Boekpresentatie in de Efteling: Baron 1898 – Jacques Vriens

Cover
Afgelopen woensdag, 9 september, mocht ik naar de boekpresentatie van Baron 1898, het nieuwe boek van Jacques Vriens. Heel bijzonder, want deze boekpresentatie vond plaats in de Efteling! Het verhaal is namelijk gebaseerd op de attractie Baron 1898, een dive coaster.

Efteling
Het verhaal

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Polsbandje
De ontvangst
We werden bij de ingang van de Efteling geheel in stijl opgewacht door kompels van de mijn (mijnwerkers) en begeleid naar de persbalie, waar we een heus gouden bandje om kregen, ons toegangsbewijs tot de Efteling en de boekpresentatie. Toen iedereen er was werden we door de kompels naar Baron 1898 gebracht. Vlak naast de attractie was een hoekje ingericht voor de presentatie.

Kompel
De presentatie
Wij, recensenten en groep 7/8 van de basisschool die door Jacques Vriens werd opgericht en waar hij directeur was, werden door een kompel voorgesteld aan Jacques Vriens en directeur Imagineering van de Efteling, Olaf Vugts.

Introductie
Olaf vertelde ons iets over de attractie, waar jij als kompel de mijn ingaat om goud te zoeken, maar dan gooien de Witte Wieven roet in het eten…
En hij vertelde waarom ze Jacques Vriens gevraagd hebben om het boek bij de attractie te schrijven. De Efteling stimuleert graag lezen onder kinderen en bij Baron 1898 was wel een prachtig verhaal te bedenken. Wie kon dat dan beter doen dan meesterverteller Jacques Vriens? Gelukkig wilde hij dat ook graag doen en vond hij genoeg inspiratie om een spannend verhaal voor de jeugd neer te zetten.

Kompel Jacques1e exemplaar
Na dit verhaal was het tijd om Jacques Vriens het eerste exemplaar van Baron 1898 te overhandigen Γ©n een oorkonde van eeuwige vriendschap met de Efteling: een plakkaat waarop Jacques officieel tot kompel werd benoemd.

Baron 1898VoorlezenUiteraard werd er, met het gegil van de mensen in de achtbaan op de achtergrond, ook een stuk voorgelezen uit het boek door Jacques zelf. Niet alleen de kinderen van de basisschool hingen daarbij aan zijn lippen, ook wij volwassenen. Wat kan die man vertellen! Geweldig! Hij had van mij het hele boek wel mogen voorlezen.

Baron 1898-2
Na een vragenrondje onder de leerlingen was het tijd om de achtbaan ook daadwerkelijk in te gaan. Je wordt in een heel mooi gebouw ontvangen, waar je als kompel de mijn in gestuurd wordt door de baron. En dan stort je je letterlijk in het avontuur! Een hele spannende en gave ervaring.

Baron 1898-4
Als afsluiting van de boekpresentatie kregen we een gesigneerd exemplaar van Baron 1898 mee naar huis. Het boek ziet er echt prachtig uit en het verhaal lijkt me lekker spannend. Er volgt uiteraard nog een recensie!

Boek
De boekpresentatie was zeer goed georganiseerd, mijn complimenten!
Na de presentatie mochten we de rest van de Efteling verkennen, dus daar hebben we graag gebruik van gemaakt. Kortom: een hele geslaagde middag!
Bedankt Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum!

Holle Bolle Gijs
Wil je het verhaal achter de attractie weten? Kijk dan dit Efteling filmpje:

Wil je het boek kopen?
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Boekpresentatie in de Efteling: Baron 1898 – Jacques Vriens

  1. Wauw, wat een tof idee om een boek te publiceren rondom een attractie. Lezers van het boek hebben immers altijd een leuk topic om ten sprake te brengen als ze in de wachtrij staan voor de achtbaan πŸ™‚ En een boeklancering in de Efteling! Wat gaaf! Daar had ik best bij willen zijn, al had ik natuurlijk niet in de achtbaan gemogen πŸ˜›

  2. Wat gaaf dat je daarnaartoe mocht! Een boekpresentatie in de Efteling lijkt me echt super, en het is ook hartstikke leuk dat het boek gebaseerd is op de attractie. Jacques Vriens is echt een van mijn favoriete auteurs van kinderboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.