De onderkant van sneeuw – Ilse Ruijters

De onderkant van sneeuw
Samenvatting:
Hoe ga je verder met je leven nadat je per ongeluk een meisje van drie hebt doodgereden?”

Nadat Irene bijna twee jaar geleden per ongeluk een peuter heeft doodgereden zijn zij en haar gezin verhuisd in een poging opnieuw te beginnen. Maar Irene heeft een zware psychische klap opgelopen. Het ongeluk blijft haar achtervolgen en ze straft zichzelf er nog altijd voor.
Haar vriendin heeft afstand genomen, in het nieuwe dorp wordt ze met de nek aangekeken, de relatie met haar zusje staat zwaar onder druk en het is maar de vraag hoe lang haar man Marco het nog volhoudt haar te steunen.
Als ze een e-card ontvangt met daarop de dreiging dat ze voor het einde van het jaar zal weten hoe het is om je dochtertje te verliezen probeert Irene er wanhopig achter te komen wie de afzender is. Ze gaat ver om haar dochtertje te beschermen. Gaat ze niet te ver? Is ze gek aan het worden of is er een reële dreiging? Ze raakt steeds verder verwijderd van haar familie en lijkt steeds meer gevangen te raken in haar eigen hoofd… Zal het haar met behulp van de afstandelijke psychiater Liesbeth lukken om in het reine te komen met zichzelf?

Ik trapte op de rem, die ik allang niet meer onder controle had, mijn vingers klauwden in het stuur. Ik spinde in een zee van sneeuw, rond en rond en rond en rond, terwijl mijn adem stokte. Die hobbel waar ik net overheen gereden was, dat was toch niet… Dat kon toch niet… Ik durfde niet te denken wat mijn lijf al had begrepen.

Auteur:
Ilse Ruijters (1979) studeerde Communicatiewetenschap aan de UvA. Ze heeft al veel artikelen en columns geschreven voor verschillende bladen. De onderkant van sneeuw is haar debuut als thrillerschrijfster. Ilse is bezig aan haar tweede boek.

Mijn mening:
Ik moest echt even bijkomen van dit huiveringwekkende verhaal. Het is toch ieders grootste nachtmerrie om een kind dood te rijden? En dit verhaal is zo angstaanjagend realistisch geschreven dat alle schuldgevoelens en (waan?)beelden van de hoofdpersoon keihard binnenkomen.
Het verhaal is geschreven vanuit Irene waardoor je getuige bent van al haar innerlijke strijd, haar achtbaan van emoties, haar oerdrang om haar dochtertje te beschermen. Als ze aan zichzelf begint te twijfelen twijfel je mee; “Ben ik gek aan het worden? Probeert iemand me gek te maken?”. Irene gaat ontzettend gebukt onder haar schuldgevoel, is dat realistisch? Of begint het toch een beetje op zwelgen in haar eigen ellende te lijken?
Een extra pluspuntje van dit boek is dat Ilse ook nog het thema vruchtbaarheidsproblemen aansnijdt – het zusje van Irene ziet bont en blauw van de hormooninjecties – iets wat je niet vaak tegenkomt in de fictie. Het helpt toch mee om het onderwerp minder taboe te maken.

De onderkant van sneeuw is een beangstigende psychologische thriller. De schrijfstijl van Ilse is lekker vlot en mede door de korte hoofdstukken vlieg je erdoorheen. Als je eenmaal begint wil én kun je niet stoppen tot je hem uit hebt. En dan dat einde… Pfff…
Het is wat mij aangaat een onwijs sterk debuut en ik kijk reikhalzend uit naar Ilse’s volgende boek!

De onderkant van sneeuw
ISBN 9789048822072 – Uitgever: The House of Books – 304 pagina’s – Verschenen: september 2014
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

9 thoughts on “De onderkant van sneeuw – Ilse Ruijters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.