WerkLust – Esmir van Wering

Werklust
ISBN 9789050191005
Uitgever: Meander
160 pagina’s
Verschenen: augustus 2012

“Als Amber haar grote liefde betrapt met een ander, stort haar zorgvuldig opgebouwde wereldje keihard in. Het vrijgezellenbestaan in Amsterdam valt haar zwaar – zeker in het begin. Een one night stand, een prille verliefdheid, pijnlijk gedumpt door een nieuwe vlam. En tot overmaat van ramp raakt ze haar baan kwijt!

Gelukkig is er altijd haar humor, haar levenslust én haar zusje Valerie om zich aan vast te klampen. Haar leven komt in een stroomversnelling, als ze een man ontmoet die haar met één blik inpakt én uitpakt. Hij is knap, stoer en succesvol, maar helaas ook married with children. Desondanks besluit ze haar hart te volgen en deze man te veroveren.

Esmir van Wering (37) is columnist en schrijft voor verschillende tijdschriften. Ze heeft humor, kan goed tegen kritiek en houdt van het leven. Er zijn ook dingen die ze niet kan, maar daar bluft ze zich graag met een knipoog doorheen. Voor Werklust heeft ze geput uit haar eigen leven. Maar autobiografisch? “Mijn hoofdpersonage en ik hebben veel overeenkomsten. Zo houden we allebei van koffie.”

“Razendsnel gris ik zijn telefoon uit de lader. Met trillende vingers naar de inbox. Dit is mijn kans. Misschien wel de enige. Opgejaagd zoek ik naar iets wat ik eigenlijk niét hoop te vinden. Het bewijs dat hij liegt. Dat mijn intuïtie klopt en ik met eigen ogen zie dat hij wél contact met haar heeft. Zijn ex, die hij onlangs weer tegen het modellen-slanke lijf is gelopen.

Ondertussen hoor ik dat Remco zich afdroogt. Snel en resoluut, zoals altijd. Elk moment kan hij binnenkomen, maar stoppen is geen optie. Niet nu ik de waarheid op het spoor ben…”

Amber, 37, volslank, juf van groep vier en vijf, komt erachter dat haar grote liefde Remco al een tijdje vreemdgaat met zijn superslanke ex. Hij maakt het uit en Amber staat op straat. Haar vertrouwde wereldje stort in. In eerste instantie verhuist ze naar een studio in Amsterdam, maar daar moet ze al veel te gauw weer uit omdat de bewoonster een jaar eerder dan gepland terugkomt uit het buitenland. Dan trekt ze bij haar oma in die een enorm huis bezit. Ook haar steun en toeverlaat, haar zusje Valerie heeft relatieproblemen en trekt bij oma in.
Amber heeft veel moeite met het vrijgezellenbestaan, heeft altijd haar vriendjes op nummer één gezet en is het niet gewend om alleen te zijn. Ook haar biologische klok begint enorm te tikken omdat de 40+ nadert.

“Als je de ware Jakob ontmoet, dan voel je dat.”

Amber is al een tijdje niet meer happy met haar baan als juf en neemt ontslag. Tijdens een cursus mindfulness klikt het, op vriendschappelijk niveau, met de tien jaar oudere Fokke. Ze vertelt hem dat het haar droom is om te schrijven. Prompt biedt hij haar een baan aan op de redactie van zijn krant. Maar het klinkt mooier dan het is, de krant blijkt een zinkend schip te zijn en Fokke lijkt steeds minder op de man die ze bij de cursus leerde kennen.
Amber en Valerie raken ook nog eens hun woonruimte kwijt omdat oma naar een verzorgingstehuis gaat en Amber wordt hopeloos verliefd op een getrouwde man met twee kinderen. Het wordt haar teveel en ze zoekt hulp bij haar vriendin en psychologe Guus.
Moet ze haar gevoel volgen en voor haar getrouwde vlam gaan, of kan ze beter ingaan op de avances van een vriendje van vroeger?

Op de achterflap wordt WerkLust vergeleken met Bridget Jones en dat klopt ook wel. Amber is een heerlijk herkenbare normale meid; iets te stevig, tikkeltje onzeker, gedumpt door een egoïstische eikel, op zoek naar de ware en ze heeft lekker veel zelfspot. Het boekje is een lekker luchtige en humoristische Chicklit met een niet-standaard einde. Het leest lekker weg door de vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken en het is niet heel dik dus ik had het in een ochtendje uit.
Ik vond het een heerlijk verhaal voor tussen mijn spannende boeken door.

Follow my blog with Bloglovin

0 thoughts on “WerkLust – Esmir van Wering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.