Fiona: in koelen bloede – Harry Bingham

Fiona in koelen bloede
ISBN 9789026135989
Uitgever: De Fontein
448 pagina’s
Verschenen: februari 2014
Originele titel: Love story, with murders
Vertaald door: Els Franci-Ekeler

“Zoeken naar geconserveerde lichaamsdelen, verborgen in keukens, garages en schuurtjes in een gemoedelijk dorp in Cardiff, zou niet de meest favoriete weekendbesteding zijn van de meeste mensen. Maar rechercheur Fiona Griffiths is niet ‘de meeste mensen’. Voor Fiona het de start van een zoektocht naar een meisje dat tien jaar eerder vermoord is.

Terwijl de politie, letterlijk, de puzzelstukken – of liever: de lichaamsdelen – verzamelt, wordt er een tweede lichaam gevonden. Deze moord vertoont veel gelijkenis met de eerdere zaak: ook hier worden de lichaamsdelen verspreid over het landschap gevonden. De twee zaken moeten met elkaar in verband gebracht worden. Maar hoe? En als er een boodschap in de modus operandi verscholen ligt, wie kan die dan beter ‘lezen’ dan Fiona Griffiths, met haar vermogen ‘met de doden te spreken.’

Harry Bingham is bankier en schrijft daarnaast thrillers. In 2013 verscheen Fiona. Fiona – In koelen bloede is de tweede thriller met rechercheur Fiona Griffiths in de hoofdrol.

Zie ook: www.facebook.com/ikbenfiona en Twitter: @ikbenfiona

“Een mooie moord. Er trekt een ontspannen gevoel door me heen. Genot. Ik had voor het weekend niet veel op het programma staan en wat dat ook geweest mocht zijn, dit is stukken beter.”

Een gevangene, Mark Mortimer, met 18 maanden voor drugssmokkel, pleegt zelfmoord. In een nette woonwijk wordt een menselijk been gevonden in een vrieskist van een overleden oude dame, dat been blijkt van een studente te zijn geweest die een aantal jaren geleden verdwenen is, Mary Jane Langton. Het blijkt al een paar jaar oud te zijn. Nog geen 500 meter verderop wordt een hand gevonden van een man, vers. Langzaamaan vindt de politie op verschillende locaties in de buurt meer lichaamsdelen, van de man, hoogleraar materiaalkunde Ali el-Khalifi zo blijkt later, en van de studente.
Wat hebben de drie zaken met elkaar te maken? Het politieonderzoek zit op gegeven moment muurvast, er zijn te weinig aanknopingspunten, ze grijpen zich vast aan strohalmen.
Maar rechercheur Fiona Griffiths zou Fiona niet zijn als ze niet op haar eigen onconventionele wijze, en niet zonder gevaar voor eigen leven, onwaarschijnlijke verbanden weet te leggen en dicht bij de oplossing weet te komen…

Daarnaast is ze in haar vrije tijd met haar eigen ‘zaakjes’ bezig; het achterhalen van het verdere netwerk van Rattigan, de crimineel waar ze in het vorige boek mee afgerekend heeft en ze is op zoek naar haar eigen identiteit. Wie heeft haar als tweejarige in de auto van haar adoptievader achtergelaten? Ligt er in die eerste twee jaar een oorzaak verborgen voor haar ziekte? Erg vlotten wil het nog niet met het achterhalen van de waarheid…

“Mijn ‘ding’, het syndroom van Cotard, manifesteert zich wanneer twee fatale krachten zich bundelen. Dissociatie en depressie. Dissociatie berooft me van mijn gevoelens. Het verdooft me. Depressie kleurt de hele wereld donkergrijs. Voeg die twee samen en je hebt mij als tiener. Een meisje dat altijd overal het ergste van dacht. Dat overal het ergste achter zocht. Bij haarzelf. Bij anderen. Bij alles.
Twee jaar lang dacht ik dat ik dood was. Letterlijk.”

Fiona is een heerlijk originele hoofdpersoon. Ze is eigenwijs, niet helemaal van deze wereld – die ze ‘Planeet Normaal’ noemt – ze rookt af en toe een jointje en ze kan het goed vinden met de doden. Normale gevoelens bezit ze niet echt, ze moet echt vertrouwen op haar verstand. Het is bijna vertederend om te zien hoe ze probeert om een goede ‘Normale’ vriendin te zijn voor haar vriendje en collega David ‘Buzz’ Brydon en hoe ze soms in ongemakkelijke situaties terechtkomt omdat ze niet precies weet hoe ze zich moet gedragen. Haar eigen initiatief wordt haar niet altijd in dank afgenomen door haar leidinggevende, maar uiteindelijk blijkt het wel zijn vruchten af te werpen.
Harry Bingham weet wat in het begin losse eindjes lijken goed aan elkaar te knopen als het verhaal vordert. Het boek leest heerlijk weg, het bevat spanning, humor en sympathieke en krachtige personages. Er blijven wat losse eindjes over aan het einde, maar ik zag op de site van de auteur dat er al een derde Fiona boek in Engeland verschenen is, dus ik hoop dat die gauw vertaald wordt zodat we verder kunnen genieten van deze aparte dame.
Fiona: in koelen bloede is een heerlijke niet-standaard politieroman en een waardig vervolg op het vorige deel Fiona. De boeken zijn goed los van elkaar te lezen, ondanks dat je een klein beetje info mist op sommige momenten. Toch zou ik je aanraden om deel één gewoon lekker eerst te lezen, want Fiona is gewoon echt de moeite waard!

Follow my blog with Bloglovin

0 thoughts on “Fiona: in koelen bloede – Harry Bingham

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.