Little People, BIG DREAMS: Stephen Hawking

Kleine Stephen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Oxford, Engeland. Wanneer hij ’s nachts naar de sterren keek vroeg hij zich vaak af wat daar allemaal nog meer te vinden was.

Korte inhoud 
“Stephen Hawking (Oxford, 8 januari 1942 – Cambridge, 14 maart 2018)
Als kleine jongen keek Stephen Hawking al naar de sterren en vroeg hij zich af hoe het heelal in elkaar zat. Hoewel hij nooit de beste van zijn klas was, bracht zijn nieuwsgierigheid hem toch naar Oxford en Cambridge, de beste universiteiten van Engeland. En zo kwam hij ook tot de ontdekking van de Hawkingstraling, een van de belangrijkste wetenschappelijke vondsten van de twintigste eeuw.”

Stephen genoot van zijn studie kosmologie, de studie van het heelal, tot hij plotseling begon te struikelen en dingen liet vallen.

Hij had een zeldzame ziekte, zeiden de dokters. Zijn lichaam zou verlamd raken…

Mijn mening 
Er zijn weer nieuwe delen verschenen in deze geweldige Little People, BIG DREAMS-reeks! Als derde en laatste deel ik Stephen Hawking met jullie! Geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en met illustraties van Matt Hunt.

Kleine Stephen Hawking was al geïnteresseerd in wetenschap en met name het heelal. Hij wilde dan ook de raadsels van het heelal oplossen en ging natuurkunde studeren. Maar op zijn 21e kreeg hij te horen dat hij aan ALS leed, een ongeneeslijke spierziekte, en dat hij niet lang meer zou leven. Stephen liet zijn hoofd niet hangen en ging door met het heelal bestuderen. Hij trouwde, kreeg kinderen en deed veel onderzoek naar o.a. zwarte gaten, waarbij hij baanbrekende ontdekkingen deed. Hij kwam in een rolstoel terecht en kon op gegeven moment ook niet meer praten, maar met behulp van een spraakcomputer wist hij nog jarenlang boeken te schrijven en mensen te inspireren.
De geniale natuurkundige werd 76 jaar oud, tegen alle verwachtingen in…

Wat een heerlijk diverse en inspirerende reeks is dit toch! Er zijn zoveel verschillende bijzondere mensen waarmee de lezers zich misschien wel kunnen identificeren of waardoor ze zich in ieder geval kunnen laten inspireren. Je kunt echt alles worden en alles bereiken, zelfs met veel tegenslag in het leven… Stephen Hawking heeft zeker geen makkelijk leven gehad, maar kijk wat hij allemaal bereikt heeft, wat voor wetenschappelijke vondsten hij allemaal gedaan heeft…

“Want hoe moeilijk het leven soms ook lijkt, er is altijd wel iets wat je kunt doen en waarin je kunt slagen.” 

Ik wist echt nog niet veel over deze bijzondere man en ben blij dat ik door dit kinderboek fijn een beetje kennis heb kunnen maken! Het verhaal is weer compact én op een fijne laagdrempelige manier informatief, met achterin het boek een iets uitgebreidere biografie. En de illustraties zijn lief, kleurrijk en heel aansprekend. Weer een erg leuk deel in deze reeks! Ik ben heel benieuwd welke personen we in de toekomst beter mogen gaan leren kennen! De ídeale eerste kennismaking met bijzondere mensen uit de wereldgeschiedenis.

En toen kwam de dag dat Stephen ook niet meer kon praten. Maar hij kreeg een nieuwe, elektronische stem dankzij een spraakcomputer. Zo kon hij een boek dicteren waarmee mensen de werking van het heelal beter zouden gaan begrijpen.

De kleine Stephen, een van de beste wetenschappers van onze tijd, heeft ons laten zien dat als je maar dapper genoeg bent, alles mogelijk is.

Stephen Hawking 
ISBN 9789051169584 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: mei 2023 – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Illustraties: Matt Hunt – Deel in de Little People, BIG DREAMS-reeks – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.