Wit als sneeuw – Salla Simukka

Wit als sneeuw
ISBN 9789044821444
Uitgever: Clavis Young Adult
188 pagina’s
Verschenen: juni 2014
Originele titel: Valkea kuin lumi
Vertaald door: Sophie Kuiper
Deel 2 van de Snow White Trilogie

Achterflap:

“Er was eens een meisje dat een geheim had.

Lumikki Andersson reist in de zomer naar het bloedhete Praag. Aan de tijd voor zichzelf, waarnaar ze zo verlangd heeft, komt een eind als Lumikki wordt benaderd door een jonge vrouw, Lenka. Ze beweert dat ze Lumikki’s zus is en maakt een oprechte indruk. Maar toch lijkt ze iets te verbergen …

Terwijl ze haar familiegeheim ontrafelt, krijgt Lumikki te maken met een eigenaardige religieuze sekte, die gaandeweg gevaarlijker blijkt dan ze ooit had kunnen vermoeden. Lenka’s leven loopt gevaar, maar dat van Lumikki ook. De genadeloze hitte houdt de stad in haar greep en Lumikki moet zich keer op keer afvragen wie ze kan vertrouwen, want niemands bedoelingen lijken zo zuiver en wit als sneeuw.

Het tweede, tergend spannende deel van de Snow White Trilogy. Voor lezers vanaf 15 jaar.

Recensie:

“Lumikki had na de gebeurtenissen van begin maart hoe dan ook besloten dat ze zich vanaf nu echt niet meer met andermans zaken zou bemoeien. Ze was achtervolgd, ze hadden geprobeerd haar in te vriezen en ze was beschoten. Dat was genoeg, bedankt.”

Na de gebeurtenissen in het vorige boek, Rood als bloed, heeft Lumikki behoefte aan rust en die vindt ze als ze in haar eentje op vakantie is in Praag. Het is zomer, bloedheet, de stad is prachtig en Lumikki voelt zich gelukkig. Tot er een meisje op haar afstapt. Ze heet Lenka en zegt dat ze Lumikki’s oudere zus is. Haar moeder en Lumikki’s vader zouden een korte verhouding hebben gehad in Praag.

“Lenka’s verhaal was als een stukje uit een puzzel, dat precies in een gat paste dat Lumikki zo lang ze zich kon herinneren dwars had gezeten. Ze had altijd geweten, vermoed en aangevoeld dat er in haar familie iets geheim werd gehouden. Er was iets groots waarover niet gesproken werd, maar dat af en toe de kamers vulde als een mist die zo dik was dat ademhalen moeilijk werd.”

Lenka’s moeder is overleden, verdronken, en Lenka zegt liefdevol opgevangen te zijn door familie. De Heilige Witte Familie, een sekte zo blijkt. De vraag is alleen of hun bedoelingen wel zo zuiver zijn. Een man uit de familie die heeft gesproken met een journalist wordt doodgereden en Lumikki, die de man herkend heeft, lijkt haar leven ook niet meer zeker…

“Ons geloof is wit als sneeuw. Het is zuiver en helder. Het kent geen plaats voor twijfel. Ons geloof is als het licht, dat met zijn kracht de zondaars zal verblinden. De gloed van ons geloof zal hen verbranden.”

In dit tweede deel van de Snow White trilogie komen we weer wat meer over Lumikki en haar verleden te weten. De zelfstandige en afstandelijke Lumikki blijkt een grote liefde gehad te hebben de vorige zomer. De bloedhete Praagse zomer maakt haar verlangen naar de geheimzinnige Vlam weer sterker, ze denkt veel na over de korte maar heftige relatie die ze hadden en die zo abrupt eindigde. Ook het familiegeheim waarvan ze altijd al voelde dat het er was lijkt nu ze Lenka ontmoet onthuld te worden. De ontmoeting brengt flarden van herinneringen en dromen terug die Lumikki al haar hele leven gehad heeft.
Wit als sneeuw is net als Rood als bloed een verhaal dat boeit van begin tot eind en wat je niet weg kunt leggen. Het heeft een intrigerende en unieke hoofdpersoon, is spannend, mysterieus en sprookjesachtig, maar dan wel op een duistere manier. Was je in het vorige boek nog in de ijskoude greep van de Finse winter, hier raak je bedwelmd door de drukkende hitte van het zomerse Praag. Er blijven nog steeds vragen over aan het einde, zodat je verlangend uitziet naar het volgende boek. Zullen alle puzzelstukjes in het derde en laatste deel, Zwart als ebbenhout, dan echt in elkaar gaan vallen?

 

 

4 thoughts on “Wit als sneeuw – Salla Simukka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.