Veenbrand – Karin Fossum (+ winactie!)

Veenbrand - Karin Fossum

Degene die deze moeder met haar kind had omgebracht wist wie de slachtoffers waren. En waar ze waren. Hij had gericht naar hen gezocht, hij was over de akkers gelopen en had hun schuilplaats gevonden. Aangenomen dat dit een schuilplaats was.

Korte inhoud
“In een caravan op het terrein van een boer worden de lichamen gevonden van een vrouw en een klein kind. Ze zijn met messteken om het leven gebracht. Inspecteur Konrad Sejer en zijn collega Jacob Skarre staan voor een raadsel: er is geen teken van seksueel misbruik en er zijn nog volop waardevolle spullen aanwezig. De rechercheurs zijn ervan overtuigd dat de moeder van de vermoorde vrouw informatie achterhoudt die van belang kan zijn voor het onderzoek, maar de vrouw weigert opheldering te geven over het verleden van haar dochter.
Een persoonlijk motief ligt voor de hand, maar wie voelt zoveel woede jegens een kleine jongen en zijn vriendelijke, zachtaardige moeder?”

En vlak bij het aanrecht een duidelijke voetafdruk. Hij bestudeerde de foto nauwkeurig en hield hem dicht bij zijn ogen. Dit is, dacht hij, alles wat we tot nu toe hebben.

Auteur
“Karin Fossum pseudoniem voor Karin Mathisen (1954), is een Noorse schrijfster en dichter. In 1995 verscheen het eerste deel van de zeer succesvolle Sejer-serie, Eva’s oog. De roman werd bekroond met de Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Daarna volgden twaalf delen in de Sejer-serie, die inmiddels ook is verfilmd. Haar jongste thriller Veenbrand is eveneens bekroond met de Riverton-Prijs voor beste Noorse misdaadroman.”

Mijn mening
Dit is het eerste boek van Karin Fossum wat ik gelezen heb, maar ik kende haar naam uiteraard al wel, dus ik was erg benieuwd naar deze Noorse thrillerschrijfster. Ik mocht van de uitgeverij haar nieuwste boek Veenbrand al lezen voor verschijnen (vandaag), dat blijft toch een heel bijzonder iets.

Het boek las lekker weg, Karin Fossum heeft een fijne schrijfstijl zonder al teveel poespas, daar houd ik van. Het verhaal was niet meteen superspannend, maar het pakte me wel en ik was wel gemotiveerd om verder te lezen. Je wilt graag weten wie deze alleenstaande vrouw en haar zoontje heeft omgebracht en waarom. Een vrouw die bekend stond als heel lief en hardwerkend, wie zou zo iemand nou willen vermoorden? Ik had hem binnen één dag uit!

Het verhaal heeft drie perspectieven; die van inspecteur Konrad Sejer, de man die de leiding heeft over deze trieste zaak, die van Mass en Eddie, een moeder en volwassen zoon met wie iets mis is psychisch, en die van Bonnie en Simon, de vermoorde moeder en zoon.
Sejers verhaal speelt zich af in het heden, zomer 2005, de andere twee verhaallijnen van december 2004 tot aan de gruwelijke gebeurtenis van zomer 2005. Daardoor komen de slachtoffers echt tot leven en krijgen ze een gezicht. En langzaam maar zeker ontrafelt zich hetgeen zich heeft afgespeeld in die caravan.

Veenbrand was niet onwijs spannend, maar wel heel erg boeiend. Het tragische verhaal raakte me. Je leeft echt mee met de personages en je wilt net zo graag als de politie weten wie de dader is en hoe hij tot deze daad is gekomen…

Dat ik nog niet eerder een Sejer gelezen heb was niet erg, ik miste niks. Het boek is dus prima los te lezen. Maar ik ga zeker meer lezen van Karin Fossum! (en dan begin ik denk ik toch lekker bij de eerste Sejer 😉 )

Eva's oogVeenbrand - Karin Fossum
Winactie #biebmiepje3jaar
Om mijn blogverjaardag te vieren mag ik van Uitgeverij Marmer een pakketje weggeven met daarin Veenbrand én het eerste deel uit de Sejer-serie: Eva’s oog! Wat moet je doen om kans te maken?

