Het huisje zonder heks – Sophie Pluim

Op een open plek in het bos stond een huisje.
Daar woonde een heel oude heks.
Haar haren waren grijs, zelfs haar rimpels hadden rimpels
en haar neus hing krom van ouderdom.

KORTE INHOUD 
“Er was eens een huisje in het bos. In dat huisje woonde een heel oude heks. Op een dag kwam ze niet meer thuis, en het huisje bleef alleen achter. Meerdere seizoenen gaan voorbij en het huisje raakt in verval. Het wacht en wacht – totdat het op een dag dan maar besluit om zélf op zoek te gaan naar een nieuwe heks. ”

Op een dag slofte de heks haar huis uit,
om niet meer terug te keren.
Het huisje bleef alleen achter.
Het vuur in de haard was uit en de kamers werden stil.

MIJN MENING 
Ik hou van de illustraties van Sophie Pluim en vind het geweldig dat ze nu een eigen prentenboek heeft! En wat ben ik er verliefd op!!

Er staat een huisje in het bos en in dat huisje woont een heel oude heks. Op een dag vertrekt de heks om nooit meer terug te keren en het huisje blijft alleen achter. De seizoenen gaan voorbij, vogels bouwen hun nest op het dak, mos groeit op het hout en de kamers krijgen een laagje stof. En dan heeft het huisje er genoeg van! Zo gaat het niet langer! Het huisje staat krakend en piepend op en gaat in alle windstreken op zoek naar een heks om mee te wonen.

In de zomer slingerden de klimplanten omhoog
richting de schoorsteen.
Het huisje verloor een van haar luikjes.
In de kamers lag een laagje stof.

Wat is dit prentenboek een genot om (keer op keer) te bekijken! Van omslag, tot schutbladen (kijk maar eens goed, voor- en achterin!) en alle pagina’s binnenin. Er is zoveel te zien, zoveel om van te genieten! Kijk bijvoorbeeld eens waar de oude heks blijft… Het kleurenpalet van de illustraties verandert mee met de seizoenen die een paar keer verstrijken, van fris lenteachtig, naar warm zomers, naar vurig herfstachtig, naar koel winters. En allemaal toch even sfeervol en warm! Geweldig!
En wat een lief verhaal! Ik kende ‘het huis op kippenpoten’ en de ‘Baba Jaga’ die erin woont al van een ander jeugdboek, superleuk om ze op deze hele andere manier (en zonder dat ze zo genoemd worden, hoeft hier ook helemaal niet) weer tegen te komen. Ik was al weg van het folkloristische verhaal en door de prachtige, lieflijke illustraties van Sophie Pluim ben ik nog verliefder geworden op het huis met kippenpoten!
Zo triest hoe eerst dat huisje zo verloren en leeg staat, zo mooi hoe het huisje het heft in eigen handen neemt, opstaat en op zoek gaat, de hele wereld rond (noord, oost, zuid, west…) op zoek naar een heksje om mee te wonen. De zoektocht verloopt moeizaam, maar dan… Alles komt natuurlijk goed uiteindelijk! Echt een heel vertederend en ontroerend verhaal!
Ik ben helemaal weg van dit prentenboek. Sophie heeft mijn hart veroverd… Kon ik alle illustraties maar inlijsten! Op naar meer van dit soort pareltjes, Sophie!

Het huisje had er genoeg van.
Zo gaat het niet langer, dacht ze.
Als er niemand in mij woont, stort ik nog in.

Krakend en piepend stond ze op.
Nog een beetje suf en wankel ging ze op pad.
Op zoek naar een heks om mee te wonen.

Het huisje zonder heks 
ISBN 9789021684574 – Uitgeverij Ploegsma – 40 pagina’s – Verschenen: augustus 2023 – Leeftijd: 3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.