Openbaring – Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer

Simon! Je moet nu naar Turkije komen! Sensationele vondst. (…)
Ik heb echt je expertise nodig, want wat ik heb ontdekt, is compleet onbegrijpelijk. Het zou weleens grote opschudding kunnen veroorzaken!!!

Korte inhoud 
“Simon Ryevaar is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in ‘eindtijdbewegingen’ – geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld aanbreekt. Als een bevriende archeoloog in een grot in Turkije een mysterieuze inscriptie uit het Bijbelboek Openbaring ontdekt, zet dit alles wat Simon denkt te weten op zijn kop. Is het mogelijk dat gelovigen het Bijbelboek al tweeduizend jaar lang verkeerd interpreteren? Voordat hij een antwoord heeft kunnen vinden, wordt zijn vriend op grimmige wijze vermoord.

Ondertussen doet de Leidse journalist Nova le Temps onderzoek naar The Bride, een sekte die dankzij zijn charismatische leider steeds meer leden trekt. Terwijl Nova dieper graaft komt er schokkende informatie over de sekte naar boven, maar stuit ze ook op steeds meer verzet en raadselachtige intimidaties.

Wanneer de paden van Simon en Nova kruisen, beginnen ze een zoektocht naar het verborgen verleden van de sekteleider. Het is het begin van een levensgevaarlijke reis dwars door Europa en daarbuiten – op zoek naar de waarheid, en op de vlucht voor de mensen die hen ten koste van alles tegen willen houden.”

‘Als dat zo is,’ zei Thomas, ‘dan zitten christenen er al tweeduizend jaar faliekant naast met hun fantasierijke ideeën over een gruwelijke toekomstige eindtijd.’ 

Mijn mening 
Ik las een paar jaar geleden 1 thriller van Jeroen Windmeijer en die vond ik heel erg fijn (ik hou enorm van spannende verhalen waarin (ver) verleden een rol speelt en waarin allerlei mysteries onthuld worden ), dus er stond al heel lang ‘méér’ op mijn wishlist, maar ja: so many books, so little time…
Gelukkig kwam nu dit recensieboek (een samenwerking van Windmeijer & Tjarko Evenboer, deel 1 van 3) op mijn pad! En ja: ik heb weer genoten!!

Simon Ryevaar, docent Religiewetenschappen aan de Universiteit van Leiden, is religieus antropoloog met als specialiteit ‘eindtijdbewegingen’. Hij wordt door zijn Duitse vriend Thomas, een archeoloog, naar Turkije geroepen omdat hij een grotkerk ontdekt heeft met een mysterieuze eeuwenoude inscriptie. Het is een tekst uit het Bijbelboek Openbaring, maar nét iets anders. En als de datering van de tekst klopt, kan het de hele (religieuze) wereld op zijn kop zetten… Dan wordt Thomas vermoord, vlak nadat hij bekend heeft gemaakt dat hij iets spectaculairs gevonden heeft. Is Simon, die inmiddels ook in Turkije is, nog wel veilig?
Journalist Nova le Temps doet ondertussen in Leiden onderzoek naar sektes en met name naar de sekte The Bride en de charismatische leider Jozias de Redder. Er gaan geruchten rond over de wel erg fanatieke De Redder en Nova krijgt sterk het gevoel dat hij weleens flink gestoord kan zijn. Ze probeert meer over hem te weten te komen, maar haar onderzoek gaat zeer moeizaam en is zeker niet zonder gevaar…
De wegen van Simon en Nova zullen spoedig kruisen en dat is het begin van een levensgevaarlijke zoektocht naar antwoorden…

De proloog is meteen heel erg pakkend en na dat afschuwelijke gebeuren (in het verleden) wil je alleen nog maar doorlezen en te weten komen wat de betekenis gaat zijn…  En na de prikkelende proloog is er ook echt geen wegleggen meer aan! De hele tijd zit er flink wat spanning in het verhaal, waardoor mijn aandacht geen moment verslapte, ik werd echt helemaal meegesleurd. Het verhaal is onwijs boeiend door alle onthullingen en alle codes die gekraakt worden… Want wat wordt er nou écht gezegd in het Bijbelboek Openbaring? Wat is er toen, lang geleden, nou écht gebeurd?
“We zitten hier samen de code van Openbaring te kraken.” (blz. 449)
De geheimen worden langzaam onthuld door Simon Ryevaar en de mensen waar hij mee in contact komt. Zo gaaf!!  En het is allemaal zo schokkend, dat sommige mensen die geheimen koste wat kost verborgen willen houden. En dat maakt het verhaal naast onwijs interessant (en leerzaam, want gebaseerd op waarheid) ook nog ontzettend spannend (en beangstigend, die sekte, brrr)!! Wie gaan deze zoektocht naar de waarheid overleven? En wat is nou precies het verhaal van De Redder?
Wat heb ik zitten smullen van dit verhaal! Het smaakt zeker naar meer! Meer mysteries, meer zoektochten, meer Simon en hopelijk ook meer Nova! Ik ben nu al heel erg benieuwd naar het volgende verhaal. Dit was in ieder geval een retespannende achtbaanrit, waar ik een beetje duizelig uitstapte en waarna ik even tot bezinning moest komen.  Héél erg gaaf! Héél erg lekker. Wow.

Ze hoopte dat de geruchten over De Redder niet waar zouden blijken. Dat de man een beetje gestoord was, maar ongevaarlijk. Maar haar gevoel zei haar dat ieder gerucht over deze man klopte.

Openbaring 
ISBN 9789401619103 – Xander Uitgevers – 528 pagina’s – Verschenen: maart 2023 – Deel 1 in de Ryevaar-trilogie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.