
“Diana Koster heeft jarenlange ervaring als verloskundige en vrouwencoach. In haar praktijk begeleidt ze onder andere moeders om hun ingrijpende bevallingservaring te verwerken. Diana is een veelgevraagd spreker, erelid van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie & Zwangerschap en auteur van de bestseller Perfecte moeders bestaan niet.”

Geheel onverwacht is Diana Koster 25 april jongstleden overleden aan een hersenbloeding. Wat een onwijs verlies voor al de mensen om haar heen! Heel veel sterkte toegewenst.

Maar je kunt niet álles áltijd perféct doen. Perfecte moeders bestaan niet!

Mijn mening
Wat was het bizar om dit boek te lezen en er pas nog via Twitter contact over gehad te hebben met de auteur en dat ze er dan nu ineens niet meer is… Het deed me heel wat moet ik zeggen. Wat een verlies…

Eerder besprak ik al kort Diana’s vorige boek Perfecte moeders bestaan niet, een perfect boek om je te laten zien dat je echt wel een goede moeder bent, dat je niet alles perfect kunt en hoeft te doen. Daar had ik veel steun aan. Zo ook aan dit boek.

Ik vond dat ik dit boek moest lezen voor mezelf, ik heb zelf twee traumatische bevallingen gehad, en om mee te helpen het taboe rondom bevallingstrauma’s te doorbreken. Het is niets om je voor te schamen en het is absoluut niet iets om te bagatelliseren! Jouw gevoel mag er zijn en je mag je tijd nemen om het een plekje te geven.

In dit boek wordt veel informatie gegeven, toegankelijke informatie, over bevallingstrauma’s en de invloed ervan op jezelf, je baby/kindje en je relatie. Er wordt gesproken over o.a. postnatale depressie, PTSS en burn-out/depressie die elkaar kunnen opvolgen en de mogelijke behandelingen worden besproken. Duidelijk wordt dat er meer aandacht moet zijn voor bevallingstrauma’s en dat daardoor veel opvolgende psychische klachten voorkomen kunnen worden.
Daarnaast staan er veel korte en lange ervaringsverhalen in én praktische (schrijf)opdrachten die je kunnen helpen te verwerken. Dit geheel zorgde bij mij voor heel veel (h)erkenning, helaas, maar het doet ook goed, en ik denk dat met mij vele vrouwen (of zelfs mannen, want ook zij kunnen een bevallingstrauma hebben) veel steun zullen hebben aan dit boek.

Wel was het door de herkenning een onwijs intense leeservaring, want er komen weer zoveel (onverwerkt) verdriet en gevoelens naar boven! Maar ik ben blij dat ik het gelezen heb én ik vind het ook heel belangrijk dat dit soort boeken er zijn en dat bekend is dat ze er zijn. Dus ken je iemand voor wie dit boek een steun zou kunnen zijn? Dan is het zeker een aanrader!

Verwerken kost tijd en energie. Er staat geen ‘vaste’ tijd voor. Iedereen verwerkt ingrijpende ervaringen op haar eigen manier en in haar eigen tijd.

Perfecte bevallingen bestaan niet
ISBN 9789401433235 – Uitgever: Terra Lannoo – 288 pagina’s – Verschenen: maart 2016
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Perfecte bevallingen bestaan niet – Diana Koster

  1. Lijkt me erg heftig om te lezen, vooral als je je erin herkent (ik heb zelf geen kinderen), maar vind het wel goed dat hier iets over wordt geschreven en aandacht aan wordt besteed. Een kwart van de vrouwen is nog best veel. Treurig bericht dat de auteur deze recensie niet meer mee heeft mogen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.