Vogeleiland – Peggy Nille

Als wij goed voor de natuur zorgen,
zorgt de natuur ook goed voor ons.

Korte inhoud 
“Vlieg mee met de mooiste vogels ter wereld!
De kolibries zijn wanhopig. Er is geen eten meer. Alle bomen en planten gaan kapot door de mensen. Ook de bijeneters hebben honger, want met de bloemen, verdwijnen de bijen. Dan hoort een van de vogels over een eiland zonder mensen, waar de natuur groeit en bloeit. Ze wagen het erop en maken de lange reis om dit ongerepte paradijs te vinden. Op elke bladzijde komen er meer vogels bij: valken, spechten, flamingo’s… Verwachtingsvol gaat de zwerm vogels op zoek naar een betere wereld.

Een kleurrijk prentenboek om eindeloos in te kijken, te zoeken, vogels te tellen en te herkennen.”

Ken je kolibries?
Piepklein zijn ze. Ze meten maar 10 centimeter. Niet veel groter dan een vlinder.
Maar je ziet dit kleine vogeltje niet meer zo vaak. Het drinkt nectar uit bloemen of sap uit overrijpe vruchten. En de bloemen en vruchten in de weides zijn aan het verdwijnen. (…)
De 6 hongerige kolibries vliegen weg naar betere oorden.

Mijn mening 
Wat een plaatje om te zien, hè?! Ik was meteen verliefd! Vanbinnen is dit prentenboek ook al zo prachtig kleurrijk!!

De kolibries hebben honger, want de bloemen en vruchten waarvan ze drinken verdwijnen door de mens steeds meer. Met het verdwijnen van de bloemen, verdwijnen ook steeds meer bijen, dus de bijeneter heeft ook honger… Ze horen van een prachtig eiland, zónder mensen en met volop voedsel. Genoeg te eten voor iedereen! De vogels gaan op zoek naar het vogelparadijs en onderweg sluiten steeds meer hongerige vogels zich aan: valken, spechten, ijsvogels, flamingo’s… Allemaal gaan ze op weg naar het vogeleiland, waar de natuur nog ongerept is!

Naast onwijs mooi, is dit prentenboek ook ontzettend leuk! Je leert tijdens het lezen over allerlei vogelsoorten en wat ze eten (en achterin staan de vogels nog eens op een ‘rijtje’ van klein tot groot), de grote platen zijn zoekplaatjes en er wordt steeds van alles geteld. Een prentenboek, kijkboek, zoekboek en telboek ineen.  Heel erg leuk gedaan!
En wat een prachtige illustraties… Zó onwijs kleurrijk! En er is zóveel op te zien, je kunt ze keer op keer bewonderen. De paginavullende illustraties zijn om in te lijsten, echt stuk voor stuk kunstwerkjes.
Een prachtig kleurrijk en dromerig prentenboek dus, maar tegelijkertijd bevat het een pijnlijke waarheid: steeds meer vogels (en andere dieren) zullen écht dromen van zo’n paradijselijk eiland, vol voedsel, onaangetast door de mens die al zoveel van hun leefgebieden heeft vernietigd…
Vogeleiland is een leerzaam prentenboek, heel aansprekend, mét een mooie boodschap. Ik hou ervan!

Volgende halte: het mooie land van de flamingo’s!
Wist je dat babyflamingo’s gewoon wit of grijs zijn?
Ze worden later pas roze, door de garnalen en roze algen die ze eten.
Helaas zijn er niet veel garnalen meer, omdat de mensen bijna alles hebben opgevist.
‘Een eiland waar we allemaal ons buikje rond kunnen eten? Dat zou geweldig zijn!’ 

Vogeleiland 
ISBN 9789463192804 – Uitgeverij Parade – 32 pagina’s – Verschenen: maart 2023 – Vertaald door: Martine van Rooijen – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.