2x moois van Querido


Ik ontving weer 2 prachtige prentenboeken van uitgeverij Querido
Over een nieuw gezinslid en over een luisterend oor: 

Fabeltje was de liefste, dat wist iedereen.

Naar de wolven – Anna Woltz & Ingrid en Dieter Schubert (ill.)
“Fabeltje vindt het nieuwe speeltje van zijn bazen maar niets. Het mag op de bank en op tafel en in het grote bed. En het kan niet eens mooi zitten! Op een nacht heeft hij er genoeg van en sluipt naar het wiegje.
“Kom,’ fluistert hij tegen het speeltje. “Klim op mijn rug. We gaan.’
“Wat gaan we doen?’ vraagt Benjamin. “Waar gaan we heen?’
“Naar de wolven,’ zegt Fabeltje.”
(www.singeluitgeverijen.nl)

Iedereen kwam kijken naar het nieuwe speeltje.
Iedereen riep dat Benjamin zo schattig was.

Er is iets gebeurd vandaag, bij gym. Hij heeft iets ontdekt en het liefst van alles wil hij het aan iemand vertellen.

De boom met het oor – Annet Schaap & Philip Hopman (ill.)
“Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…”
(www.singeluitgeverijen.nl)

Want het oor van de boom is niet zomaar een oor. Het is een oor dat echt luistert. En wie zijn verhaal ertegen vertelt, voelt dat het wordt gehoord door de aarde, de lucht en de sterren. Het wordt verstaan door de diepte, de ruimte, de tijd. En de verteller ervan wordt opeens groot en belangrijk.

Mijn mening
Weer twee prentenboeken waar ik alleen al helemaal verliefd was op de omslag!  En dan de binnenkant…

Naar de wolven gaat over hond Fabeltje die altijd de lieveling van zijn baasjes was, totdat er een nieuw speeltje in huis komt… Benjamin! Benjamin mag binnen poepen, mag in het grote bed en kan niet eens mooi zitten. Fabeltje besluit op een nacht om Benjamin maar naar de wolven te brengen, kunnen zij ermee spelen. Maar eenmaal bij de wolven…
Wat een ontzettend lief verhaaltje! Mooi om die omslag in gevoel voor ‘het speeltje’ mee te maken. Vertederend gewoon! Net als de illustraties; want wat zijn die prachtig dromerig om te zien én zo lief, maar ook grappig (de roodkapje tekening boven het bedje van Benjamin… zie hierboven) en zelfs een beetje spannend!
Echt een heel erg mooi prentenboek!

De boom met het oor heeft iets meer tekst, is meer een voorleesboek mét prachtige prenten…. Het gaat over een jongen die bij gym iets ontdekt heeft en dat dolgraag aan zijn ouders wil vertellen, maar zij zijn druk met werken en alles en iedereen om hem heen op weg naar huis is ook druk, druk, druk. Dan besluit hij naar het park te gaan en daar hoort hij van de dieren over een hele speciale boom; een boom met een oor… Misschien kan hij daar zijn verhaal kwijt!
Wat is ook dit een ontzettend mooi boek! Het begint met al die drukte en lawaai in de stad en dan het trieste van het jongetje wat zo graag zijn ei kwijt wil maar niemand kan vinden die tijd heeft om te luisteren, en langzaam wordt het dan lichter (letterlijk, want het stopt met regenen) als hij in het park komt en richting de boom met het oor gaat… Maar ook hij moet wel oog en oor voor zijn omgeving hebben!
Echt een ontroerend mooi verhaal, met een mooie boodschap, en de kleurrijke illustraties passen er ook nog eens zo perfect bij! Ze hebben helemaal de juiste sfeer te pakken. Ik ben verliefd!

Naar de wolven
ISBN 9789045123653 – Uitgever: Querido – 32 pagina’s – Verschenen: juli 2019 – Illustraties: Ingrid & Dieter Schubert – Leeftijd: 3+

De boom met het oor
ISBN 9789045122830 – Uitgever: Querido – 56 pagina’s – Verschenen: mei 2019 – Illustraties: Philip Hopman – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.