De 20 – Sam Holland

‘Nummer veertien,’ zegt hij. Dan wijst hij naar het eerste lijk. ‘En nummer twaalf.’
‘Je denkt toch niet…’ begint Jamie nogmaals.
‘Nou en of,’ antwoordt hij. ‘Er zijn er meer.’ 

KORTE INHOUD 
“In het holst van de nacht arriveert rechercheur Adam Bishop op de plek waar een flink toegetakeld lichaam is ontdekt. Het is een gruwelijk tafereel, maar het met spuitbus aangebrachte cijfer boven het lijk bezorgt Adam pas écht koude rillingen. Er zijn namelijk al meer slachtoffers, en bij elk lichaam is een nummer gevonden: 20, 19, 18… De moordenaar telt af, maar waarom?

Adam heeft geen idee wat het motief is, totdat dr. Romilly Cole bij hem aanklopt en hem erop wijst dat de zaak overeenkomsten vertoont met een reeks moorden die vijfentwintig jaar geleden plaatsvond. Het is een zaak uit Romilly’s verleden die haar blijft achtervolgen. Nu maakt de moordenaar het echter persoonlijk. 4, 3, 2…”

Adam weet het, Jamie weet het. Hoofdinspecteur Marsh weet het, anders zou hij hier niet zijn.
De moordenaar is aan het aftellen.
Dit is nog maar het begin.

MIJN MENING 
Eind vorig jaar las ik (eindelijk) De Echoman van Sam Holland, wát een geweldig spannende thriller is dat!! Ik genoot er énorm van en was dus énorm blij dat ik haar tweede thriller, De 20 (niet echt een vervolg, maar er duikt wel een oude bekende op, leuk!), mocht lezen & bespreken!

Inspecteur Adam Bishop en zijn rechterhand en beste vriend, brigadier Jamie Hoxton, krijgen een vreselijke zaak op hun bordje: op een braakliggend terrein wordt een gruwelijk toegetakeld lijk gevonden, met vlak bij hem het cijfer XII. Als ze diezelfde avond nog, op datzelfde terrein, andere menselijke resten vinden met het cijfer XIV erbij aangebracht (en het daar niet bij blijft…), weten ze vrij zeker dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar. Erger nog: eentje die overduidelijk aan het aftellen is en nog lang niet klaar is met moorden! Aan Bishop en zijn team om op zoek te gaan naar de moordenaar en erachter te komen wat de slachtoffers aan elkaar verbindt. En dat is nog niet zo simpel… Dr. Romilly Cole, een oude bekende van Bishop, wijst hen erop dat deze zaak overeenkomsten vertoont met een zaak van jaren geleden, waar zij bij betrokken was. Ze is ervan overtuigd dat de dader van toen erachter zit. Maar dat kan toch helemaal niet???

Ik werd meteen gegrepen door de prikkelende proloog en daarna de gruwelijke vondst op het braakliggende terrein. En eenmaal begonnen met lezen liet het verhaal me ook niet meer los. Ik kon niet anders dan doorlezen…
Het verhaal leest de hele tijd heerlijk vlot en is echt ontzettend spannend, het verveelt geen moment. Je moet wel tegen wat gruwelijkheden kunnen, want bloederige, heftige scènes worden niet geschuwd. Brrr!
Je krijgt het verhaal mee vanuit verschillende perspectieven, zoals die van de intrigerende Adam Bishop met zijn demonen uit het verleden waardoor hij niemand meer echt toelaat, die van zijn vriend en collega Jamie die heel wat voor zijn kiezen krijgt en met wie je onwijs meeleeft, die van de dader in het cursief, fragmenten van iemands heftige verleden, documenten die van belang zijn voor de zaak… Echt een heerlijk boeiend geheel, met lekker veel kanten aan het verhaal, waardoor je een steeds completer plaatje krijgt.
Ik heb echt van begin tot eind genoten van dit huiveringwekkende, intense, heftige, retespannende verhaal! Niet weg te leggen dit boek, zorg dat je de tijd hebt om hem te verslinden! (Liefst niet vlak voor het slapengaan, nachtmerrie materiaal… ) Op naar meer graag!!! Meer met deze personages, en sowieso meer van Sam Holland. Ik kijk er alvast enorm naar uit.

Ijswater in haar aderen. Een gevoel van dreiging. Van angst.
Ze stopt. Roerloos.
Er is iets wat anders voelt. Iets diep vanbinnen, al die jaren weggestopt.
Het bestaat niet, maar intuïtie liegt niet.
Hij is terug. 

De 20 
ISBN 9789402712896 – Uitgever: HarperCollins Holland – 336 pagina’s – Verschenen: augustus 2023 – Vertaald door: Ingrid Zweedijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.