Baron 1898 – Jacques Vriens

Baron 1898 cover

Een donkere gestalte sjokt over het zandpad langs de Zompige Heide. Hij draagt een lange grijze mantel, een zwarte hoed en over zijn schouders hangt een stevige rugzak. De reiziger komt maar moeizaam vooruit.

Korte inhoud
“Meesterverteller Jacques Vriens schreef dit avontuurlijke verhaal over de allernieuwste attractie
in de Efteling – dive coaster Baron 1898.

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven.
Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak.
Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan.
De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven…
Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?”

‘Hooghmoed… wij smeken je… neem niet wat jou niet toekomt. Je hart zal kil en koud worden en voor liefde, échte liefde, zal geen plaats meer zijn. Kies voor wijsheid nu het nog kan, en laat het goud rusten. Wijsheid kenmerkt de bescheidene.’

Auteur
“Jacques Vriens (1946) wilde als kind toneelspeler, schrijver of schoolmeester worden. Hij werd het uiteindelijk allemaal. Tegenwoordig staat hij niet meer voor de klas, maar toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd graag. Vriens is onder meer bekend van zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn schoolromans, zijn historische boeken, de series over De Bende van de Korenwolf en De Kinderen van het Kattenpleintje. Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept, zoals meerdere Griffels, de Archeon Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Zijn boeken Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen zijn verfilmd en alle twee bekroond met een Gouden Kalf. Van Tien torens diep werd een tv-serie gemaakt. In de afgelopen 38 jaar werden ruim 3,8 miljoen boeken van Jacques Vriens verkocht.
Jacques Vriens woont in Limburg met zijn vrouw Thérèse. Samen hebben ze twee zoons en drie kleinkinderen.”

Kompel Jacques
Mijn mening
9 september was ik bij de boekpresentatie van Baron 1898 in de Efteling (verslag). Daar heb ik genoten van het voorproefje uit het boek wat we kregen van meesterverteller (echt!) Jacques Vriens en ben ik uiteraard de dive coaster in geweest, gaaf! Nu heb ik dan ook het verhaal erachter gelezen.

Het was een genot om dit jeugdboek te lezen, ik zat vanaf de eerste bladzijde in het verhaal en heb het boek in één ruk uitgelezen.
“Een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde” staat er op de achterkant, en die elementen vind je inderdaad allemaal terug in het boek. Ook wordt je mee teruggenomen in de tijd, naar de 19e eeuw, en zit er een vleugje mystiek in het verhaal door de Witte Wieven die Zompige Heide beschermen.
Dit alles samen zorgt ervoor dat Baron 1898 een heerlijk spannend en magisch avontuur is. En dan die prachtige illustraties! Het boek is alleen al geweldig om te zien, zo mooi vormgegeven. En de inhoud is dus ook meer dan de moeite waard!
Ik kreeg meteen weer zin om naar de Efteling te gaan en de attractie nogmaals te bezoeken 🙂

Baron 1898-4
Baron 1898
ISBN 9789000344703 – Uitgever: Van Holkema & Warendorf – 175 pagina’s – Verschenen: september 2015 – Illustraties: Efteling
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Baron 1898 – Jacques Vriens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.