 • uiteraard volg je mijn blog via één van de mogelijke manieren
 • je laat een reactie achter onder dit blogbericht met een geldig e-mailadres
 • in die reactie laat je me weten of jij een serie die los te lezen is, zoals deze, toch vanaf boek één zou lezen (zoals ik in de meeste gevallen wel zou doen)
 • delen van de actie is niet verplicht, maar wel lief
 • je reageert uiterlijk woensdag 30 maart, donderdag de 31e neem ik contact op met de winnaar
 • ben je de winnaar? reageer dan aub uiterlijk 2 april op mijn mail

De winactie is afgelopen! Bedankt voor alle leuke reacties! Iedereen leest toch wel het liefst een serie vanaf boek 1, ook al zouden ze los te lezen zijn. Heb ik zelf ook 🙂
De winnaar van de twee boeken is Romy, zij heeft een mailtje ontvangen.

-X- Judith

Veenbrand
ISBN 9789460682858 – Uitgever: Uitgeverij Marmer – 288 pagina’s – Verschenen: 24 maart 2016 – Vertaald uit het Noors door: Lucy Pijttersen – Sejer-serie

46 thoughts on “Veenbrand – Karin Fossum (+ winactie!)

 1. Nogmaals gefeliciteerd! Leuke actie waar ik graag aan mee doe.
  Ik lees een serie waarvan de boeken afzonderlijk te lezen zijn niet altijd ‘in de juiste’ volgorde.
  Als ik een boek uit de serie heb gelezen ga ik later wel op zoek naar de andere delen, mits ze me boeiend lijken. ..

 2. Gave actie! Daar doe ik graag aan mee…
  Ook al is een boek “los” te lezen als het om een serie gaat, dan kies ik toch voor beginnen met de 1e.
  In het eerste deel worden de personages neergezet en gevormd. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe de personages zich verder ontwikkelen. Dat je steeds meer van hen te weten komt, zodat het op den duur lijkt alsof ze “bekenden” van je zijn. Dat het erg is om te lezen dat er iets met de een of de ander aan de hand is….dat soort dingen. Daarom ben ik ook een echte boeken “serie” fan…..

 3. Hoera! Gefeliciteerd met je 3-jarig jubileum! Ik doe graag mee met deze winactie. De boeken lijken mij erg spannend. Ik lees zelf het liefst een serie vanaf het eerste boek. Als een serie uit bv 3 tot 5 boeken bestaat dan wil ik ook altijd graag de hele serie in één keer aanschaffen, zodat ik gelijk door kan lezen als een boek uit is 🙂

 4. Oh wat een leuke aktie. Graag doe ik mee. Het liefst lees ik een serie op volgorde maar ik ben nu wel heel naar dit boek…..

 5. Wat een leuke aktie! Ik lees het liefst een serie in volgorde. Deze schrijfster ken ik nog niet, maar na dit stukje ben ik erg nieuwsgierig geworden!

 6. Super! Ik loot graag mee. Want elke serie die ik wil lezen, lees ik natuurlijk in volgorde en wil ik dan ook in mijn boekenkast. Waardoor ik al een hele verzameling heb van onvolledige series. Deze serie van Karin Fossum ben ik ook aan het verzamelen. Dus deze zou meer dan welkom zijn☺️

 7. Gefeliciteerd met je 3-jarig bestaan van je blogs.
  Wat een leuke aktie. Ik doe graag een poging.
  Normaal start ik bij deel 1 van een serie. Maar als ik hoor dat een boek toch zelfstandig te lezen is en de serie bestaat uit veel delen, dan lees ik gewoon dat ene deel. Is die echt spannend, lees ik alsnog vanaf deel 1.

 8. Een mooie actie ik lees graag series, ik vind het heerlijk om me helemaal te verliezen in een serie en meeleven met de hoofdpersonage. Ik heb al meerdere serie recensies geschreven maar ik zou dus inderdaad proberen eerst het eerste deel te lezen. Maar ja als ik Veenbrand win …dan moet ik het eerste deel dus gauw aanschaffen .duimen maar

 9. Karin Fossum. Nog maar 1 boek van haar gelezen en die beviel erg goed. Meestal lees ik een gehele serie, maar het gebeurt wel eens dat ik ergens middenin begin. Dan probeer ik alsnog de overige delen te lezen. Helaas zijn er nog zoveel boeken die ik wil lezen :-(. Als het maar over Scandinavië gaat, vind ik het interessant.

