Dit gaat nooit voorbij – Octavie Wolters

‘Ik ben soms zo bang,’ zeg ik tegen de kieviet.
Kievieten houden niet van vorst, hij zal de kou hier niet meer verwacht hebben.
‘Waarvoor?’ vraagt hij. (…)
‘Voor alles,’ antwoord ik.

KORTE INHOUD 
“Schrijver en kunstenaar Octavie Wolters vraagt zich al haar hele leven af hoe vogels tegen de dingen aan kijken. Hoe mooi het zou zijn om met hen te kunnen praten.

Dit gaat nooit voorbij is een bundel persoonlijke verhalen over haar wandelingen, en is een reis door de seizoenen en het leven zelf. Het bevat schitterende linosneden in kleur en op groot formaat. Het boek gaat over troost vinden in de kleine wonderen van de natuur. Over geloven in wat je niet kunt zien, over het geluk van het meest eenvoudige.”

De gedachten aan de ree stemmen me een beetje melancholisch. Alsof het bedenken van een verhaal niet genoeg recht doet. Ze is immers dood, dat is niet zomaar iets. Of ja, misschien ook wel.

‘Het is niet de stilte maar een echo,’ bedenk ik.
De geluiden van alle dieren om me heen, van de velden en de wind, van het zacht stromende water in de beek, het jonge blad aan de populieren, ze vinden hun weerklank in me. Ik vang ze op en voel iedereen die me voorgegaan is.

MIJN MENING 
Ik was helemaal weg van het prachtige prentenboek (linosneden, net als bij dit boek) Het lied van de spreeuw van Octavie Wolters, dus was heel erg benieuwd naar dit nieuwe prentenboek (voor volwassenen!) vol vogels!

Octavie neemt ons mee op haar wandelingen door de natuur, door alle seizoenen, langs alle bijbehorende vogels, waar ze steeds een praatje mee maakt. Hoe denken de vogels eigenlijk over de dingen des levens?
12 maanden, 12 vogels in lino, 12 prachtige persoonlijke verhalen/overpeinzingen… (nou ja, 12? )

Wat is dit een prachtig boek! Zo heerlijk, alleen al die wandelingen door de natuur (ik hou van wandelen! en van vogels!), maar ook die hechte connectie met de natuur, met de seizoenen, met de dieren, vooral de vogels… Heel aansprekend en herkenbaar. Dat is wat de natuur met je doet, je laten wegdromen, mijmeren… En dan troost geven, hoop, liefde en genezing!
Echt heel mooi gedaan hoe Octavie de vogels een stem gegeven heeft. Het is echt hoe ik me voorstel dat ze in het leven staan. De grote dingen des levens voor ons, wat zijn die nou voor hen?
En, oh! Die prachtige, kleurrijke illustraties! Stuk voor stuk kunstwerken om in te lijsten! Ik ben weer helemaal verliefd. Op het boek, op de prenten, op de troostrijke boodschap… Een geweldig mooi cadeauboek, ook voor jezelf!

‘Ik weet nooit wat het doel is van alles, van de mens, de wereld, het leven,’ zeg ik tegen de scholeksters. ‘Of van mij.’
‘Dat hoef je toch ook niet te weten?’ antwoorden ze.
Ik knik. Daar hebben ze denk ik gelijk in.
Het is goed zo.
Alles is er, dat is reden genoeg.

Dit gaat nooit voorbij 
ISBN 9789021685007 – Uitgeverij: Ploegsma – 40 pagina’s – Verschenen: januari 2024 – Prentenboek voor volwassenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.