Dit was de plastictijd – Plastic Soup Foundation, Geert-Jan Roebers, Margot Westermann & Michiel Spijkers #kinderboekenweek

Ik ben 42 jaar en ben historicus en archeoloog. (…) Ik ben gespecialiseerd in de periode tussen 1950 en 2030. Dat is wat we nu ‘de plastictijd’ noemen, of met een moeilijk woord: ‘het plasticeen’.

Korte inhoud 
“Hoe leggen we dit aan onze kinderen uit? Dat we een heel groot, in bubbeltjesplastic verpakt probleem hebben. Geen leuke boodschap, stom verhaal. Maar we gaan het tóch vertellen.

De Plastic Soup Foundation en een prijzenkast aan creatieven stelden zich voor deze queeste en nemen kinderen mee naar de verre toekomst, waarin het plasticprobleem allang tot het verleden behoort. Een archeoloog vertelt aan zijn buurkinderen over de plastictijd, de tijd waarin wij nu leven. Aan de hand van kleurrijke vondsten leer je vol verwondering en plezier (ja, echt) over het verhaal achter plastic. En er is hoop! Het boek neemt je mee over de hele wereld en vertelt over jonge helden die in opstand zijn gekomen om het plasticprobleem aan te pakken. Je leert wat zij hebben gedaan om de wereld een stukje mooier en gezonder te maken.”

Het eind van de plastictijd ligt inmiddels meer dan honderd jaar achter ons. Het was een tijd waarin twee wereldproblemen ontstonden: het klimaatprobleem en een probleem met het materiaal waarnaar deze periode genoemd is: plastic. Die problemen waren door de mensen zelf veroorzaakt en dat had als voordeel dat de mensen ze ook zelf konden oplossen. 

Over de Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation is een single-issueorganisatie en focussen volledig op plastic. Hun doel is om iedereen bekend te maken met het verschijnsel van de plasticsoep en die bij de bron te stoppen.”

We zien hoe overal mensen en dieren last hadden van plasticafval. Maar ook hoe – vooral jonge – helden in actie kwamen tegen dat smerige soepzootje.

Mijn mening 
Dit boek kreeg ik vorige week als verrassingspost binnen (waarvoor dank, Fontaine! ) en het past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek die nu loopt – van 5 t/m 16 oktober.  Het thema is namelijk: Gi-ga-groen! dus omvat de prachtige wonderen der natuur, maar ook milieu- & klimaatproblemen zoals de plasticsoep waarover dit prachtige informatieve jeugdboek gaat.

In dit boek, vol grappige en tegelijkertijd trieste illustraties en gave foto’s (& combinaties daarvan), is het 2123 en ligt de plastictijd (1950-2030, het plasticeen) al ruim achter ons. Archeoloog en historicus Dr. P.V.C. Buis en tieners Bram en Mirjam (die vragen stellen) nemen ons mee terug naar die vreselijke plastictijd, waarin de plasticsoep een groot probleem was, en laten zien wat voor problemen er allemaal waren met plastic wereldwijd en vertellen wat plastic precies is. De natuur had er last van (in 2123 graaft men nog plasticzooi op), de dieren kregen het binnen en het leverde tal van andere problemen op. Naast de problematiek komen er ook flink wat jonge helden van over de hele wereld aan bod, die met oplossingen zijn gekomen voor het plasticprobleem. En dat heeft in 2132 geholpen! Zij hebben mede de wereld veranderd! Was het maar vast zo ver…

Dit alles wordt met humor in een rijkelijk geïllustreerd boek, vol kort maar krachtige stukjes info verteld, dus het is echt heel erg leuk en pakkend om te lezen en zien! Ondanks dat het natuurlijk dieptriest is dat we nu nog middenin ‘het plasticeen’ zitten (je hart breekt als je al die problemen ziet die er aangehaald worden, problemen die wij mensen veroorzaken… maar ook: kunnen oplossen!), is het ook een heel erg hoopvol boek. Al die jonge mensen die in opstand komen, die met de meest innovatieve oplossingen komen… De jeugd geeft zo vaak het goede voorbeeld, zij zijn de toekomst! Maar laten wij volwassenen daar alsjeblieft in meegaan en meedenken en meedoen, zodat ze die toekomst ook nog hebben!
Echt een heel gaaf vormgegeven boek, fijn leesbaar, aansprekend, laagdrempelig en met een geweldige boodschap. Hopelijk zet het mensen (niet alleen geschikt voor jeugd, dit boek ) aan het denken en zet het ze aan tot doen! Op naar 2030, het einde van de plastictijd!

Was het maar het jaar 2132! De tijd waarin plasticvervuiling een probleem uit het verleden is. (…)
Gelukkig kun je zelf ook iets doen! Gebruik en koop gewoon minder plastic, want de plasticsoep begint al op je eigen stoep.

Dit was de plastictijd 
ISBN 9789464041750 – Fontaine Uitgevers – 128 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.