Winde Wildeling (1) en het moerasmonster – Gill Lewis & Rebecca Bagley

De haren in haar nek stonden recht overeind.
Er was iets daarbuiten, in de woestenij achter hun tuin.

Korte inhoud 
“Als Winde de Wildelingen ontmoet,
weet ze dat ze nooit meer dezelfde zal zijn.

Er gebeuren vreemde dingen in de Wildernis die achter haar tuin begint.
Er bevinden zich daar dingen waarvan ze nooit had durven dromen:
geheimen en schaduwen, een heks…
… en zelfs een Monster.

Ben jij dapper genoeg om de Wildernis te betreden?
Wanneer je de grens overgaat, verander je voor altijd…”

‘De Wildernis is alles tussen het onontdekte Woud van de Eeuwige Nacht in het westen en de Drakentuinen in het oosten,’ zei Haas.
Winde sloeg haar armen over elkaar. ‘Het is maar een bos,’ zei ze. ‘En niet eens zo groot.’ (…)
Haas stapte naar voren en wierp een blik over haar schouder, alsof de bomen meeluisterden. ‘Dit is niet zomaar een bos,’ fluisterde ze.

Mijn mening 
Wat een ontzettend aansprekend boek om te zien!  Alleen al door de omslagillustratie kreeg ik zin in het verhaal. En na het lezen van de spannende korte inhoud was ik al helemaal verkocht!

Winde is met haar ouders en broertje Freddie verhuisd om dichter bij het ziekenhuis te wonen waar haar broertje vaak in ligt door zijn zwakke gezondheid. Haar ouders hebben altijd zorgen en zijn altijd moe en Winde kent hier niemand. Gelukkig heeft ze haar hondje Snuf waarmee ze onafscheidelijk is. Maar dan verdwijnt Snuf in het enge en donkere bos (eerder een woestenij volgens Windes vader) achter hun tuin, waar ze had gezworen nooit een voet te zetten…
Als Winde op zoek gaat naar Snuf, ontmoet ze de Wildelingen – Vos, Raaf, Haas en Muis – die haar meenemen de Wildernis in. Het is namelijk niet zomaar een bos, maar een magische plek, waar zoveel meer is dan Winde ooit had kunnen denken. Er zijn bergen, ravijnen en rivieren, krokodillen, een heks en zelfs een moerasmonster… En die heeft een Wildeling te pakken!
Eenmaal de grens over, zal Winde nooit meer dezelfde zijn.

De overwegend groene illustraties in het boek zijn zo leuk en zo passend bij de sfeer van het verhaal over het moerasmonster!  (En zo te zien aan de Engelse edities van de andere drie delen van deze 4-delige serie heeft ieder deel zijn eigen hoofdkleur! )
Ik heb echt ontzettend genoten van dit heerlijk avontuurlijke verhaal. Het was van begin tot eind lekker pakkend en las heerlijk vlot weg. Ik leefde mee met Winde die zich eigenlijk een beetje verloren voelt daar op die nieuwe plek, met ouders die altijd zorgen hebben en weinig tijd voor haar hebben, en dan raakt ze haar geliefde hondje Snuf ook nog kwijt. Maar dan blijkt dat enge donkere bos achter het huis een hele bijzondere plek te zijn, nog steeds wel eng, maar ook intrigerend… En als ze de Wildernis binnengaat met haar nieuwe vrienden de Wildelingen, die niet helemaal menselijk lijken, voelt Winde zich ook anders… Het lijkt wel magie!
En wat volgt is een enorm fantasierijk en spannend avontuur. Wat is er écht op die magische wilde plek? Misschien is niet alles helemaal wat het lijkt? Of toch wel??
Het is een heel lief verhaal over eenzaamheid, vriendschap, samenwerken, de natuur en de magie van fantasie!  Een heel geslaagd eerste deel van een nieuwe serie.
Ik verheug me nu al enorm op de volgende drie delen! Wat voor avonturen gaan de Wildelingen nog meer beleven? Kom maar op!

Winde wierp nog een laatste blik achterom, en liet toen de rijen huizen en de keurige tuinen achter zich. Ze draaide zich om en kroop achter de Wildelingen aan door de Holleweg, dieper en dieper de Wildernis in. Ze vroeg zich af wat voor wereld haar te wachten stond.

Winde Wildeling en het moerasmonster 
ISBN 9789047714972 – Uitgeverij Lemniscaat – 144 pagina’s – Verschenen: februari 2023 – Vertaling: Johanna Rijnbergen – Illustraties: Rebecca Bagley – Deel 1 in de Winde Wildeling-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.