Zwart als ebbenhout – Salla Simukka (+ winactie!)

Zwart als ebbenhout
Samenvatting:
“Er was eens een meisje dat een schaduw had.”

Lumikki heeft de rust in haar leven weer terug na de gebeurtenissen in Wit als sneeuw. Ze heeft verkering met een jongen uit haar klas en het voelt goed en veilig, de vurige Vlam beheerst alleen soms haar dromen nog.
Lumikki doet mee in het toneelstuk De zwarte appel, een nieuwe en duistere interpretatie van Sneeuwwitje. Lumikki, wiens naam Sneeuwwitje betekent, heeft heel toepasselijk de hoofdrol. Op een dag vindt ze na de repetitie een dreigend briefje in haar jaszak. Als ze later in de trein weer een briefje krijgt is het haar duidelijk dat ze een stalker heeft, een “Schaduw” die beangstigend veel van haar pestverleden af weet. Ook zegt hij dingen te weten over het familiegeheim dat al jaren een grote stilte veroorzaakt in Lumikki’s gezin en waar ze langzaam wat herinneringen aan terug begint te krijgen.
De Schaduw geeft Lumikki opdrachten en drukt haar op het hart aan niemand iets te vertellen. Wie is deze stalker en wat wil hij nou van haar? Lumikki staat er weer eens alleen voor…

“Ik heb je bekeken. Ik heb je bekeken zonder dat je het wist.

Niemand kent je beter dan ik. Ik ken je beter dan jij jezelf kent.
Ik weet alles van je.”

Mijn mening:
In Zwart als ebbenhout is de sfeer net zo zwart als de titel. Het is weer winter en de wereld is grauw en koud en het toneelstuk waar Lumikki aan meedoet is ook al zo duister. Lumikki, die zichzelf altijd zo in de hand heeft, verliest zich in de repetities, ze gaat helemaal op in haar rol. Door het toneelstuk en haar stalker, die zich haar Schaduw noemt, komen er herinneringen terug aan een afschuwelijke gebeurtenis in het verleden. Aan iets wat ze heel diep weggestopt had. Als er dan ook nog een oude bekende opduikt, staat haar wereld compleet op zijn kop. Ze voelt zich eenzaam, ook al is ze niet alleen…

Met de Snow White Trilogie heeft Salla Simukka naar mijn mening een zeer sterke en super spannende verhalenreeks geschreven, met in ieder deel gebeurtenissen op zich, maar ook een verbindende rode draad. De intrigerende hoofdpersoon is een einzelgänger die moedig haar mannetje staat en met het boek groeit als persoon. Ze is de eigenzinnige heldin van deze duistere sprookjes.
Ook Zwart als ebbenhout hield me van begin tot eind in zijn greep en ik was er weer veel te snel doorheen naar mijn zin. Aan alle goede dingen komt helaas een eind 😉
Of in dit laatste deel van de trilogie alle puzzelstukjes op hun plaats vallen? Ik zou zeggen: lees het zelf! Young Adult of niet, deze serie is absoluut de moeite waard om te lezen!

Winnen?
Ik heb per ongeluk twee exemplaren van Zwart als ebbenhout gekregen van de uitgeverij, dus ik mag er eentje weggeven!
Wil jij dit derde deel van de Snow White Trilogie lezen? Laat dan onder dit bericht weten dat je kans wilt maken en dan zal ik volgende week woensdag na loting een winnaar bekend maken.
Ook zou ik het waarderen als je me via een van de kanalen volgt; Twitter, Facebook, Bloglovin of mail.
Let op: je woont in Nederland (sorry!) en je reageert binnen 3 dagen als je gewonnen hebt, anders wordt er een nieuwe winnaar gekozen.
De actie loopt tot en met dinsdag 11 november.

Zwart als ebbenhout
ISBN 9789044821451 – Uitgever: Clavis Young Adult – 142 pagina’s – Verschenen: oktober 2014 – Originele titel: Musta kuin eebenpuu – Vertaald uit het Fins door: Sophie Kuiper – Deel 3 van de Snow White Trilogie
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

41 thoughts on “Zwart als ebbenhout – Salla Simukka (+ winactie!)

  1. Hè, wat naar van de uitgever om een extra boek mee heeft gegeven 😉 Ik doe Heel Graag mee met deze weggeefactie!

    Liefs Hanneke

  2. Ben zeer benieuwd of ze erachter komt wie haar stalker is en wat hij van haar wil. Hoe zal dit verhaal eindigen ? Ben zeer nieuwsgierig naar dit boek .

  3. Ik doe ontzettend graag mee. Maar ik kan je helaas niet op al dat andere volgen, mag helaas geen social media 🙁
    Hoop alsnog een kansje te maken.

  4. Heel heel heel graag! Ik verslint mijn boeken zo hard, er kan er altijd wel eentje bij. En ik ben ook heel erg benieuwd naar het boek 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.