De krijtjes staken – Drew Daywalt & Oliver Jeffers

De krijtjes staken - Oliver Jeffers

Teun mocht van de juf een mooie tekening maken. Hij wilde zijn krijtjes uit zijn tas halen, maar vond een stapeltje brieven met zijn naam erop.

Korte inhoud
“In De krijtjes staken van Drew Daywalt & Oliver Jeffers heeft Teun een probleem. Hij wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij daarin alleen een stapel brieven.

De brieven komen van zijn kleurkrijtjes, die staken. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Beige wil niet meer in de schaduw staan van Bruin. Blauw heeft behoefte aan rust na alle rivieren, oceanen en luchten waaraan hij heeft meegewerkt. Ook Rood klaagt dat hij te veel moet doen, terwijl Roze juist graag eens wat vaker ingezet zou willen worden. Kan Teun zijn krijtjes kalmeren en een oplossing bedenken waar iedereen blij mee is?”

Kun je me niet een poosje met rust laten?
Je inmiddels kleine en afgestompte vriendje,
Blauw Krijtje

Auteur, illustrator en vertaler
“Drew Daywalt is eigenlijk filmmaker, maar hij schrijft ook boeken! De prentenboekenserie De krijtjes is razend populair. Met De krijtjes staken! won Daywalt een Zilveren Griffel in 2015. Zijn favoriete krijtje is Zwart, maar Drew let er goed op dat hij met alle krijtjes evenveel kleurt.”

“Oliver Jeffers is de illustrator van onder andere de razend populaire prentenboekenserie De krijtjes. Zijn prentenboeken zijn uitgegeven in meer dan 30 talen, en hebben internationaal veel prijzen gewonnen. Zo won Oliver met De krijtjes staken! een Zilveren Griffel in 2015, het vervolg De Groeten van de krijtjes won de Goodreads Choice Award 2015.”

Vertaald door: “Koos Meinderts werd geboren in Den Haag in 1953, en hij debuteerde als schrijver in 1983. Hij schrijft verhalen, gedichten en liedteksten, zowel voor kinderen als volwassenen. Daarnaast vertaalt Koos boeken, zoals De krijtjes staken!, winnaar van de Zilveren Griffel 2015.”

Mijn mening
Ik begrijp heel goed dat dit boek in de Prentenboek TopTien van de Voorleesdagen van dit jaar stond (door PostNL helaas veel te laat binnen om toen te kunnen bespreken) en dat het bekroond is met een Zilveren Griffel.
Toen ik het boek vorig jaar voor het eerst in mijn handen had op mijn werk, de bieb, kon ik het niet laten om hardop te lachen. Sindsdien stond hij op mijn prentenboeken-wensenlijst (enorm!), dus ik was erg blij met dit recensie-exemplaar.

De illustraties in dit prentenboek zijn enorm kleurrijk en komisch en het verhaal is gewoon hilarisch. Hoe bedenk je het? Stakende krijtjes!
Rood moet te hard werken, Beige is altijd tweede keus, Wit voelt zich overbodig, Geel en Oranje vinden allebei dat ze dé kleur voor de zon zijn en Huidskleur schaamt zich dood zonder zijn papiertje.
Zo leuk bedacht en heel herkenbaar!

Ben je op zoek naar een origineel, vrolijk en supergrappig prentenboek? Dan is De krijtjes staken echt een aanrader! Ik verheug me nu al op het volgende Krijtjes-boek wat in mei verschijnt.

De krijtjes staken
ISBN 9789026136757 – Uitgever: De Fontein – 40 pagina’s – Verschenen: 2014 – Originele titel: The day the crayons quit – Vertaald door: Koos Meinderts – Illustraties: Oliver Jeffers – Tekst: Drew Daywalt

0 thoughts on “De krijtjes staken – Drew Daywalt & Oliver Jeffers

  1. Ik moet bekennen dat ik het boek nog niet heb ingekeken, hoewel ik inderdaad alleen maar positieve reacties zag op dit boek, ook internationaal. Denk dat het toch maar op het wensenlijstje gaat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.