 10. Leuke actie!

  Ik kies er het liefst voor om een serie te beginnen met deel 1, maar het is al vaak gebeurd dat ik toevallig een later deel van een serie in handen kreeg en dat dan eerst las. Om vervolgens koortsachtig op zoek te gaan naar de andere delen. Echt een kadootje vind ik dat, als ik een boek lees dat naar meer smaakt, en er blijkt dan ook meer te zijn 🙂

 11. Gave winactie! Ik wil altijd vanaf deel 1 beginnen als het een serie is, die ook los leesbaar is. Ik vind het af en toe wel lastig, omdat je soms niet zo snel aan het eerste deel komt, maar gelukkig ben ik niet de enige. En het liefst heb ik ook alle delen eerst in huis voordat ik een serie begin. Ik lees het liefst een serie achterelkaar door. Ja ik weet het ik heb een tik. Hihi.

 12. Allereerst gefeliciteerd! Eindelijk is er weer een nieuwe Karin Fossum verschenen. Ik heb ze jaren geleden gelezen en ik ben ook met de eerste begonnen. Ik vind het fijn om boeken op volgorde te lezen, omdat het persoonlijke leven, in dit geval Konrad Sejer, als een rode draad door de boeken loopt.

 13. Ik doe mee!
  Ik lees net als veel anderen de losse boeken, maar mijn voorkeur gaat uit naar de serie. Daarbij heb ik nog een tic, namelijk boeken van Engekse of Amerikaanse schrijvers in het Engels te willen lezen ?. Maar omdat ik de Noorse taal niet machtig ben wil ik deze boeken wel in het Nederlands lezen.

 14. Toffe blog verjaardags actie!! Hiep hiep hoera!! Ik heb nog nooit een boek gelezen van Karin Fossum (ik was nooit zo van de thrillers) maar alleen dat eerste kleine stukje over het nieuwste boek, klinkt al enorm Spannend! Eigenlijk zou ik nu direct dat boek wel willen lezen.. Ja ja.. Tegenwoordig smul ik echt van thrillers!! Eigenlijk lees ik boeken series wel het liefste vanaf het begin.. Omdat dan net wat meer dingen op zijn plaats vallen.. En je de hoofdpersonen dan vaak wat beter kent! Maar als ik echt heel nieuwschierig ben, zou ik het gewoon lezen!! Ik volg via Facebook en insta!!

 15. Hoi Judith, gefeliciteerd met je blogjubileum. Wat Eem mooie recensie. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Wat betreft je vraag of ik een serie begin met deel 1…..ligt er aan. Soms ontdek je een boek en blijkt het een serie te zijn. Als het dan erg mooi is…ja dan ga ik toch wel verder vanaf deel 1. Maar….dan lees ik eerst een aantal andere boeken.
  Dan ben ik inmiddels het boek wat ik al gelezen had weer een beetje vergeten. (Ouderdom?)
  Aan deze winactie doe ik natuurlijk graag mee.

 16. Ik loot graag mee. Als boeken een serie zijn vind ik geen probleem, ik ben een echte leesfreak dus ik begin dan bij deel 1 en hoop dan spoedig door te lezen met de rest van de serie. Ik volg je blog met veel plezier, evenals facebook en sinds kort ook instagram 😉

 17. Gefeliciteerd ! Super 😉
  Mooie en leuke actie.

  Ik zou zeker alle boeken lezen van de serie.
  Maar als ik het niet zou weten zoals in de geval, dan zou ik eerst dit boek lezen en later de eerder verschenen boeken.

  Volg je al een hele tijd overal 😉

 18. Alweer zo’n mooie actie, doe natuurlijk weer graag mee 🙂 ook van deze auteur heb ik nog niks gelezen. Ik zou de serie overigens wel vanaf deel 1 willen lezen (anders mis je toch iets vind ik, ook al zouden de delen afzonderlijk te lezen zijn. Alsof je een zo ergens middenin komt vallen). Ik heb overigens ook de tik om dan ook echt alle delen uit die serie te moeten lezen (moet immers toch weten hoe het afloopt allemaal ;p)

 19. Ik doe graag mee. Heb vele boeken van Karin gelezen en houd enorm van haar schrijfstijl. Het liefste lees ik boeken in volgorde. Alleen komt het wel eens voor dat ik een schrijver net pas ontdekt heb en ik dan midden in een reeks zit.

  Groetjes Miron

 20. Leuke winactie! En als antwoord op je vraag: ja, ik wil een serie op volgorde lezen!
  Soms lukt het niet omdat ik een recensie-exemplaar krijg dat een later deel uit de serie blijkt, maar als dat boek goed is begin ik alsnog met boek 1 in de serie 🙂

 21. Van harte gefeliciteerd met je blogjaardag! Dit lijkt me een heel spannend boek, dus ik doe graag mee. Soms lees ik per ongeluk een boek dat in een reeks blijkt te horen. Dan lees ik de reeks totdat ik het boek opnieuw kan lezen. Helaas ben ik laatst in de Pendergast-reeks het 2e boek vergeten… Ik heb gedeeld via FB.

