Het Gouden Treinenboek

Het gouden treinenboek

Elke morgen stookte Heintje het treintje zichzelf met kolen en vulde zijn stoomketel met water. Elke morgen telde Heintje de wagens die hij trok, van de kolenwagen tot het rode remwagentje.

Achterflap
“Het Gouden Treinenboek is een boek vol vaart. Stap aan boord van de trein naar Timboektoe. Maak een ritje met Heintje en het rode wagonnetje. Ga met Oetel naar school in Wisseloord. Of trein mee met Thomas, Bas en Jolijn. Tjoeke tjoeke, tuut tuut!
Met: Heintje het treintje, Oetel,Feest in de trein, De trein naar Timboektoe, Het rode wagonnetje, Thomas in de trein.”

Alle treinen gaan naar school in Wisseloord. Daar leren ze de stations en de spoorlijnen van de hele wereld. Ze oefenen in rondjes rijden, optrekken, remmen en rangeren. En krijgen les in toeteren, fluiten en sissen.

Mijn mening
Mijn zoontje van vier was dolblij toen dit boek binnenkwam, want treinen vindt hij érg leuk, dus verhaaltjes over treinen ook. Ik moest meteen voorlezen, dus vanaf dat moment was het elke avond een verhaaltje uit dit voorleesboek, zes avonden lang voorleesplezier.

Wat deze zes verhalen gemeen hebben is dat ze over treinen gaan en erg fantasierijk zijn, maar verder zijn ze qua stijl, illustraties en perspectief heel verschillend, wat het een zeer gevarieerd boek maakt.
Er zijn verhalen over de treintjes zelf, zoals Oetel het ondeugende treintje dat steeds van de rails afgaat, maar ook over de kinderen in de trein, zoals Bas en Jolijn die op weg zijn naar de verjaardag van opa en oma.
Sommige verhalen zijn erg speels en interactief doordat er geluiden of symbolen die voor geluiden staan in verwerkt zijn. Andere zijn gewoon lekker om ‘lui’ voor te lezen.
Er was één verhaal wat ik niet zo lekker vond voorlezen omdat er wel erg veel herhaling in zat (De trein naar Timboektoe), maar dan blijven er nog vijf verhalen over die wel erg veel (voor)leesplezier brengen.
Kortom Het Gouden Treinenboek is een fijne bundel met verhalen voor kinderen (& ouders) die van treinen houden!

Kadang kadang, kadang kadang!
Er was een grote trein.

En kedeng kedeng, kedeng kedeng!
Er was een hele kleine trein.

Op weg naar huis, naar Timboektoe,
vertrokken ze juist uit Kalamazoe.

Het gouden treinenboek (meerdere auteurs)
ISBN 9789047619239 – Uitgever: Rubinstein – Verschenen: juni 2015 – Illustraties: meerdere illustratoren
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.