Blogtournee: De kooi – Josh Malerman

De kooi
Samenvatting
“Ooit was dit een mooi huis in een leuke buitenwijk van Detroit. […] Maar wie er deze ochtend komt, ziet dat de ramen zijn afgedekt met karton en planken. […] Zo wonen ze met z’n drietjes. Ze gaan nooit lang naar buiten. En als ze gaan, doen ze een blinddoek om.
De kinderen hebben de wereld buitenshuis nooit gezien. Zelfs niet door het raam. En Malorie heeft al meer dan vier jaar niet buiten de muren gekeken.”

Vier jaar geleden: Op het moment dat Malorie ontdekt dat ze zwanger is, begint het: mensen zien íets en worden krankzinnig. Ze vallen mensen aan en plegen zelfmoord. Wat is er aan de hand?
De mensen worden steeds angstiger, schermen eerst zoveel mogelijk hun ogen af en uiteindelijk worden ramen en deuren afgeschermd. Langzaamaan raken de straten steeds meer verlaten.
De zwangere Malorie vlucht naar een soort opvanghuis, waar ze samen met zes anderen probeert te overleven. Als ze naar buiten gaan, alleen voor het hoogstnoodzakelijke, gaan ze met een blinddoek om. Het vredige overleven van de groep wordt heftig verstoord als er een nieuwe vluchteling bij komt. Hij weet met zijn rare verhalen een kloof te slaan tussen de bewoners…

Nu: Malorie besluit dat het tijd is om met haar twee kleine kinderen, “Jongen” en “Meisje”, de reis te aanvaarden. Ze gaan geblinddoekt de rivier op, op weg naar een veiligere plek. Ze hebben een levensgevaarlijke tocht voor de boeg…

“Eindelijk, na vier jaar wachten, voorbereiden en moed verzamelen, roeit ze weg van de steiger, van de oever en van het huis dat haar en haar kinderen voor haar gevoel een eeuwigheid bescherming heeft geboden.”

Auteur
“Josh Malerman is de zanger en songwriter van de rockband The High Strung. Hij woont in Royal Oak, Michigan. De kooi is zijn debuut.”

Mijn mening
Pfff wat een verhaal! Deze huiveringwekkende thriller à la Stephen King houdt je gedurende het lezen de hele tijd op het puntje van je stoel. Wegleggen is geen optie, hij móét in één ruk uit. En liefst niet ’s avonds, want dit angstaanjagende verhaal bezorgt je nachtmerries!
Het verhaal wisselt tussen heden en verleden, zodat je langzaamaan te weten komt wat hoofdpersoon Malorie al die jaren heeft meegemaakt. Je maakt het verhaal alleen mee vanuit haar, dus jij als lezer zit ook opgesloten in dat donkere huis en in die donkere verlaten wereld. Je tast letterlijk in het duister.
Tijdens het lezen schieten er allerlei vragen door je hoofd heen: wat is er aan de hand? Wie of wat wakkert die krankzinnigheid aan? Is het écht of maken de mensen elkaar gek?
Beangstigend is het ook, want stel je voor dat je zelf in zo’n situatie, in zo’n wereld terechtkomt, wat moet je doen? Wat moet je geloven?
Het einde van het verhaal vond ik tegelijkertijd bevredigend en onbevredigend. Waarom? Ik zou zeggen: lees De Kooi en oordeel zelf!

Ik heb dit boek gelezen voor de blogtournee van A.W. Bruna. Klik hier voor een overzicht van welke blogs er nog meer meedoen en lees wat zij ervan vinden.

De kooi
ISBN 9789400504615 – Uitgever: AW Bruna – 288 pagina’s – Verschenen: 13 januari 2015 – Originele titel: Bird Box – Vertaald door: Erik de Vries
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

8 thoughts on “Blogtournee: De kooi – Josh Malerman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.