In het duister – Sharon Bolton

De eenhoorn had een voorsprong maar Laceys kajak was ontworpen om snel door het water te bewegen.

Korte inhoud 
“Als een baby vanuit een kinderwagen de Theems in wordt gegooid, is politieagent Lacey Flint precies op tijd om een tragedie te voorkomen. Maar wie wil er een kind iets aandoen?
Inspecteur Mark Joesbury vreesde al dat er iets ging gebeuren. Bij onderzoek op het darkweb heeft zijn team een reële dreiging vastgesteld vanuit de vrouwen hatende groepering die bekendstaat als ‘incels’. Joesbury’s team probeert de kern van de groep binnen te dringen, maar op de websites is iedereen anoniem, en het incel-leger is eindeloos groot.
De aanval op de baby is slechts het begin van een hele reeks aanvallen op vrouwen, met als enige doel om hen te terroriseren. En de leiders van de incels lijken Lacey Flint inmiddels te zien als de belichaming van alles wat zij haten – iets wat haar in groot gevaar brengt…”

‘Het was niet zomaar,’ zei Lacey. ‘Het was onderdeel van iets groots. Mark en zijn team verwachtten het.’ 

Mijn mening 
Eindelijk weer een Lacey Flint van Sharon Bolton! Deel 4, kwam uit in 2018, dus het was even wachten tot we weer verder konden lezen over deze politieagent met vele geheimen…

Lacey Flint, rivierpolitie, is toevallig voor een privé-afspraak in de buurt als er bij Tower Bridge een baby in de Theems gegooid wordt. Ze weet gelukkig met haar kajak de baby te redden uit de verraderlijke rivier… Wie wil een baby iets aandoen? En waarom is hoofdrechercheur Mark Joesbury zo snel ter plaatse?
Joesbury en zijn team zijn bezig met onderzoek naar vrouwenhaters op het dark web, zogeheten ‘incels’, die allerlei haat-acties aan het plannen én uitvoeren zijn en wiens aanhang beangstigend snel groeit… Maar het onderzoek verloopt zeer moeizaam met al die anonimiteit op internet.
Al gauw blijkt ook Lacey in gevaar, al lijkt daar een meer persoonlijke reden voor te zijn… Wie haat haar zo erg? En waarom?

Dit verhaal leest heerlijk vlot weg en is echt retespannend, waardoor het bijna geen optie was om het boek weg te leggen. Maar het verhaal was zo intens beangstigend hier en daar, dat ik het bewust wél even weg moest leggen omdat ik er naar van werd…
Het begint al heerlijk intrigerend met een gebeurtenis twaalf jaar geleden, waardoor je weer iets meer te weten komt over Laceys (geheime) verleden. Daarna zijn we in het nu met de vreselijke gebeurtenissen die elkaar opvolgen met de terreuracties van de vrouwenhaters. Een zaak waar hoofdrechercheur Mark Joesbury met zijn technische-team keihard aan werkt, waar Lacey bij betrokken raakt, en hun vriendin hoofdrechercheur Dana Tulloch en haar team Zware Misdaden ook. Een zeer frustrerende zaak omdat alles zo anoniem gebeurt op het Dark Web en ze dus moeite hebben om de ‘grote mannen’ achter de aangekondigde ‘Dag van Vergelding’ te pakken te krijgen…
Daarnaast kom je weer meer te weten over het geheime verleden van Lacey, wat dan ook weer ergens samenhangt met de huidige zaak…
Echt een verhaal waar ik af en toe de rillingen van kreeg. Brrr, die zieke geesten, die bekrompen ideeën, de aanhang die ze ervoor krijgen… Heftig hoor! Ook zo realistisch…
Het verhaal mocht van mij hier en daar íets vlotter gaan, maar dat kan ook gewoon ongeduld zijn geweest omdat ik het zó spannend vond en wilde dat er meer en sneller vorderingen kwamen.
Van begin tot eind een onwijs spannend en boeiend verhaal! Met een heerlijk intrigerende hoofdpersoon, van wie we eindelijk eens echt wat meer te weten komen over haar geheimen. Heel erg lekker! Heel erg smakend naar méér!

‘Hij zei dat de politie gisterochtend geluk heeft gehad, maar dat ze dat niet weer zullen hebben. Hij zei dat hij nog heel veel meer heeft gepland, dingen die veel erger zullen zijn, dat hij over heel veel bronnen beschikt en dat hij niet zal stoppen tot zijn beweging krijgt wat die wil.’ 

In het duister 
ISBN 9789400515512 – A.W. Bruna Uitgevers – 496 pagina’s – Verschenen: mei 2023 – Vertaald door: Anda Witsenburg – Deel 5 in de Lacey Flint-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.