#KUHSleesclub: Jane Eyre – Charlotte Brönte

Jane Eyre - Charlotte Brönte
#KUHSleesclub
Bloggers Wendy en Alex hebben een leesclub opgezet waarmee Klassiekers Uit Het Stof (KUHS) worden gehaald. De eerste titel die gelezen werd was Jane Eyre van Charlotte Brönte, het is haar 200e verjaardag vandaag, en aangezien ik die heel graag weer eens wilde lezen heb ik me opgegeven om mee te doen. Ik vond het ook meteen een mooi excuus om zo’n mooie Engelse Penguin Clothbound Classic-versie van het boek te kopen 😉

My world had for some years been in Lowood: my experience had been of its rules and systems; now I remembered that the real world was wide, and that a varied field of hopes and fears, of sensations and excitements, awaited those who had courage to go forth into its expanse, to seek real knowledge of life amidst its perils.

Het boek
“Part of “Penguin’s” beautiful hardback “Clothbound Classics” series, designed by the award-winning Coralie Bickford-Smith, these delectable and collectible editions are bound in high-quality colourful, tactile cloth with foil stamped into the design.

Charlotte Brönte’s first published novel, “Jane Eyre” was immediately recognised as a work of genius when it appeared in 1847.
Orphaned into the household of her Aunt Reed at Gateshead, subject to the cruel regime at Lowood charity school, Jane Eyre nonetheless emerges unbroken in spirit and integrity. How she takes up the post of governess at Thornfield Hall, meets and loves Mr Rochester and discovers the impediment to their lawful marriage are elements in a story that transcends melodrama to portray a woman’s passionate search for a wider and richer life than that traditionally accorded to her sex in Victorian society.”

What crime was this, that lived incarnate in this sequestered mansion, and could neither be expelled nor subdued by the owner? – what mystery, that broke out, now in fire and now in blood, at the deadest hours of night? What creature was it, that, masked in an ordinary woman’s face and shape, uttered the voice, now of a mocking demon, and anon of a carrion-seeking bird of prey?

Jane Eyre 2
Mijn mening
Het is al heel lang geleden dat ik dit boek voor het eerst las, ik vermoed tijdens mijn studiejaar Engels. Het was sowieso lang geleden dat ik voor het laatst een Engelse klassieker las, dus ik vond het heel erg leuk om door deze leesclub gestimuleerd te worden om er weer eens eentje op te pakken.
Ik was ook huiverig, want zou het niet te moeilijk, te ouderwets, te saai zijn?

Maar man, man, man wat heb ik genoten! Ik ben er doorheen gevlogen, ik wilde niet stoppen met lezen. Ik werd helemaal in het verhaal gezogen en voelde en beleefde alles mee. Het viel me zo mee hoe goed het ging en hoe fijn ik het vond om dit prachtige verhaal en die prachtige “ouderwetse” en uitgebreide zinnen te lezen.
Charlotte Brönte heeft zo’n mooie schrijfstijl, ze beschrijft alles op zo’n manier dat je echt een beeld in je hoofd krijgt van hoe het eruit moet zien. En ook de gevoelens van Jane, zo knap, ze lijkt levensecht.
En ik heb moeten gniffelen om de plagerige conversaties tussen Jane en Mr. Rochester, hij bruusk, zij brutaal.

Dit meesterwerk, dit pareltje, is echt een must read! Zo meeslepend, zo romantisch… Heerlijk wegdromen bij een verhaal over lang vervlogen tijden…
Ik ben heel blij dat ik Jane Eyre uit het stof heb gehaald!

Never had he called me more frequently to his presence; never been kinder to me when there – and, alas! never had I loved him so well.

0 thoughts on “#KUHSleesclub: Jane Eyre – Charlotte Brönte

  1. Ik loop wat achter met blogs lezen, maar op Jane Eyre ‘moet’ ik even reageren haha. Wat een prachtig boek is Jane Eyre! Niet alleen de schrijfstijl is mooi, ook over de symboliek en de thema’s achter het verhaal is nagedacht. Jane Eyre is in dat opzicht een zeer goede optie voor mensen die graag eens willen beginnen met classics te lezen, omdat het een duidelijk gestructureerd verhaal is. En als je daar niet over na wilt denken, dan is Jane Eyre nog steeds een goed boek.

    Toen ik hem uit had was het eerste wat ik dacht: ‘oh my, ik zou graag opnieuw eindexamen Engels willen doen, puur om dit boek weer op mijn lijst te kunnen zetten!’

  2. Wat een fijne recensie Judith! Ik ben helemaal enthousiast om ‘m NOG EEN KEER te lezen. 😉 Heel erg bedankt voor je bijdrage aan de leesclub en ik vind het heel fijn dat je blij was met deze keuze. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.