Blogtour: Grote kleine leugens – Liane Moriarty

Grote kleine leugens - Liane Moriarty

‘Maar serieus, het is een geweldige school, en iedereen is geweldig en we gaan een geweldige tijd tegemoet en we maken geweldige nieuwe vrienden.’

Korte inhoud
“Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…

Grote kleine leugens biedt een briljante kijk op ex-mannen en nieuwe vrouwen, moeders en dochters, op schoolpleinschandalen en de leugens die we onszelf vertellen om te overleven. Met haar nieuwe roman bewijst Liane Moriarty wederom dat ze een ster is in het schrijven van vlijmscherpe, grappige, soms pijnlijke maar altijd intrigerende pageturners.”

We weten wie het zijn. Ze weten wie ze zijn en ze weten wat ze hebben gezien. De waarheid vertellen is het belangrijkste wat een getuige kan doen.

Auteur
“Liane Moriarty groeide op in Sydney als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn Moriarty. Ze woont nog steeds in Sydney, met haar gezin. Na vier redelijk succesvolle romans verscheen Moriarty’s vijfde roman eind 2013 in de VS. Binnen twee weken stond Het geheim van mijn man op #1 en bleef langer dan een jaar in de bestsellerlijst staan.”

Mijn mening
Vorig jaar las ik van deze auteur Het geheim van mijn man, een boek met een prachtige cover, waar ik even in moest komen maar waar ik uiteindelijk heel tevreden over was. Dit boek heeft weer zo’n prachtige cover (verliefd!) én een aantrekkelijke korte inhoud. Ik was dus heel benieuwd!

Al meteen in het eerste hoofdstuk wordt het duidelijk dat er een schoolfeest op Pirriwee Public School flink uit de hand gelopen is, er is zelfs een dode gevallen… Je leest wat quotes van wat leerkrachten, ouders en de politie, die tegen een journaliste verslag doen van de gebeurtenissen. Dit soort quotes komen de rest van het boek in bijna ieder hoofdstuk kort voor. Daardoor kom je er een beetje achter wat er gaande is op school en tussen de ouders, maar ook is duidelijk dat je niet alles serieus kunt nemen. Wat kun je geloven en wat niet?

Het verhaal zelf speelt zich grotendeels af vóór hét gebeuren op het schoolfeest. Je leert wat ouders kennen, voornamelijk Jane, Madeline en Celeste die vriendinnen worden, hun kinderen en de onderlinge verhoudingen. En je komt er al gauw achter dat iedereen zo zijn eigen geheimen heeft, groot en klein, en ook niet altijd de hele waarheid vertelt.
Er is een hoop gekonkel op het schoolplein, er wordt wat af geroddeld en als er een meisje gepest wordt leidt dat tot een ware heksenjacht.

Je kunt met dit boek niet anders dan doorlezen! Ik kon gewoon niet stoppen! De personages zijn levensecht en sympathiek, het verhaal is spannend (niet in de thrillerzin, maar meer broeierig) en herkenbaar op sommige punten, er zit humor in, tragiek en wat ook meehelpt: de schrijfstijl van de auteur is lekker vlot.

Stukje bij beetje krijg je een idee van wat er gebeurd is, maar pas op het einde weet je het precieze wie/wat/waarom, ook doordat je niet altijd weet wat waar is, want mensen wijzen met de vinger naar elkaar, of dekken elkaar juist. Geweldig! Het verhaal zit echt knap in elkaar en wist me te boeien van begin tot eind! Moriarty’s vorige boek vond ik al goed en knap geconstrueerd, maar deze is nog beter en briljanter!

Ik doe mee aan de blogtour van de uitgever rond dit boek, wat vandaag verschijnt (!), de overige deelnemers en een leesfragment vind je hier.

Grote kleine leugens 2
Grote kleine leugens

ISBN 9789400506138 – Uitgever: A.W. Bruna – 448 pagina’s – Verschenen: 31 mei 2016 – Originele titel: Big little lies – Vertaald door: Monique Eggermont
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Blogtour: Grote kleine leugens – Liane Moriarty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.