Mini-recensie: Het huis aan de gouden bocht – Jessie Burton

Het huis aan de gouden bocht
ISBN 9789021809519
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

De jonge Nella Oortman trouwt met de rijke VOC-koopman Johannes Brandt. Het huwelijk is niet wat ze ervan verwacht en ook de gang van zaken in het huis op de Herengracht in Amsterdam is nogal raadselachtig. De meeste tijd brengt ze door met haar inwonende ongetrouwde schoonzuster Maren, die tot Nella’s verbazing de leiding over het huishouden heeft, en de bediendes zwarte Otto en Cornelia.
Van haar man krijgt ze een poppenhuis, een levensechte miniatuurversie van hun huis. Als ze daar miniaturen voor opgestuurd krijgt van een mysterieuze miniatuurmaakster lijkt het alsof de vrouw in de toekomst kan kijken. Nella is bang, maar ook geΓ―ntrigeerd. Het proberen in contact te komen met de vrouw biedt een fijne afleiding van haar saaie leventje en haar man die niet in haar geΓ―nteresseerd lijkt.

Dit boek heeft veel elementen die het tot een perfect geheel hadden kunnen maken voor mij: (Nederlandse) geschiedenis, de VOC tijd, mysterie en spanning, maar ik raakte moeilijk in het in het begin wat oppervlakkige verhaal. Zou het komen doordat het een vertaling is van een oorspronkelijk Engels boek? Of doordat de personages niet helemaal uit de verf kwamen?
In de loop van het boek werd ik wel meer gepakt. Er kwam meer vaart en spanning in en het 17e-eeuwse Amsterdam kwam echt tot leven. Al met al heeft het me toch wat uurtjes leesplezier opgeleverd. Maar lichtjes teleurgesteld was ik wel.

11 thoughts on “Mini-recensie: Het huis aan de gouden bocht – Jessie Burton

  1. Ik vond het heel boeiend vooral ook omdat ik tijdens het lezen meeliep door de straten die in het boek genoemd werden. Ik vond het heel boeiend alleen jammer dat het zo treurig afliep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.