 22. Als ik aan een serie begin wil ik zeker alle delen lezen. Ik ken ook de Sejer-serie helemaal niet en ben ook heel nieuwsgierig naar haar boeken. 🙂

 23. Superblij ben ik dat er eindelijk weer een nieuw boek van Karin Fossum is uitgekomen! Elke week ga ik op zaterdag even naar de boekhandel en ik keek altijd of ik toevallig een nieuw boek van haar zag liggen. Eindelijk is mijn geduld beloond!
  Ik zou zo’n serie vanaf boek 1 gaan lezen…hoewel het voor zou kunnen komen dat het eerste boek wat je leest uit zo’n serie niet de eerste was, maar als het dan bevalt dan begin ik daarna bij boek 1.

 24. Hoi, ik doe ook graag mee met deze aktie. En ja, ik hou er helemaal niet van om ergens halverwege in een serie te beginnen, dus ik zou ook eerst beginnen met boek 1.

 25. Ik doe graag mee met deze winactie 🙂
  En ja, ik lees sommige boeken uit een reeks los. Bij mij hangt het er vooral vanaf of het verhaal dan nog goed te volgen is.

 26. Heerlijk een nieuwe Karin Fossum, zij is een van mijn favoriete Scandinavische auteurs. Lees het liefst op volgorde en kan dan bijna niet wachten om zodra het boek uit is het te lezen. Sommige boeken worden niet altijd op volgorde vertaald en uitgebracht, dat hoeft echter niet storend te zijn. Het is ook leuk om ze na een tijdje nogmaals te lezen. Hoop al tijden op een nieuw spannend verhaal met Konrad Sejer en Veenbrand lijkt me weer een psychologisch juweeltje!

 27. Normaal gesproken lees ik series het liefste op volgorde. Zelfs als ze eigenlijk ‘los’ leesbaar zijn vind ik volgorde toch prettiger. Zo maak je de ontwikkeling van de hoofdpersoon goed mee en zijn kleine dingetjes in het verhaal toch duidelijker. Ik doe graag mee met deze winactie, lijkt mij een geweldig boek! Van harte gefeliciteerd in ieder geval en ik zie je weer op facebook en instagram! 🙂

 28. Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Leuke acties, ik doe graag mee! Het liefst lees ik series op volgorde, maar het komt ook wel eens voor dat ik een deel los lees en als het me bevalt uiteindelijk toch nog de hele serie ga lezen. En dan probeer ik ze wel op volgorde te lezen. Ik houd wel van series, vind het leuk om veel te lezen over dezelfde hoofdpersoon.

 29. Als een los te lezen boek uit een serie goed bevalt, zorg ik dat ik eerst de serie zo ver mogelijk compleet krijg en dan begin ik van voren af aan.
  Heerlijk om je lange tijd te verbinden met een personage.

 30. Gefeliciteerd met je succesvolle blog! Ik begin altijd in het eerste deel bij een serie, tenzij me dat ontgaan is op de één of andere manier of soms wanneer het een recensie boek betreft. Ik doe graag mee.

 31. Gefeliciteerd met je blogverjaardag!
  Series die los te lezen zijn lees ik toch eigenlijk altijd vanaf deel een, maar als ik bijvoorbeeld alleen deel 7 heb en het moeilijk is om aan de andere delen te komen (ook niet aanwezig in de bieb) en ik het boek toch echt heel graag wil lezen dan zou ik denk ik wel een keertje een uitzondering maken, weet niet zeker of dat ik dat eigenlijk al ooit gedaan heb (niet als de hoofdpersoon al in een eerder deel voorkwam).
  Graag waag ik een kansje, ben benieuwd naar deze voor mij onbekende auteur (heb haar pas net via hebban voorbij zien komen en nu hier 😉 ).

 32. Leuke actie weer, het liefst lees ik boek 1 van een serie en dan verder, maar maak graag een uitzondering voor dit boek!

 33. hieperdepiep! op naar meer…. dat ik toch de hele serie zou lezen…dat zal aan de schrijver en onderwerp van het boek liggen. Als het een brutaal boek is en het me kan amuseren, dan beloon ik de schrijver royaal en ga alle boeken lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.