In mijn voetsporen – Sarah Meuleman

Ik was onervaren en jong, een meisje met dromen, vastbesloten om met mijn loodzware rugzak van de ene naar de andere kant van Engeland te trekken.

KORTE INHOUD 
“Als twintiger doorkruiste Sarah Meuleman het Noorden van Engeland. Met een zware rugtas liep ze het beroemde Coast to Coast pad, van de Ierse Zee naar de Noordzee. Onlangs vond ze het dagboek terug dat ze tijdens haar reis heeft bijgehouden.

Twintig jaar na die eerste tocht besluit Sarah, inmiddels moeder, schrijver en geliefde, om het pad opnieuw te lopen. Zonder voorbereiding of noemenswaardige conditie, begint ze aan de zware route die al gauw een onverwachte wending neemt. Al wandelend in haar oude voetsporen herontdekt ze niet alleen het landschap, maar ook zichzelf.

In mijn voetsporen is een hartverwarmende ode aan het wandelen en een ontroerend verhaal over de keerpunten in het leven, over dromen en herinneringen, over groeien en de kracht van afscheid nemen.”

Hoe zou ik diezelfde tocht vandaag ervaren, zoveel jaren later? (…)
Ik keer terug.
Het is geen wens, maar een belofte. Met het dagboek van het meisje dat ik was, zal ik voor de tweede keer Engeland doorkruisen. Met haar woorden bij me, onder dezelfde bomen, over dezelfde heuvels. In mijn voetsporen.

MIJN MENING 
Door de voorproefjes die Sarah Meuleman haar volgers op Instagram gaf, door ons in filmpjes een beetje mee te nemen op die wandeltocht van ‘Coast to Coast’ in Engeland, keek ik al heel lang onwijs uit naar dit wandelboek! En nu het boek er is, heb ik het in no time verslonden!

Sarah Meuleman werd in een Amsterdamse boekhandel bij het weerzien met het Coast to Coast Walk-boek van Alfred Wainwright herinnerd aan die langeafstandswandeling die ze twintig jaar geleden maakte. Thuis gaat ze op zoek naar het dagboek dat ze toen bijhield en ze besluit die wandeling nogmaals te gaan maken, terug in haar eigen voetsporen.
Samen met partner Mark loopt ze de route die ze toen met een andere partner liep. Zoveel jaren later, zoveel levenservaring later. Wat is er gekomen van de dromen van die twintiger? Hoe beleefde ze die prachtige, maar zware route toen, en hoe nu? Tijdens het wandelen zal ze het dagboek gaan lezen… Ze keert terug in haar voetsporen van toen, maar komt zichzelf ook nu flink tegen!

Ik ben er klaar voor. Ik heb een doel, een landkaart en een route. Dat is veel meer dan je doorgaans van het leven krijgt.

Ik hou van de natuur en van wandelen (een langeafstandswandeling staat zeker nog op de wensenlijst!) en ik hou van wandelboeken/wandelverhalen, dus dit moest wel een fijn boek zijn! En als dan blijkt, als je eenmaal begonnen bent met lezen, dat het ook écht onwijs lekker wegleest, ben je helemaal gelukkig! Wat heeft Sarah een ontzettend aangename vertelstem! Ik werd van begin tot eind helemaal meegevoerd in haar verhaal en op die prachtige wandeltocht. Ik vloog door het boek heen…
Het ziet er ook echt prachtig uit met al die rake quotes bij de hoofdstukken en met die gave zwart-wit collages (gemaakt door haar partner Mark!) per wandeldag. (Grote kleurenfoto’s van de wandeling middenin het boek had ik ook nog wel heel erg leuk gevonden! Maar ik snap dat dat niet altijd mogelijk is! ) Sowieso heeft het boek een heel aangename ‘opmaak’, ik ben er echt weg van.
En wat een mooi, intiem, openhartig verhaal heeft Sarah geschreven! Naast de prachtige omgeving waar ze ons in meeneemt, al die overpeinzingen, herinneringen (in gesprek met haar vroegere zelf), pijnpunten die verwerkt moeten worden… De vragen die er in haar opkomen, de worstelingen… Het blijkt weer helemaal waar dat zo’n lange, zware wandeling laatjes in je hoofd opent die je normaalgesproken probeert dicht te houden… In de natuur en de stilte aangewezen op het ritme van je voetstappen en de herinneringen die daarbij ‘op-poppen’…
Een boek vol prachtige woorden! Ik had, zeker op het eind, een dikke brok in mijn keel. Echt een heel fijn boek! Inspirerend… Dank je wel voor je verhaal Sarah!

Het geeft te denken: misschien is het niet de vrijheid, maar juist de beperking die het wandelen zo verleidelijk maakt. De rust van één enkel helder pad. Het overzicht van een in stukjes opgedeelde route. De troost van een duidelijke bestemming.

In mijn voetsporen 
ISBN 9789044367041 – Uitgeverij: The House of Books – 256 pagina’s – Verschenen: juni 2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.