Middernachtsmeisjes – Jonas Moström

Het is een jonge vrouw. Ze ligt doodstil en staart met lege blik omhoog naar het plafond. Haar blonde haar ligt als een gloria om haar hoofd.

Korte inhoud 
“In de universiteitsstad Uppsala wordt het voorjaarsfeest Walpurgisnacht uitbundig gevierd, de studenten zijn uitgelaten. De festivalsfeer raakt echter bruut verstoord wanneer het lichaam van een student wordt gevonden in een van de oudste collegezalen van de universiteit – het anatomisch theater. Ze is gewurgd. Eerder al waren er verschillende blonde vrouwen aangevallen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de slachtoffers: het zijn studenten van ongeveer dezelfde leeftijd die ook uiterlijk op elkaar lijken.

De lokale politie wil een daderprofiel maken en roept de hulp in van psychiater Nathalie Svensson, lid van de daderprofielgroep. Inspecteur Johan Axberg staat haar bij. De tijd dringt, want zolang de moordenaar vrij rondloopt is geen enkele jonge vrouw in Uppsala veilig…”

‘De overvallen hebben plaatsgevonden bij historische gebouwen binnen dit gebied,’ ging hij verder, en hij liep naar een grote stadskaart waarop het slot, de universiteitsbibliotheek Carolina Rediviva en het Gustavianum met rode kopspelden waren gemarkeerd en de hoeken vormden van een bijna gelijkzijdige driehoek.

Mijn mening 
Deze Scandinavische thriller was ‘verrassingsboekenpost’ voor mij van Ambo Anthos. Het is het derde deel in de psychiater Nathalie Svensson-serie, waar ik nog niet eerder een boek van las, maar het zou goed los te lezen moeten zijn. Ik hou wel van Scandinavische thrillers, dus ik was er erg blij mee!

Psychiater Nathalie Svensson – expert op het gebied van serieverkrachters – is lid van de daderprofielgroep (DPG) van de rijksrecherche. Haar hulp wordt ingeroepen bij een moordzaak in haar woonplaats Uppsala. Nadat eerder al om middernacht twee jonge blonde vrouwen werden aangevallen en aangerand, is er nu een derde blonde studente dood aangetroffen in het Anatomisch Theater, onderdeel van het universiteitsmuseum. Het slachtoffer blijkt ook nog eens de dochter van een van Nathalies vriendinnen te zijn…
De DPG bestaat verder o.a. uit inspecteur Ingemar Granstam, forensisch arts Angelica Hübinette, technisch rechercheur Tim Walter en inspecteur Johan Axberg. Met Johan zal Nathalie net als eerder een team vormen. Ze zullen de dader snel moeten identificeren en lokaliseren, want de kans is heel groot dat hij weer toe zal slaan…

Wat fijn dat het boek begint met een hoofdstuk ‘Over de personages’, zo was ik meteen een beetje op de hoogte van wie en wat er belangrijk was uit de vorige verhalen!
Op zich leest het verhaal lekker vlot weg, het zijn korte hoofdstukken en daar hou ik van, maar doordat het hele verhaal zich maar in een paar dagen afspeelt (de gebeurtenissen uit het vorige deel vonden ook ‘pas geleden’ plaats) was het ergens toch ook weer niet heel erg vlot… Lastig uit te leggen. Ik vond het wat véél allemaal… Veel details, veel personages, veel perspectiefwisselingen (ook binnen een hoofdstuk). Ik vroeg me ook af of sommige dingen die er aan zaten te komen nog wel in dít deel zouden gebeuren.  Ik twijfelde halverwege het boek nog steeds of ik het wel uit wou lezen, maar eenmaal zo ver gekomen heb ik toch maar doorgezet en daar was ik uiteindelijk wel blij mee.
Je leest over de zoektocht van Nathalie en de daderprofielgroep, over o.a. haar privéleven, tussendoor hoofdstukken vanuit verschillende verdachten (ze hebben er al gauw een paar, maar of ze op het juiste spoor zitten…) die allemaal zeker iets verdachts hebben, stukken over iemands verleden (de dader?) en ook hoofdstukken over een studente die heel waarschijnlijk het volgende slachtoffer gaat zijn als ze de dader niet voor die tijd weten te ontmaskeren. Lekker spannend allemaal en je leert de hoofdpersonen goed kennen. Het verhaal werd naar het einde toe wel vlotter en steeds spannender, dus toen ik er eenmaal echt goed in zat, zat ik ook heel geboeid te lezen en werd ik steeds benieuwder naar hoe het af zou gaan lopen.
Of ik de andere delen uit deze serie zou willen lezen, weet ik niet, maar ik denk wel dat deze serie het heel erg goed zou doen als tv-serie en dat ik die dan zeker wel zou kijken!

Middernachtsmeisjes 
ISBN 9789026361234 – Ambo Anthos Uitgevers – 432 pagina’s – Verschenen: januari 2023 – Vertaald door: Tineke Jorissen-Wedzinga & Marit Kramer – Deel 3 in de Nathalie Svensson-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.