Unit Plaats Delict: Vuurproef – Carina van Leeuwen

Vuurproef
ISBN 9789400502147
Uitgever: AW  Bruna
336 pagina’s
Verschenen: januari 2014
Deel 1 in de Unit Plaats Delict-serie

“Forensisch rechercheur Renee Spaan houdt van haar werk, maar sinds haar levenspartner zelfmoord pleegde houdt de dood haar regelmatig uit haar slaap. Een nieuwe zaak bezorgt haar nog meer kopzorgen: ze moet het lijk van een onbekende man die op een Haags rangeerterrein is doodgeschoten en in brand gestoken identificeren. Het onderzoek voert Renee en haar team naar een verlaten villa, waar ze behalve kogelhulzen iets veel gruwelijkers vinden.

De verbrande man blijkt algauw een vermiste Haagse crimineel te zijn, en het lijk in het huis dat van zijn ex-vriendin. Maar daarmee begint het pas… Wie doodde wie, en waarom? Er is nauwelijks personeel om alle onderzoeken uit te voeren, Renees eigen chef en de Officier van Justitie werken niet mee en veel sporen lopen dood. Regelmatig blaast ze stoom af: overdag met hardlopen, ’s avonds door bij het eethuisje van haar tantes Dora en Tilly aan te waaien, en ’s nachts door woedend haar eigen huisraad kort en klein te slaan. Wanneer komt alles weer goed?” 

Vuurproef is het eerste deel in de nieuwe serie Unit Plaats Delict en het debuut van Carina van Leeuwen. Van Leeuwen is zelf forensisch expert bij de Amsterdamse politie. Dit boek is een levensechte CSI-roman van eigen bodem, gebaseerd op haar werk. Zij was betrokken bij de Schiedammer parkmoord en de vliegtuigramp in Tripoli. Regionaal is zij coördinator vermiste personen en niet geïdentificeerde doden voor de politie Amsterdam.” (bron: www.notjustanybook.nl)

Ik heb dit boek mogen vooruit lezen voor de Not just any book blogtournee. Mijn blog met daarin mijn vraag aan de auteur en haar antwoord daarop vind je hier.

Op een rangeerterrein in Den Haag wordt het lijk van een man gevonden, doodgeschoten en in brand gestoken. Forensisch rechercheur Renee Spaan moet de man zien te identificeren. De zaak vlot door bezuinigingen niet heel erg en privé heeft Renee, sinds haar partner Carmen drie jaar geleden zelfmoord pleegde, haar zaakjes ook niet helemaal op orde. Ze loopt officieel bij een psycholoog om Carmens dood te kunnen verwerken, maar na één gesprek had ze het wel gezien, dus is ze verdere afspraken nog niet nagekomen. Wel heeft ze steun aan haar hond Bob, haar tantes Dora en Tilly, haar vriendin Betsy en haar collega Meindert, een tactisch rechercheur.

De zaak van de “BBQ-man” voert Renee en haar team het Haagse criminelencircuit in. Drugs lijken de reden van de liquidatie van de BBQ-man en, zo blijkt later, ook zijn ex-vriendin te zijn. Maar wie zit erachter? Renee heropent zelfs een zelfmoordzaak van jaren geleden, een grote drugsbaas zou toen zelfmoord hebben gepleegd, maar daar twijfelt Renee sterk aan, ze vermoedt dat de zaak wat te maken heeft met haar huidige moordzaak. Lukt het haar om alle losse draadjes met elkaar te verbinden en de moordenaar te vinden?
En durft ze over haar angst om mensen te verliezen heen te stappen en toe te geven aan de prille gevoelens die ze heeft voor vrouwelijke patholoog Chris?

Ik hou erg van CSI-achtige series en verhalen, maar die spelen zich meestal af in Amerika, dus om nu eens een Nederlands CSI verhaal te lezen was heel leuk en verhelderend, het komt zo een stuk dichterbij. Ik vind Vuurproef een sterk debuut met realistische personages, wat ook zal komen doordat de auteur uit eigen ervaring schrijft, waardoor je met ze meeleeft en benieuwd bent naar verdere ontwikkelingen in hun levens. De strubbelingen van hoofdpersoon Renee doen je afvragen wat het hele verhaal is achter de zelfmoord van haar vriendin, maar dat wordt naarmate het verhaal vordert langzaamaan duidelijk. Ook is het verfrissend om eens een verhaal te lezen met een lesbische hoofdpersoon, dat kom je toch nog niet vaak tegen. Het moordonderzoek komt heel waarheidsgetrouw over en is zelfs informatief. Humor en liefde ontbreken ook niet in het verhaal, wat het erg prettig leesbaar maakt, niet te droog. Het enige wat ik me af en toe afvroeg is of er echt onder collega’s zoveel aan elkaar uitgelegd wordt of dat dat meer ten behoeve van de lezer was. Het maakte de dingen iets te gedetailleerd af en toe. En echt een thriller vond ik het niet. Maar dat neemt niet weg dat ik heb gesmuld van het verhaal en uitkijk naar de verdere avonturen van Renee en co!

0 thoughts on “Unit Plaats Delict: Vuurproef – Carina van Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.