Little People, BIG DREAMS: Dolly Parton

Kleine Dolly werd geboren in de Amerikaanse staat Tennessee, aan de voet van de Great Smoky Mountains. Ze had 11 broers en zussen en er was thuis niet veel geld.

KORTE INHOUD 
“Dolly Parton (Sevierville, 19 januari 1946)
De kleine Dolly groeide op in Tennessee, vlak bij de Great Smoky Mountains. Geld had ze niet, maar wel een hart vol liefde. Én ze kon zingen. Na de middelbare school vertrok ze naar Nashville, haar droom achterna. Dolly wilde zangeres worden en haar eigen liedjes schrijven. Ze werd een muzikale legende, maar ze vergat nooit waar ze vandaan kwam. Tegenwoordig gebruikt ze haar rijkdom om mensen te helpen die het minder goed hebben.”

Haar oom Bill geloofde in haar talent en hielp haar op weg in de muziekindustrie.

MIJN MENING 
Laatst deelde ik het Little People, BIG DREAMS-deel over Elvis al met jullie, nu is Dolly Parton aan de beurt! Tekst zoals altijd van Maria Isabel Sánchez Vegara, de illustraties bij dit deel zijn van Daria Solak.

… toen de beroemde countryzanger Porter Wagoner haar vroeg om met hem in zijn televisieprogramma op te treden, zei ze meteen ja.

Dolly Parton (1946) groeide op in een groot gezin en er was weinig geld. Ze was al jong gek op liedjes schrijven en zingen en droomde ervan ooit op een echt podium te staan. Haar hele leven stond in het teken van muziek. Op haar tiende zong ze al op de radio en na de middelbare school verhuisde ze naar Nashville om een echte ster te worden. Inmiddels is ze een echte country-legende en treedt ze nog steeds op. Daarnaast doet ze veel goeds met haar rijkdom, zoals zorgen dat ook arme kinderen toegang tot boeken hebben.

Dolly besloot dat ze iets terug wilde doen en begon een speciale bibliotheek die boeken opstuurt naar arme kinderen.

Deze illustraties zijn niet helemaal mijn smaak, maar dat doet niet af aan dat het zeker weer een lieflijk, vrolijk, kleurrijk geheel is! En op de schutbladen vol vlinders (Dolly is gek op vlinders, vond ik op internet) ben ik helemaal verliefd!
Ik ken Dolly Parton natuurlijk van naam en ook wel van wat fijne liedjes, maar ik ben geen groot fan en wist dus nog niet heel veel over haar leven. Wat is dit dan weer een fijne (ideale) laagdrempelige manier voor een ‘eerste’ kennismaking met een persoon uit de (muziek)geschiedenis die nog altijd een inspiratie voor velen is! Dolly Parton mag zeker niet ontbreken in dat rijtje inspirerende personen. Het korte en bondige levensverhaal smaakt zoals altijd naar meer! Achterin staat dan fijn nog een klein beetje meer info.
Zin om weer eens wat Dolly Parton op te zetten! (En om nog wat meer te googelen ) Op naar de volgende boeiende personen in deze heerlijke reeks voor jong én oud!

Tot op de dag van vandaag treedt Dolly op als zangeres en schrijft ze haar eigen teksten. Ze is een van de grootste sterren van de countrymuziek.

Dolly Parton 
ISBN 9789051168372 – Uitgeverij: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: februari 2024 – Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Daria Solak – Vertaald door: Antje Shoehuys-Blaak – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.