Mijn middag bij De Geus

Grote Kerk Breda
Dagje Breda

Afgelopen vrijdagochtend vertrok ik met manlief Remco richting Breda voor een dagje shoppen en een bezoekje aan Uitgeverij De Geus.
Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht moet ik eerlijk zeggen. We hadden eerst het verkeerde adres ingegeven voor de parkeergarage waar we heen wilden in het navigatiesysteem, daarna dan de goede, was er een weg afgesloten, dus raar ommetje gemaakt om er vervolgens achter te komen dat de parkeergarage door werkzaamheden ook niet bereikbaar was! Veel tijd verspild met rondrijden dus… 🙁 Gelukkig toen we er eenmaal waren, bleek Breda een hele gezellige winkelstad te zijn!

Grand Theatre Boekhandel BredaGrand Theatre Boekhandel
Grand Theatre Boekhandel
Aan het einde van een lange winkelstraat loop je recht op een Grand Theatre af, met rode loper ervoor. In dat oude theater met rijke geschiedenis zit tegenwoordig een boekhandel. Wat een prachtige locatie! Heel ruim opgezet, kan ook niet anders in zo’n ruimte, met een prachtig Jugendstil interieur. Duidelijk te zien dat het een theater is, dat maakt het zo ontzettend bijzonder. Het podium (tip: perfect voor boekpresentaties!) is er bijvoorbeeld gewoon nog en de kroonluchters hangen er nog. Overal zijn stoelen en banken, dus je kunt er heerlijk bij gaan zitten om de omgeving op je in te laten werken. Ze zijn nog aan het ontwikkelen, binnenkort komt er ook een horecagelegenheid in het pand bij. Ik wil zeker eens teruggaan!

Bibliotheek Breda
Bibliotheek Breda

Voordat ik om 14:00 mijn afspraak met Linda van De Geus had, heb ik manlief gedumpt 😉 bij de Bibliotheek die vlak om de hoek lag, zodat hij daar kon studeren. Wat een grote en ruimtelijke bieb! Heel mooi! En heerlijk al die rijen kasten waar je tussendoor kunt rondneuzen. Bibliotheek naar mijn hart.

De Geus Breda
Uitgeverij De Geus

Toen was het toch echt tijd om naar de uitgeverij te lopen. Ik had toen we er eerder langsliepen al even een foto gemaakt van het prachtige witte pand (wat is dat toch met uitgeverijen en die mooie historische panden?) dus ik wist precies waar ik moest zijn. Ik werd al opgewacht door Linda, waar ik al tijden leuk mailcontact mee heb. Nu ontmoetten we elkaar dan eindelijk eens live! In het echt is ze net zo sympathiek en spontaan als online 🙂

De Geus
Linda gaf me een rondleiding door het pand, vertelde me over de verschillende afdelingen, stelde me aan wat mensen voor en vertelde me van alles over het prachtige pand zelf (een Rijksmonument uit 1825). Ze is een geboren rondleidster!
Het gebouw, wat uit meerdere gebouwen aan elkaar bestaat, is echt zo mooi. Prachtige stenen vloeren op de begane grond, krakende houten trappen en vloeren (naar) boven, een Engelse landschapstuin waar het met mooi weer heerlijk vertoeven is en waar er dan zelfs vergaderd wordt, een kantine op de plek waar ooit een klein binnenplaatsje was, nu met een glazen dak waardoor er veel licht binnenvalt. Niet alleen alle boeken deden mijn hart sneller kloppen, het pand zelf ook!
De laatste kamer die Linda me liet zien, expres tot het einde bewaard, was de kamer met de enorme boekenkasten waarin alles wat De Geus heeft uitgegeven uitgestald staat. Hemels! En heel leuk om al die verschillende uitgaven te zien; Gebonden, Paperback, Voordeeleditie…

BuitDe wereld begint in Breda
Na een gezellige paar uurtjes, met een tas vol boeken en catalogi en een hart vol boeken en historie, ging ik weer richting bieb om Remco op te halen en samen nog De Grote Kerk (énorme 15e eeuwse kerk) te bezoeken en lekker een hapje te eten in Breda voor we naar ons hotel in Etten-Leur vertrokken.

Wat een heerlijke dag! Ontzettend bedankt Linda en De Geus! Weer een moment om te koesteren.
-X- Judith

0 thoughts on “Mijn middag bij De Geus

  1. Die krakende trappen vind ik wel echt eng, haha. Ik vraag me al drie maanden lang dus af of ik daar niet een keer doorheen ga zakken, haha. Echt stom dat ik twijfelde of jij het was, hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.