Donsdag – Kristien Dieltiens & Jeska Verstegen

Toen ik zeven werd, kreeg ik van opa Vik een eend cadeau.

KORTE INHOUD 
“Een beste vriend hebben is super, vindt Gaston. Samen met Fons durft hij veel meer. Maar op een dag wil Fons zijn vriend niet meer zijn.

Gaston is verdrietig. Hoe los je zoiets op? Zijn ouders hebben het druk. Zij zitten met een tweede kindje in hun hoofd.

Dan krijgt hij van zijn opa een eend cadeau. Kan een eend een beste vriend worden? En wat moet hij met het nieuws dat zijn ouders voor hem hebben?”

Omdat mijn beste vriend er niet meer was,
moest ik op zoek gaan naar een nieuwe vriend.
Kun je bevriend zijn met een eend?

Ze wilden nog een kind.
Een kind dat in het ziekenhuis moest worden gemaakt.

MIJN MENING 
Een kinderboek (7+) vól prenten van Jeska Verstegen, dat kan niet anders dan mooi zijn! En het verhaal klonk ook al zo lief!

Gaston (7) zijn beste vriend en buurjongen Fons is zijn beste vriend niet meer. Hij zal op zoek moeten naar een nieuwe vriend.
Kun je vrienden worden met een eend?
Van opa Vik heeft Gaston namelijk een eendenkuiken cadeau gekregen! Hij noemt het eendje Fons, net als zijn (niet meer) beste vriend.
Gelukkig heeft Gaston zijn eendenvriend, want papa en mama zijn alleen maar bezig met nog een kindje krijgen, en dat lukt niet zo goed. Dat ze Gaston ook al hebben, vergeten ze wel een beetje…
Eend Fons groeit hard en heeft al gauw een huisje in de tuin nodig, maar papa heeft geen tijd om die te maken. Fons gaat zelf maar op zoek naar een mooie plek om te wonen…
En papa en mama hebben nieuws voor Gaston. Wat hij daar nou mee moet?

Ik moest hun duidelijk maken dat ik er ook nog was.
Dat lukte niet altijd.

Het werd tijd om Fons een echt huis te geven.
Ik vroeg het papa.
Die knikte van ja.
‘Doe ik! Morgen!’
Maar hij deed het niet.
Hij had een baby in zijn hoofd.

Je wordt in het verhaal helemaal meegenomen in de belevingswereld van de 7-jarige Gaston. Je voelt het verdriet om het verliezen van zijn beste vriend (die hij toch nog steeds wel zijn beste vriend noemt! en hij blijft het proberen…), het eenzame gevoel dat hij heeft omdat papa en mama geen echte aandacht voor hem hebben, die zijn alleen maar bezig met nog een kindje krijgen en vergeten dat ze Gaston al hebben, en dan dat kuikentje… In het begin nog best wel spannend om zoiets kleins en kwetsbaars te moeten verzorgen en als vriend te hebben, maar eend Fons groeit hard en hun vriendschap ook! Alleen, Fons blijkt geen mannetje, maar een vrouwtje met nesteldrang te zijn… Nog meer nesteldrang waar Gaston mee te maken krijgt… En niet alles levert goed nieuws op…
De kleine Gaston krijgt te maken met loslaten, met afscheid, met verlies… Maar gelukkig ook met (nieuwe) vriendschappen! En dat alles op een bedje van eendendons!
Wat een ontzettend lief en mooi verhaal! Verdrietig ook! Maar vooral vertederend. En wát een prachtige dromerige illustraties heeft Jeska gemaakt om het verhaal helemaal in een warm bad van kleur tot leven te laten komen! Een hartverwarmend geheel! Groots, maar toch ook klein… Een prachtig kinderboek/prentenboek!

Hij was me niet vergeten.
Zoals ik hem nooit zou vergeten.
Zoals echte vrienden doen.


Donsdag 
ISBN 9789401408653 – Uitgeverij: Lannoo – 88 pagina’s – Verschenen: mei 2024 – Illustraties: Jeska Verstegen – Leeftijd: 7+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.