Verborgen verleden – Els Ruiters

Verborgen verleden
ISBN 9789461090805
Uitgever: De Crime Compagnie
320 pagina’s
Verschenen: maart 2013

Als er menselijke resten worden gevonden in een tuin in Valenberg, wordt rechercheur Ava van Amstel op de zaak gezet. Samen met haar collega Rob Welsman bijt ze zich vast in dit raadselachtige sterfgeval. Het blijkt een hele klus om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen omdat het lichaam zeker twintig jaar in de grond heeft gelegen. Wie heeft het daar begraven en waarom? Terwijl Van Amstel en Welsman langzaam maar zeker het mysterie ontrafelen, wordt op sinistere wijze duidelijk dat het verleden niet alleen de dader maar ook het duo begint in te halen…

Els Ruiters is bekend als jeugdboeken- en chicklitschrijfster. Verborgen verleden is haar tweede thriller. Els woont in Eindhoven, is getrouwd en heeft twee volwassen dochters. Ze werkt bij een reclamebureau en in haar vrije tijd speelt ze saxofoon.”

“Een geheim is pas een geheim als je het met iemand kunt delen…”

In Verborgen verleden worden er menselijke resten gevonden in de tuin van een echtpaar dat hun huis aan het verbouwen is. Rechercheur Ava van Amstel, een sympathieke vrouw met hart voor haar werk, en haar collega Rob Welsman, waar ze in het vorige boek (Geraakt) één keer mee in bed beland is en waar ze het met geen woord meer over hebben, worden op de zaak gezet.
Rob is geestelijk en lichamelijk nog herstellende van een wond veroorzaakt door een pijl in zijn schouder, maar hij mag voorzichtig weer aan het werk. Ava houdt hem streng in de gaten, uit oprechte bezorgdheid, maar ook doordat zijn vader haar intimideert. Jack Welsman is het er totaal niet mee eens dat zijn zoon verantwoording af moet leggen aan een vrouw, wie er naar zijn mening ook nog eens voor heeft gezorgd dat zijn zoon in levensgevaar verkeerde.

De menselijke resten blijken al ruim twintig jaar oud te zijn, wat het onderzoek algauw leidt naar de vorige bewoners van het huis; Frans en Ria Kantelberg. Helaas zijn allebei al overleden. Frans bleek na zijn dood een huis in Goes te bezitten, waar zijn vrouw, zoon en dochter niks van af wisten. Het huis wordt al jaren onderverhuurd aan (ex-)studenten. Na ondervraging van een van de bewoonsters, die er al geruime tijd woont, komen Ava en Rob op het spoor van Ingrid Velthuis. Zij is jaren geleden van de een op de andere dag verdwenen. Ook kwam zij als kind over de vloer bij familie Kantelberg.
Zijn de menselijke resten inderdaad van Ingrid? Waarom is ze vermoord? En door wie?

Ondertussen heeft Rob af en toe last van paniekaanvallen, maar vindt hij dat de herinnering van de aanslag op zijn leven vanzelf een plekje moet krijgen, dus gaat hij tegen beter weten in gewoon door en door.
En Ava krijgt vreemde, dreigende telefoontjes en briefjes. Een geheim uit haar verleden waarvan ze dacht dat niemand er vanaf wist dreigt haar in te halen…

Ik was even bang toen ik aan Verborgen verleden begon, dat het misschien niet handig was dat ik het vorige boek met Ava en Rob in de hoofdrollen, Geraakt, niet gelezen had. Maar het boek is prima te lezen zonder voorkennis, de belangrijke dingen uit het vorige boek worden af en toe weer even aangehaald, waardoor je nergens het gevoel hebt dat je iets gemist hebt.
Het boek leest prettig en vlot, er zit humor in, de hoofdpersonen zijn erg leuk en sympathiek en het verhaal is spannend en verrassend tot op de laatste pagina.
De schrijfstijl van Els Ruiters doet me erg denken aan die van Simone van der Vlugt. En daar ben ik groot fan van, dus dat zegt genoeg!
Ik wil Geraakt graag nog lezen (hoewel ik nu wel in grove lijnen weet hoe de zaak daarin verloopt) en ik hoop heel erg op meer boeken over Ava van Amstel en Rob Welsman. Hoe zou het verder gaan met de aantrekkingskracht die er toch wel lijkt te zijn tussen die twee? Kan Ava de verhouding met de (getrouwde) liefde van haar leven echt achter zich laten? Ik ben benieuwd…

Follow my blog with Bloglovin

One thought on “Verborgen verleden – Els Ruiters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.