Ontspullen – James Wallman

Ontspullen - James Wallman

Heb je genoeg van alle overdaad? Ben je moe van de druk om steeds meer te willen hebben? Zou je eerlijk gezegd niet gelukkiger zijn als je minder spullen had dan je nu hebt?

Achterflap
“Je zult vast en zeker herkennen dat je teveel spullen hebt in huis. We hebben er met elkaar meer dan ooit – en veel dingen die we nooit gebruiken, zoals kleding, keukenspullen en prullaria. Maken ze jou nog gelukkig? Volgens trendwatcher James Wallman kun je beter ervaringen verzamelen in je leven en jezelf van spullen ontdoen. De Japanse opruimgoeroe Kondo helpt je met selecteren, maar Wallman gaat een stap verder. Hoe zorg je ervoor dat je niet verleid wordt om meer te kopen?

In Ontspullen beschrijft de auteur inspirerende alternatieven, die gratis zijn of weinig hoeven te kosten. Dit boek biedt jou een combinatie van psychologische inzichten, aansprekende voorbeelden en praktische tips voor een lichter leven.”

De uitkomsten waren duidelijk en de conclusie was simpel: belevingen maken mensen inderdaad gelukkiger dan materiële bezittingen.

Auteur
“James Wallman is journalist en trendwatcher. Hij schrijft voor de The New York Times en de The Financial Times. Hij is adviseur bij o.a. BMW, Burberry en Nike.”

Mijn mening
Vol enthousiasme begon ik aan dit boek, want ik ben een opruimfreak en heb genoten van de boeken van Marie Kondo. Kom maar op met die nieuwe inzichten en praktische tips!

Helaas begon ik bij de inleiding, die wel 34 pagina’s lang was (!), al te twijfelen of dit boek wel wat voor mij was… Die inleiding vond ik ten eerste veel te lang en ten tweede absoluut niet toegankelijk geschreven. Maar goed, dat zegt nog niet meteen alles over de rest van het boek, dus met open blik aan Deel I begonnen en daarna Deel II, etc…
Maar het verhaal bleef me te wetenschappelijk en te droog, met veel te uitgebreide voorbeeld-verhalen. Het kon me niet boeien en het las daardoor niet lekker soepel.

Natuurlijk zaten er wel interessante feiten en inzichten in het boek, zo heb ik wel meer geleerd over minimalisme en experiëntialisme, wat op zich hele boeiende onderwerpen zijn. Jammer genoeg alleen niet op een prettige vlotte en beknopte manier uitgewerkt.
Ik kan dus spijtig genoeg niet anders dan concluderen dat Ontspullen niet voldeed aan mijn verwachtingen en dat ik het geen prettig boek vond om te lezen.

Heb jij ervaring met dit boek? Dan ben ik benieuwd naar jouw mening!

Ontspullen
ISBN 9789021561288 – Uitgever: Kosmos – 256 pagina’s – Verschenen: maart 2016 – Originele titel: Stuffocation – Vertaald door: Janke Greving
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Ontspullen – James Wallman

  1. Ik kende dit boek nog niet, maar de kaft maakte me wel nieuwsgierig. Maar dan juist omdat ik echt heel veel van leuke prullaria en tierenlantijntjes houd. Mijn man zou het prachtig vinden als ik eens ging ongelukken :’)
    Wel jammer dat het boek zo wetenschappelijk is geschreven en een inleiding van 34 pagina’s lijkt me inderdaad nogal lang.

  2. Ohjee.. Ik begon heel enthousiast aan deze post omdat ik gráág meer lees rondom minimalisme (ik vind het zo lastig een boek te vinden wat mij past), maar dit lijkt toch ook niet echt de juiste keus..

  3. ja de titel Ontspullen is zeker een leuke titel! Maar als het geen prettige vlotte manier heeft om te lezen dan is het niets voor mij!

  4. Jammer dat dit boek zo ‘wetenschappelijk’ is. Marie Kondo heb ik graag gelezen en ik hoopte, net als jij, dat dit boek daar een beetje zou op lijken maar dus niet echt de moeite om te reserveren in de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.